Last news in Fakti

17 Септември, 2014 14:53 843 0

Допълнителни пари за саниране заради КТБ

  • саниране-
  • банка-
  • ктб

Министерството на регионалното развитие (МРР) ще отпуска допълнителна финансова помощ на кандидатите по проект „Енергийно обновяване на българските домове” без да е необходимо да получат предварително отказ от Фонда за жилищно обновяване. Решението беше взето на днешното заседание на Министерски съвет.

Причината е, че Фондът се управлява от Корпоративна търговска банка (КТБ), която е поставена под особен надзор и не извършва дейност по предоставяне или отказване на кредити. Това води до блокиране възможността на собственици, които нямат финансови възможности, но искат сградата, в която живеят, да се включи в проекта, да кандидатстват и да получат допълнителна финансова помощ. Това от своя страна е пречка за участието на цялата сграда в проекта и затруднява достъпа на европейски средства до българските граждани при изпълнение на мерки за енергийна ефективност.

Собствениците, желаещи допълнителна финансова помощ, вече ще могат да подават своите заявления-декларации в МРР без да се налага да изчакват получаването на отказ от КТБ. Предвижда се в заявлението-декларация да се попълват допълнителни данни и за другите съсобственици на жилището, когато те живеят на друг адрес.

Промяната ще съдейства за улесняване на процеса по предоставяне на финансови средства на бенефициентите и ще ускори изпълнението на проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА