Last news in Fakti

20 Ноември, 2014 18:55 1 980 0

Реновират емблематична сграда във Варна

  • дворец-
  • варна-
  • спорт-
  • култура
Реновират емблематична сграда във Варна - 1
Снимка: М. Богданова ©

Цялостен ремонт на една от най-известните постройки във Варна започна днес. Реновирането на Двореца на културата и спорта в Морската столица ще струва 10 млн. лв. От тях 5.5 млн. лв. са осигурени от държавния бюджет, а останалата сума по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”.

Голяма промяна ще претърпи зала „Конгресна”, чийто капацитет в момента е 3000 места, а след ремонта ще бъде разширена до 5000 места. Изцяло ще бъдат подменени всички инсталации, както и вътрешната инфраструктура. „Идеята на проекта е да запазим автентичния интериор на залата, но и да подобрим изцяло нейната функционалност. Ще бъде съхранена и уникалната акустика. Друг съществен елемент на преустройството е подобряване на пожарната и аварийна безопасност на сградата, седалките и зрителните криви. Ще бъде запазена и изцяло мобилната трибуна, която е най-голямото достойнство на залата. Тя е създадена преди повече от 50 години, но до ден днешен е многофункционална и може за много кратък период да поеме както спортни, така и културни събития, заяви проектантът Радомир Серафимов.

Напълно обновената сграда трябва да отвори врати през април 2015 г. „Няколко значими международни мероприятия има в календара за следващата година и се радвам, че Варна ще бъде техен домакин. Самият проект стартира във връзка с домакинството на Варна на Световната лига по волейбол, уверявам ви, че ще направим необходимото това да стане факт”, каза кметът на Варна, Иван Портних.

Музей на спорта във Варна

До края на ноември се очаква друга емблематична за Варна сграда да бъде предоставена на общината – Юнашкият салон. Предстои и подписване по програма „Джесика” за финансиране ремонта на сградата. Очаква се през 2015 г. Юнашкият салон да бъде ремонтиран и да към него да има музей на спорта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА