Last news in Fakti

28 Юли, 2014 11:32 5 404 2

Цонкова: Има отлив на руски купувачи

  • имоти-
  • черноморие-
  • варна-
  • цонкова
Цонкова: Има отлив на руски купувачи - 1
Галина Цонкова - член на УС на „Сдружение брокери на имоти”

Големите надежди за спасяване на ваканционните имоти по българското Черноморие бяха възложени на руснаците. Те обаче спасиха доколкото успяха пазара и вече не са толкова активни. Дефакто от една година се наблюдава отлив на руснаци от българския имотен пазар, каза в интервю за imot.bg Галина Цонкова, член на УС на „Сдружение брокери на имоти”. Акцентът сред купувачите са градски апартаменти на цени между 40 000-45 000 EUR.

- Госпожо Цонкова, какви са тенденциите на пазара на недвижими имоти по северното Черноморие този сезон?

- Пазарът на недвижими имоти е нетенденционен и непредсказуем. Ако очаквате да кажа, че имотният пазар  по Северното Черноморие е в стихията си, това не е така. Не мога да кажа каква е тенденцията за закупуване на имоти, били те ваканционни, бизнес имоти, жилищни градски или други. В момента купувачът търси и купува това, което му е необходимо. Купувачи, решили да инвестират, са голяма рядкост и ако има такива, те са така наречените „туристи“.

- Коя е другата група купувачи, освен руснаците?

- Основните играчи на пазара на имоти са българите. Руснаците не са основен купувач от 1 година и това е факт, който може да се потвърди от колеги, които работят изцяло за този пазар. За съжаление, има отлив на руски купувачи. Но не съм песимист. Руският клиент обича България и не смятам, че е безвъзвратно загубен, просто моментът е такъв.

- Какъв тип имоти се търсят най-много и в какви ценови диапазони?

- Главно градски апартаменти от всички типове строителство с ценови диапазон максимум до 40 000 – 45 000 EUR.

- При различните типове имоти (ваканционни апартаменти, къщи) колко време отнема продажбата – от момента на обявяването на имота за продажба до реализирането на сделка?

- Всичко е строго индивидуално. Всеки имот, който е на реална пазарна цена, си намира бързо купувача. Ако обявеният имот за продажба, независимо какъв тип, е с нереална пазарна цена, той „отлежава“. При градските апартаменти с добра локация движението е голямо и основният пазар е там.

- Какво е характерно за пазара на къщи през последната една-две години? Говорим за имоти, които са разположени на 1-2 километра навътре от морския бряг.

- Качествени имоти на първа линия почти не останаха, там  падане на  цени почти няма, а  имотите за сезонно ползване  се продават по бавно. В момента търсенето на парцели, къщи, вили е слабо, а сделки се сключват на цени под реалните за даден района.

- Наблюдава ли се размразяване на проекти?

- Аз не виждам такова размразяване. Има един-два проекта, които сега започнаха строителство, но в тях е инвестирано преди кризата и поради административно забавяне сега се стартира строителството. Инвеститорите се опитват да продават на цени от 2006-2009 г., но ако наистина искат реални сделки, пазарът сам ще ги приземи!

- Какъв е делът на българите, които купуват имоти по северното Черноморие и имоти на каква стойност купуват предимно?

- Делът на българите, купуващи имоти, е голям и основен. Ценовият диапазон е до максимум 50 000 EUR. Не липсват клиенти и до 200 000 EUR.

- Какъв е Вашият съвет към българите, решили да си купят имот по морето?

- Моят съвет е да инвестират парите си в качествен имот, който да им носи добри доходи. Както се видя, във Варна цените на имотите не падат!

- Наводненията как ще се отразят на пазара на недвижими имоти?

- Наводненията и въобще бедствията дават своите отражения при всеки човек по различен начин. Пред природата и стихията сме безсилни. Естествено и имотният пазар понася негативи, но не смятам, че те са основните. Главният отрицателен негатив е политическата и банкова криза, която се отразява на всички отрасли, липсата на  сериозни инвеститори по Северното Черноморие и въобще в България. Това дава голямо отражение  на потребителите и на тяхната покупателна способност не само в сферата на недвижимите имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivan Yordanov

    1 0 Отговор
    Глупости си говори,колежката!От УС ....важна..
  • 2 Методи Методиев

    0 0 Отговор
    Нещо не разбрах! Кои са глупостите? Че са намалели сделките с руснаци или, че цените на имотите във Варна не са паднали? Или, че политическата и банкова криза влиаят зле на пазара на недвижими имоти?