Last news in Fakti

8 Август, 2014 22:07 2 467 4

Обжалват разрешение за строеж по „Южен поток”

  • южен поток-
  • строеж

На 31 юли в последния работен ден на предишното правителство ексминистър Десислава Терзиева е издала разрешение за строеж на обособен участък от газопровода „Южен поток”. Става дума за приемен терминал „Паша дере“, компресорна станция Варна и път към тях.

Съгласно действащото законодателство министърът на регионалното развитие не може да отмени сам издаденото разрешение за строеж за подобекти на „Южен поток“, се казва в днешно съобщение на пресцентъра на Министерството на регионалното развитие. Според разпоредбата на чл. 214 а от Закона за устройство на територията (ЗУТ) дори и в хипотезата на подадена жалба, министърът на регионалното развитие няма законови правомощия да преразгледа въпроса и да оттегли сам издадения акт.

Разрешенията за строеж на министъра могат да бъдат обжалвани относно тяхната законосъобразност от заинтересованите лица само пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от обнародването им в Държавен вестник чрез Министерството на регионалното развитие. В случай, че в този срок бъде подадена жалба срещу издаденото разрешение, единственият компетентен орган да се произнесе по нея е Върховният административен съд. В хода на съдебното производство съдът преценява дали жалбата е подадена в законоустановения срок, дали е от заинтересувано лице и дали е основателна. Срещу разрешителното за строеж може да бъде подаден и протест от прокурор.

Днес стана ясно, че Патриотичният фронт обжалва във ВАС строителството разрешение. Мотивът е, че е незаконосъобразно и е издадено против интереса на българското и европейското общество. „С издаденото разрешително Терзиева е нарушила нормативните документи на Европейския съюз, подробно разяснени от комисаря по енергетика Йотингер. Разрешението е в пълен разрез с призива на Европейската Комисия да се преустановят по нататъшни договаряния до изясняване на ситуацията по досегашните действия по „Южен поток”” пишат в съобщение до медиите от Патриотичния фронт.

Орхуската конвенция разрешава на всеки гражданин да обжалва разрешението за строеж на газопровода „Южен поток”, припомнят от коалицията неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Конвенцията е част от законодателството на Европейския съюз и съгласно чл. 5, ал. 4 от Конституцията на Република България Орхуската конвенцията има предимство пред нормите на вътрешното законодателство, които й противоречат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Veselin Stanoev

    1 0 Отговор
    И да обжалват,и да не обжалват газопровода ще се построи.В случая са важни икономическите интереси
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Добре де, как така "Северен поток" стигащ до Германия се построи без гък мък. А за "Южен" такива дивотии и щуротии...

    Коментиран от #4

  • 3 любител

    0 0 Отговор
    Това вече е безочлива долна постъпка, която може да се направи само от един комунист!
  • 4 Veselin Stanoev

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Монго":

    Това е така,защото страните през които минава северния поток,хората не са толкова корумпирани.