Last news in Fakti

6 Август, 2014 10:00 14 342 11

Шивачева: Спад в сделките и с руснаци, и с българи

  • ваканционни имоти-
  • шивачева-
  • черноморие
Шивачева: Спад в сделките и с руснаци, и с българи - 1
Радостина Шивачева - член на УС на „Сдружение брокери на имоти”

Нестабилната икономическа и политическа обстановка са сред основните причини за спад в сделките, както с руски, така и с български клиенти, споделя в интервю за imot.bg Радостина Шивачева, член на УС на „Сдружение брокери на имоти”. Руските клиенти търсят предимно маломерни жилища ново строителство с бюджет между 30 000 EUR и 40 000 EUR, докато българите купуват двустайни панелки за около 30 000 EUR и едностайни за 22 000 EUR.

- Госпожо Шивачева, какво очаквате от пазара на недвижими имоти по Черноморието този сезон?

- Мисля, че стабилизирането на пазара ще продължи, но не очаквам драстично намаление или покачване на цените. Коригиране на стойностите очаквам там, където имотите са били надценени. Висок е процентът на този тип недвижимости, защото са купувани по време на пика на пазара.

Наблюдава се спад в покупките и в ценовия диапазон от страна на руските клиенти заради кризата в Украйна и обезценяването на руската рубла.

И още една тенденция, касаеща по-дълъг период от време може да отчетем. Във връзка с изпълнението на проект в „Лукойл” и „Южен поток”, очаквам по Черноморието да има съсредоточаване на повече хора и повишение на наемните цени. Ще има засилен интерес към наемане на имоти от страна на специалисти от чужбина. Това означава, че на българския клиент ще му бъде по-изгодна покупка, отколкото наем.

- Какъв тип имоти се търсят най-много и в какви ценови диапазони?

- От страна на руснаците търсенето е насочено към ново строителство, маломерно жилище – 50 кв.м., с ценови диапазон 30 000 -  40 000 EUR, като през последните години се наблюдава засилен интерес към градски имоти, което доведе до изчерпване на пазара от добри имоти.   

Българските клиенти купуват панелни жилище предимно с кредит. За двустаен апартамент цената е около 30 000 EUR., а за едностаен - 22 000 EUR.

Доста е висок процентът на покупка от страна на български клиенти на ново строителство със собствени средства и за собствени нужди.

Забелязва се недостиг на жилища с добри параметри и адекватни пазарни цени. Според мен ще се запази интересът към градски жилища с Акт 16, с добри параметри и адекватни цени, но точно те са дефицит на пазара.

-  Като каки могат да бъдат охарактеризирани имотите, които в момента се предлагат?

- Реално на пазара няма голям избор на добри имоти. Те са или надценени, или некачествени. Не очаквам резки и радикални промени, защото купувачът изчаква добрия имот. При надценен и некачествен имот продажбата може да продължи и години. Добър имот с цена, адекватна на пазара, бързо се продава. 

- Колко отстъпват продавачите от офертната цена?

- Около 10%.

- Наблюдава ли се размразяване на проекти и ако „да” на какви?

- Плахо размразяване се наблюдава за къщички.

- Какво се случва с многото ваканционни имоти в и около Слънчев бряг?

- Този сектор се развива, благодарение на руските купувачи. Но не е нисък и процентът на български клиенти, готови да купят ваканционен имот. Имотите са частично празни.

- Повече или по-малко сделки ще се реализират по Ваше наблюдение през този сезон или кои са факторите за това?

- Според мен ще се реализират по-малко сделки. Една от причините е кризата в Украйна и девалвацията на руската рубла.  По отношение на българските купувачи също прогнозирам спад в сделките. Младите двойки - семейни или не, имат желание за закупуване на собствено жилище, тъй като народопсихологията на българина е такава, че ние искаме да имаме наш, собствен дом. Несигурната ситуация в България, обаче, е причина за изчакване от тяхна страна. Още една причина е и политическата и икономическа ситуация в страната.

Очаква се покупка на имоти с инвестиционна цел в резултат на несигурността в банковата система.

- Какъв е Вашия съвет към българите, решили да си купят имот по морето?

- Съвсем накратко: да е ликвиден имот, в сграда с Акт 16 и с добра инфраструктура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Андрей Николов

    5 0 Отговор
    За първи път виждам откровен брокер!
  • 2 Ely Tsoneva

    5 0 Отговор
    БРАВО МОМИЧЕ! КОЛЕГИТЕ ЛЪЖАТ. СМЯТАТ ЧЕ ТАКА ЩЕ АКТИВИЗИРАТ ПАЗАРА. А ВСИЧКИ ВИЖДАМЕ ЧЕ ПОСЛЕДНИТЕ 4-5 ГОДИНИ, СДЕЛКИТЕ НАМАЛЯВАТ И НАМАЛЯВАТ. ПРОСТО ХОРАТА СЕ ЧУСТВАТ НЕСИГУРНИ И В НИЩО НЕ ВЛАГАТ ПАРИТЕ СИ.
  • 3 Оптимиската

    1 0 Отговор
    По-скоро за пръв път се публикува откровено мнение на професионалист от пазара! Иначе ,не брокерите а някой, който може да си позволи да манипулира пазара , и от години го прави в медиите/много често и чрез брокерите/,се опитва да раздвижи покупко продажбите чрез външна намеса.Ако стане... Или,който има глава да мисли ,който няма да си носи последствията сам!
  • 4 nikis72

    0 0 Отговор
    Средна цена на жилище няма,има но се конкретизира населено място и район.Това е все едно да кажеш-средната температура на болните в една болница е 34 градуса,едни са с 40 други са истинали.
  • 5 Петър Петров

    2 0 Отговор
    Най-после някой да даде реална и обективна оценка на имотния пазар у нас. Браво!
  • 6 Иван Господинов

    2 0 Отговор
    Тия неща всички ги знаем, особено тия които търсим имот в момента но все пак за първи път някой казва нещо реално по въпроса.
  • 7 Kuku Kukov

    0 2 Отговор
    Откровенията на поредната, евентуална безработна. За хората проявяващи интерес към сделки с НИ просто и ясно:
    Справка по видовe вписвания в Имотния регистър

    Справки за тримесечие – Януари – Март 2014, PDF файл, 353.5 KB

    Справки за тримесечие – Април – Юни 2014, PDF файл, 334.9 KB
  • 8 georgi genchev

    0 0 Отговор
    Mi che koi triabva da kopuva.....Kopuva se ako ti triabva ...bylgarina ima poveche imoti ot kolkoto detsa i sega detsata im kato otidoha po chugbinite,ostanaha bezliudni Pametnitsi.....,.....shveitsartsite giveiat v 200godishni kyshti,....Sled 100godini,..moge da si kupia edin........
  • 9 Kuku Kukov

    0 0 Отговор
    >Mi che koi triabva da kopuva.....Kopuva se ako ti triabva < Еманация на неграмотността, липса на мнение и задължителна натрапчива досаднодст или кратко казано:georgi
    genchev
  • 10 Veselin Stanoev

    0 1 Отговор
    Не бих казал,че има спад в сделките с руснаци.Просто изчакват да отмине бурята,която се вихри между Кремъл,ЕС и САЩ.Руснаците са малко непресказуеми в действията си.
  • 11 виолета

    0 0 Отговор
    Браво , мило момиче за първи път да не прочета лъжи за нед имоти