Last news in Fakti

1 Октомври, 2014 13:49 1 289 0

„Музейко” ще е готов през лятото на 2015-а

  • музейко-
  • строителство-
  • софия

Най-големият музей за деца на възраст между 5 и 12 години на Балканите ще бъде разположен в близост до Минногеоложкия университет и метростанция „Г. М. Димитров” в София. Строителството му започна преди половин година, а вчера кметът на София – Йорданка Фандъкова направи инспекция на строителните работи.

Инвестицията на културно развлекателния комплекс е на стойност 25 млн. лв., като 60% от сумата е осигурена от фондация „Америка за България”. Разгънатата застроена площ ще е 3500 кв.м. Между 2000 и 3000 души се очаква да посреща „Музейко” през уикенда, а годишно през него ще преминават между 120 000 и 150 000 души.

Любопитно е да се отбележи, че „Музейко” ще има озеленен покрив. Също така в част от него ще бъдат вградени фотоволтаични системи, а произведеният от тях ток ще захранва комплекса. Близо с 40% по-малко вода ще се използва в „Музейко” в сравнение със сгради с подобна функция и големина. Дъждовните води ще се събират в специален резервоар, който ще е разположен в центъра под парка и ще се използват за напояване на растителността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА