13 Октомври, 2014 16:40 2 548 0

Най-честите нарушения в строителството

  • строителство-
  • нарушения
Най-честите нарушения в строителството - 1
Снимка: М. Богданова ©

Необезопасени отвори в строителните и конструктивни елементи (стени, етажни плочи и други) са сред най-честите нарушения, установени от инспекторите по труда по време на извънредната инспекционна кампания в строителството през август и септември. Недостатъчното обезопасяване създава опасности от падане от височина както на хора, така и на тежки предмети, които могат да наранят работещи или преминаващи.

Често строителите работят на външни скелета и етажни плочи без подходящо обезопасяване с достатъчно високи и стабилни парапети, ограждения или покрития. Парапети липсват нерядко и по мостчетата, които се използват за преминаване над изкопи. Самите изкопи не се укрепват при извършване на дейност в тях и има опасност от свличане на земни маси. Допуска се в близост до ръба им да се работи с машини, да се насипва земна маса и да се стоварват строителни материали, което също е предпоставка за свличане. Обезопасяването на изкопите не е достатъчно сигурно, за да предотврати падане на преминаващи хора в тях.

Разхвърляни строителни материали и инструменти по работните площадки, както и опънати електрически кабели, които могат да предизвикат тежки злополуки в резултат на спъване, констатират още инспекторите. Липсата на обезопасяване на електрическите кабели може да доведе и до нарушаване на изолацията им, което създава  риск от инциденти в следствие на удар от електрически ток.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА