Last news in Fakti

10 Ноември, 2014 15:17 3 226 0

Имотният локомотив отново работи

  • турция-
  • имоти-
  • цени

Ако за редица европейски държави, включително и България, е мираж имотният сектор да бъде отново двигателят на икономиката за дадена страна, то в съседна Турция това е факт. Не един и два пъти през тази година анализатори отчитаха ръст както в цените, така и в броя реализирани сделки с недвижими имоти. Печелившата схема е, че строителството на имоти и изграждането на инфраструктурата върви в синхрон, на който дори редица западни държави биха завидели.

Днес имотният сектор представлява 19.5% от ВБП на страната. Независимо, че за първите седем месеца на тази година са сключени по-малко сделки в сравнение с аналогичния период на 2013-а, данните са впечатляващи. През август продажбите са се повишили с 25% спрямо юли, а през септември те са с 13.2% повече в сравнение с месец по-рано. Анализатори прогнозират, че в близкото бъдеще ситуацията само ще се подобрява. Понижаването на броя сделки през първото тримесечие на 2014 г. се дължи на нестабилната политическа ситуация в страната, както и обезценяването на турската лира и повишаването на лихвените проценти по ипотечните кредити през януари 2014-а. „През 2013 г. 35% от сделките с имоти се реализираха с помощта на банков заем и повишаването на лихвите през януари понижи броя на сделките с 4%-5%”, обяснява Бурхан Оздемир, председател на Асоциацията на независимите бизнесмени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА