Last news in Fakti

31 Юли, 2014 22:14 1 934 0

Колко струва земята за „Южен поток”

  • южен поток-
  • цена
Колко струва земята за „Южен поток” - 1
"Южен поток" - какво ще спечели България и Европа?

На кръгла по темата за ползите от проекта „Южен поток”, която се проведе в края на април във Варна, на въпрос по колко ще се изкупуват терените, през които ще минава газопроводът на българска територия, Игор Елкин, изпълнителен директор на „Южен поток България” АД каза: „Ние не искаме да минаваме към отчуждаване. Нашият принцип е договаряне със собствениците. Има определена стойност на тези имоти, която е направена от независими оценители”. Това е по отношение на частните имоти. Каква обаче е ситуацията с държавните земи? Част от отговора дойде днес от Министерство на земеделието, провокиран от вчерашен материал в сайта „Биволъ”, че държавата е продала на компанията „Южен поток България” 359 декара от горския фонд. Цена на сделката е 20 599 409 лв., уточняват от Министерство на земеделието. Покупко-продажбата е извършена на 21 юли, два дни преди правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка, въпреки че всички действия по проекта бяха спрени.

От Министерството на земеделието съобщават, че са спазени всички изисквания и процедури. От там припомнят, че газопроводът „Южен поток“ в отсечката, която ще се изгради на територията на Р. България, е обявен за обект с национално значение и за национален обект, както и обстоятелството, че като такъв обект е изключен от наложения с Решение на Народното събрание от 11.07.2013 г. мораториум по отношение на имотите, попадащи в границите на устройствени зони „А” и „Б” по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА