22 Юли, 2014 12:24 3 635 5

Българинът купува жилище за 39 000 EUR

  • жилища-
  • цени-
  • сделки
Българинът купува жилище за 39 000 EUR - 1
Снимка: М. Богданова ©

И през първото полугодие на 2014-а българинът предпочита покупката на двустайно жилище. Ако допреди няколко години клиентът беше склонен да отдели сума около 45 000 -50 000 EUR, то към момента заделя бюджет от около 39 000 EUR.

Редица от агенциите за недвижими имоти отчитат и съкращаване на срока от пускането на жилището за продажба до сключването на договор. Според агенция „Адрес” близо 30% от сделките се сключват в рамките на 30 дни. Според „ЕРА България” месец юни времето за продажба отнема средно 66 дни за градовете София, Варна и Бургас. За равнение през миналата година този срок е бил 120 дни.

Със 64% се е увеличил броят на сделките с жилища. Две са причините за това. Едната е политическата обстановка, а другата – случващото се в банковата сфера, коментират специалисти.

Когато говорим за пазара по българското Черноморие няма как да се споменем руснаците. С 35% по-малко сделки се реализират през това лято с рускоговорящи клиенти в сравнение с миналото лято. „Причините за подобно развитие са комплексни. Но най-важната от тях е геополитическата криза в региона Украйна-Русия. Тя неизбежно дава отражение върху интереса към покупка на втори дом“, отбелязва Теодора Димитрова, изпълнителен директор на „ЕРА България”.

В Европа се наблюдава слабо възстановяване на пазара на недвижими имоти. Очакванията са към края на 2014 г. в големите европейски градове цените да останат стабилни, докато имотите в по-малките населени места да отчетат по-силен ръст. Ниските лихви по ипотечното кредитиране също оказват положително влияние върху имотния пазар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dhcp

    2 0 Отговор
    "Българинът купува жилище за 39 000 EUR"

    Българинът купува жилище с 500лв заплата...

    Коментиран от #2

  • 2 Андрей Николов

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "dhcp ":

    Циганьорите купуват жилище с 1000 лева помощи...
  • 3 S Doichinov

    1 0 Отговор
    64% ръст?Дабе,да.Ниски лихви в България няма.И като понятие е много далеч от нас.

    Коментиран от #4

  • 4 Stoyan Petrov

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "S Doichinov":

    Да, 64% ръст. Ако преди са продали 3, а сега 5... Както и да го смятате, около 64% e :)
  • 5 Veselin Stanoev

    0 0 Отговор
    Някои от българите разчитат на финансиране от роднини работещи в чужбина,а за останалите,които купуват все още н е ясно от къде имат пари за това.