Last news in Fakti

23 Юли, 2014 13:20 3 772 2

Ако не може да плащате, връщате жилището на банката

  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • тошев

Промените в Закона за потребителските кредити, които влизат в сила от днес, почти не се отразиха на ипотечния пазар. Малък е процентът на хората, решили да изчакат 23 юли, за да вземат жилищен заем. „Като цяло месец юни беше доста активен както в търсенето, така и в тегленето на ипотечни заеми”, коментира пред imot.bg Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит Център”

„Има определен интерес към ипотечните кредити, които ще се появят днес и които ще дават възможност, ако не може да плащате да върнете само жилището и да не дължите нищо друго. Така че част от клиентите, които искат точно такъв ипотечен кредит, очакват да видят как ще бъде структуриран този вид кредит”, коментира Тошев.

- В какъв период след вземането на кредита това жилище би могло да се върне без да се изплаща разлика между взетата сума и реалната цена на имота?

- Презумпцията при този продукт не е да изтеглиш кредит и да купиш жилище, което всеки момент да се чудиш как да го върнеш на банката. Идеята е хора, които смятат, че 20 години е твърде дълъг период и не искат да поемат риск за такъв период, в който може да има следваща криза, цените на имотите да паднат, те да останат без работа, да знаят, че ако загубят жилището, няма да продължат да изплащат заема. Този тип клиенти ще търсят такъв тип продукт.

- Очаквате ли да има голям интерес към подобен банков продукт?

- Лично аз не очаквам да има голям интерес. Вероятно лихвата при този тип кредити, ще е малко по-висока. Също така процентът на финансиране ще е доста нисък – около 50%, максимум до 60% от стойността на жилището.

- Какво се случи месец юни на ипотечния пазар?

- Беше изключително силен месец за недвижимите имоти и при нас за тегленето на кредити. Това основно се дължи на факта, че от началото на годината активно се говори за достигане на дъното при цените на имотите.

При ипотеките имаше също в периода март-май леко намаление на лихвите по ипотечните кредити. Има активност от хора, които дълъг период по време на кризата са отлагали покупката на дом. В момента успокоени от това, че цените вече няма да падат, излизат на пазара. Ипотечните кредити също като цяло предлагат добри условия в момента.

- Какво е положението при луксозните имоти. Част от имотите, които се предлагаха над година и половина, вече ги няма?

- Там също има доста сделки. Имотният пазар се събуди след 4 години на летаргия. В момента има прилична активност на пазара.

- Клиентите на луксозни жилища купуват ли с ипотека?

- В момента само около 40% от тези сделки са с кредит. Около 60% от хората си ги купуват със собствени средства.

- Какъв е процентът на самофинансиране?

- Най-често самофинансирането, когато става дума за луксозен имот, се движи между 20% и 50%.

- Това е доста широк диапазон?

- Ако трябва да сме точни, тези които купуват имоти на стойност между 105 000 EUR и 300 000 EUR в повечето случаи искат по-голям процент на финансиране. Имат собствено участие 20%-30%. Тези, които купуват в по-високия ценови клас, над 500 000 EUR, в повечето случаи имат около 40%-50% самофинансиране и останалите са със заемен капитал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Veselin Stanoev

    0 1 Отговор
    Така е правилно,иначе ако трябва да връщаш пари поне 20 години ще се заробиш докато ги върнеш.
  • 2 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Да бе да! Не само , ще си върнеш жилището , но и майчиното мляко ще ти разплачат.Пази боже от заеми!