16 Юли, 2014 10:23 9 507 0

Най-големият в света купол на стадион (ВИДЕО)

  • сингапур-
  • стадион-
  • купол-
  • sportshub

Стадионът SportsHub в Сингапур, който беше пуснат в експлоатация през юни 2014 г., е едно от най-големите спортни съоръжения не само в Азия, но и в целия свят. Той може да попадне в Книгата на рекордите на Гинес с това, че притежава най-големия в света подвижен купол.

Друг рекорд е срокът, за който е бил построен – по-малко от три години. Изграждането на SportsHub е започнало през 2011 г. на мястото на стария Национален стадион. Капацитетът на новото съоръжение е 55 000 места. Разположен е на площ от 35 хектара и се състои от няколко покрити арени, аквапарк, център за водни спортове, пешеходна зона за разходки, мол, спортно информационен център с музеи и библиотеки, открити обществени площадки за деца и възрастни, ресторанти.

Куполът е безспорно уникалния елемент на SportsHub. Диаметърът му е 310 метра, а площта – над 20 000 кв.м. Тежи 8881 тона. Това прави въпросната конструкция най-голямата сред изградените до момента куполи в цял свят.

На SportsHub могат да се играе футбол, ръгби и крикет, както и да се провеждат лекоатлетически състезания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА