Last news in Fakti

23 Юли, 2014 14:49 1 916 0

Апарт-хотелите – новата мода сред инвеститорите

  • инвестиции-
  • предприемачи-
  • търговски площи-
  • хотели-
  • европа-
  • азия

С близо 30% са нараснали трансграничните инвестиции в търговски площи в Европа през първото полугодие на 2014 г. като са достигнали 44 млрд. EUR. Около 57% от тях са европейски, а останалите 53% от капиталовите потоци идват от останалите части на света, най-вече Азия и Канада.

Сред най-предпочитаните дестинации е Лондон. Там азиатските предприемачи са се насочили към придобиване на активи с под 5% възвръщаемост на инвестициите. „Все повече утвърдени азиатски играчи са готови да рискуват с инвестиции извън централната част на британската столица, поглеждайки и към друг клас активи, например търговски центрове с недоразвит потенциал в Обединеното Кралство, или инвестират в офиси със стабилен доход в други първостепенни пазари на Европа”, коментира Ричард Дивал, ръководител на „Трансгранични инвестиционни транзакции” на Colliers International. Южнокорейски, китайски и тайвански застрахователни компании се насочват към пазарите в Париж, големите германски градове, както и към Мадрид и Рим.

Освен Лондон друга атрактивна дестинация за предприемачите е Холандия. Инвеститорите се насочват към жилищни проекти. Инвестиционните обеми в страната достигнаха почти 4 млрд. EUR през първото полугодие на 2014 г. (растеж от 70% на годишна база), от които 2.4 млрд. EUR са трансграничен капитал.

„Испания също се радва на възраждане на инвестиционни сделки, тъй като инвеститорите разширяват фокуса си на пазара за търговски площи и поглеждат към възможности за развитие на нови проекти. Трансграничните инвестиции в Испания достигнаха 2.3 млрд. евро само през първото полугодие на 2014 г., в сравнение с 780 млн. евро миналата година”, коментира Бруно Берета, старши анализатор за Colliers International.

Голяма част от предприемачите се насочват към придобиването на алтернативни продукти, като например хотели и апарт-хотели. Една от големите сделки през последните месеци беше придобиването от страна на Apollo Global Management (САЩ) на портфолио от 18 хотела в Германия, Испания и Франция, оценени на 425 млн. EUR. QIA (Катар) наскоро добави пет хотела към портфолиото си, по един в Кан, Мадрид, Франкфурт, Амстердам и Рим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА