15 Септември, 2014 17:21 5 269 15

Повече и по-бързо продаваме жилища

  • жилища-
  • продажба-
  • срок-
  • ипотечен заем

Раздвижването на пазара на недвижими имоти в сегмента жилища, който започна през миналата година, продължава с пълна сила и през тази. Доказват го цифрите. За последните три месеца се наблюдава ръст от 17% в реализираните сделки. Клиентите търсят предимно двустайни апартаменти с една спалня. Ценовият диапазон е между 40 000 и 50 000 EUR. Трудно е да се посочи точно колко от реализираните продажби са със собствен капитал и колко със заемен, но горе-долу 50% от сделките се реализират с помощта на ипотечен кредит, коментира Теодора Димитрова, изпълнителен директор на ЕРА България.

До 63 дни успяхме да смъкнем и срока, за който един апартамент се реализира на пазара. „През 2012 г. периодът за продажба на жилище беше 120 дни. През 2013 г. спадна на 100 дни, а през първите 6 месеца на тази година вече е близо 2 месеца”, припомни Димитрова.

От държавите, в които оперира ЕРА, нашата страна е с най-висок процент на лихвите по ипотечни кредити – 7.1%. За сравнение, в повечето европейски държави като например Германия, Швеция и Франция, този процент е между 2.4% и 2.9%. Скъпите кредити в съчетание с високия процент на безработица у нас стопират донякъде развитието на пазара. Най-вече това се отнася за инвеститори, които тепърва искат да навлязат на пазара, коментира Франсоа Ганьон, президент на ЕРА Европа, който е на посещение в България и ще бъде лектор в семинар посветен на умението да се продават недвижими имоти.

Ниво на безработица (в %)

Лихви по ипотечни кредити (в %)

Източник: ЕРА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коко

    3 1 Отговор
    Айде пак почнахме с измислените ръстове. За какви ръстове и покачвания говорим,, като хората нямат какво да ядат и тепърва ни чака тежка зима? Ще престанете ли вече да си правите измислени реклами с тези платени статии?

    Коментиран от #4

  • 2 На Кочо майка му

    1 1 Отговор
    Какво раздвижване бе?Хората нямат пари хляб да си купят!Хайде стига сте писали глупости!
  • 3 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Най-негодното след М....ЛА е ГАНЬО!
    ГЕРМАНИЯ,ШВЕЦИЯ,АВСТРИЯ,ФРАНЦИЯ - 2,4 %
    БЪЛГАРИЯ - 7,1%...........е не е ли негоден ГАНЬО и една банка,
    даже на бизнесмени си открадна!...
    АКО СМЕ НАПИСАЛИ НЕЩО НЕВЯРНО,МОЛЯ МОДЕРАТОРИТЕ ЗА КОРЕКЦИЯ!
  • 4 theodor cole

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "коко":

    Ot 2 mln v chuzhbina vse nyakoi shte si kupi. Dvustainite sa nai oborotni. Sledia prodazhbite i vizhdam che v Sofia/ Plovdiv/ Varna malkite zhilishta se poizchistiha prez liatoto. Pazarqt e za tezi koito mogat da si go pozvoliat. 40 hiliadi evra. Tva pari li sa?
  • 5 Иван

    2 0 Отговор
    Пълни глупости !!!! От близо половин година търся жилище, и нищо.
    4 от жилищата които харесах и исках да купя - брокерите им незнаеха къде се намират и какво са се разбрали със сосбствениците. Да не казвам че и големите агенции за имоти са гола вода. Казах им какво търся - и единственото което чувах е колко много са големи и професионалисти. До ден днешен никой не е намери нищо подходящо за изискванията ми. А те са съвсем обикновенни.!
  • 6 Miro

    2 0 Отговор
    Откровени глупости, нямащи ни най-малка връзка с реалността. Или авторът хал хабер (ама ХАЛ ХАБЕР) си няма от материята или това е много нескопосан и набързо претупан опит за целенасочена стЪкмистика.
  • 7 Miro

    2 0 Отговор
    А за ЕРА, които също могат да се причислят към тези дето само се бият в гърдите, а са въздух под налягане (Адрес, Мирела, Ремакс-последните мн яко ги надъхват и т.н), да не се наемам и да им изкарам офертите, които повече от година продават. Какви 63 дни какви 5 лв. ???????????
  • 8 1111

    0 1 Отговор
    От 2010 насам,,клиентите,, не престават да търсят перфектния имот за 40-50 000 евро...ама дървено желязо няма,няма и да има!Ако си избият брокерските внушения относно тази сума,веднага ще открият един нов свят м/у 80 и 100 000...
  • 9 1212

    0 1 Отговор
    качествени имоти под 80 000евро няма
  • 10 Васил

    2 0 Отговор
    Пълни глупости! Познавам се с брокери, те ми казват че има ръст на запитванията за огледи, ръст на сделките-не. Едни и същи обяви стоят от 5 години. Хората напускат България, за какво им е жилище тук.
  • 11 Гробаря

    2 0 Отговор
    Разбира се ,че всичко е глупава пропаганда!в бЪЛГАРИЯ ЕДИНСТВЕНО РЪСТ ИМА СМЪРТНОСТА, ВСИЧКО ДРУГО Е една утопия!
  • 12 Андрей Николов

    1 0 Отговор
    ХАХАХ!!! Има ли балъци, които да вярват на подобни тъпизми?
  • 13 Боби

    1 0 Отговор
    Пълни глупости сте написали. Специално за Пловдив масовия купувач е до 25-26 хиляди евра за панел и максимум 31 хиляди за монолит. Пък и да не говорим, че пазара е толкова труден в момента и застоял на едно място, че направо не ми се говори. От близо година аз лично не забелязвам никаква тенденция за по-бързото продаване на имоти а напротив точно обратното, изключения правят имотите които в действителност си заслужават и са на много добра цена. Пък и да не говорим, че цените са много завишени.
  • 14 Хиокс

    1 0 Отговор
    Милена
    Почвайте да публикувате повече статистики при анализирането на пазара-така се дава много по ясна картина.
    Поздрави
  • 15 Един купувач

    1 0 Отговор
    Тъй като преди 3 месеца си купих жилище във Варна,където е един от най-тежките пазари с най-високи цени и следя долу-горе какви са цените в момента,то мога да кажа ,че са се вдигнали наистина с около 10000 евро.Което е абсолютно неправомерно като знам какви имоти се продават и колко е "качествено " новото строителство...Но нали се сещате,че това е цена,която се иска,а кой я дава е друг въпрос..и има ли купувачи,също...Освен това съм с ипотечен кредит и тези измислени 7,1% са пълна лъжа...това е само за първата година после хоп резачка от 8-8,5% а при някой банки даже отговора за процента е: "Ами първите 2 години 7,1% ...после не се знае.."