Last news in Fakti

1 Март, 2007 00:00 1 218 0

Фонд “Ротшилд” финансира проект за 550 жилища в Пловдив

  • града-
  • следващите-
  • пловдив-
  • общ устройствен план
Регистрираният в Люксембург фонд за инвестиции в недвижими имоти "Едмонд де Ротшилд сървисиз инвестмънт" заедно с израелския холдинг "Албис" започната изграждането на комплекс от затворен тип в западната част на Пловдив. Фондът е създаден наскоро от банка "Ротшилд" с капитал 200 милиона евро, обясни изпълнителният директор Джими Пинто.

Около 40 милиона евро ще бъдат вложени в проекта "Марица гардънс" през следващите 3 години. Комплексът се изгражда върху 40 декара на северния бряг на река Марица. В него ще има 550 жилища от 40 до 120 кв.м., търговска улица с магазини, заведение за хранене и фитнес-клуб. Апартаментите на първите етажи ще са с обособени градини към тях с площ от 23 до 64 кв.м. Във вътрешността на комплекса ще бъде оформен парк върху терен от 5 декара.

За сега цените са промоционални - средно 600 евро на кв.м., за жилище на шпакловка и замазка, обясниха инвеститорите. Те ще се увеличават с очакваното движение нагоре на цените като цяло на имотите в България. Нямаме намерение за запазим част от жилищата за нас, за да ги управляваме след това, обясни пред "Монитор" Давид Гат от "Албис холдинг". Следващите проекти на холдинга и фонда у нас ще бъдат за жилищни комплекси от затворен тип в Бургас и Варна.

Националният експертен съвет прие разработваният Общ устройствен план на Пловдив да се ограничи в развитието на града в рамките на сегашното землище. Това стана след двудневно обсъждане при закрити врати на предложените от консорциума "Ситиплан" два варианта за бъдещето на града на тепетата. Решението, което взеха експерти от министерствата на регионалното развитие, транспорта, социалната политика, здравеопазването, културата и отбраната, има задължителен характер. Последният Общ устройствен план на града е от 1968 г. и е безнадеждно остарял.

Вторият вариант - Пловдив да се развива през следващите 20 години като дисперсен град, който да включва сателитните му селища, остава като перспектива, обобщи пред "Монитор" шефът на Националния експертен съвет арх. Митьо Виделов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА