10 Юли, 2014 15:31 941 0

ДНСК ще предлага електронни услуги

  • днск-
  • услуги-
  • електронно

До една година и половина две от трите основни услуги, които предлага ДНСК ще могат да се извършват и по електронен път.

За някои процедури извън ДНСК са необходими удостоверения, че няма удостоверения за административни накацания в Дирекцията. Сега издаването на удостоверение на юридически лица и едноличните търговци за извършване на нарушения по ЗУТ е като заинтересованото лице – било то гражданин или филма, става след като лично се отиде в ДНСК, за да се подаде молба. От своя страна, ДНСК посочва какъв набор от документи трябва да се представят, за да се издаде удостоверението. След като се съберат нужните документи се отива отново в ДНСК, а след това трябва да се отиде и трети път, за да се вземе самото удостоверение. „Това, което ще се съкрати е времето за подготовка на искането. Самата обработка вероятно също се ще съкрати като време. И накрая по електронен ще бъде получено удостоверението. Това е, което искаме да направим”, обясни арх. Николай Христов, началник на ДНСК. Услугата в момента се извършва за период между 3 и 5 дни, а при необходимост и за по-кратък срок (когато се изисква за участие в търгове). Цената ще остане същата – 5 лв.

Другата услуга касае удостоверенията за надзорници. „В момента е едно безумно писане – при всяка промяна на член от списъка на фирмата, се променя целия списък. И всичко се печата отново. Отделно, че се искат документи за съдимост. Електронно нещата ще са по-бързи”, допълни арх. Христов.

Услугите не са свързани с незаконното строителство, тъй като в съда не признават електронни удостоверения.

Стойността на проекта е 389 509 лв. Изпълнител ще бъде софтуерна компания, избрана по реда предвиден в Закона за обществени поръчки. Целта на проекта е да подобри обслужването за гражданите и бизнеса от страна на ДНСК, чрез въвеждане на електронни услуги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА