Last news in Fakti

3 Декември, 2014 20:39 5 581 30

Банка, имот или дюшек предпочита българинът

  • ктб-
  • жилища-
  • депозит
Банка, имот или дюшек предпочита българинът - 1
Снимка: М. Богданова ©

Друга банка, недвижими имот или дюшек? Кое от трите ще предпочетат 225 000 българи, които ще си върнат 3.6 млрд. лв. от 4 декември, когато ще започне изплащането към вложителите на КТБ? Според част от брокерите на имотния пазар няма да има съществена промяна. Други са противоположното мнение и смятат, че българинът е натрупал финансова култура и ще инвестира в имоти.

Пазарът на недвижими имоти в София винаги е бил по-различен от този в по-големите градове на страната. В момента на пазара в столицата се наблюдава раздвижване, което се прояви най-вече през последния месец. „Има две групи клиенти - вложители на КТБ и на банките изцяло. Едната група е на хората, спестявали при високи лихви парите си, чакайки да паднат още цените на имотите и тогава да се сдобият с изгоден имот. Те са най-много излъгани, защото петте месеца запор на КТБ спря търсенето им на подходящ имот”, обяснява Илиана Василева от софийската агенция „Инвестконсулт трейдинг”.

Към втората група спадат тези, които са държали парите в банката, без идея да се купува имот. Причината е, че са чували за риска от наематели, а високите лихви бяха основателен довод да държат парите в банка и да не хабят нерви с некоректни наематели. „Според мен първата група клиенти в момента е изплашена и чака наистина да види и пипне парите си. Тогава те ще се насочат  към бърза покупка, за да инвестират парите си на сигурно място – имот”, коментира Василева.

Оживление се наблюдава и на имотния пазар в Пловдив, особено след като стана ясна датата, на която ще започне изплащане на сумите от КТБ. Според местни брокери има увеличение на сключените предварителни договори.

В по-малките градове също се наблюдава леко раздвижване на пазара. Пример за това е Габрово. „Акцентът е върху имоти в централната градска част на сравнително все още приемливи цени. Изчаквалите до момента купувачи изказват мнение, че след освобождаването  на такава огромна парична маса ще има повишаване на цените от продавачите, които рачитат да се освободят от имоти, които дълго време са били на пазара без реализация. По тази причина, част от тях предприемат по активни действия в закупуването на ликвидни, атрактивни имоти или дълго търсено жилище за задоволяване на собствени нужди”, казва Радослав Глухов от местната агенция „Парагон“. Сериозен интерес в момента има и към производствени площи и терени. Собствениците на малки фирми, които са се въздържали от подобни инвестиции по време на кризата, решително предприемат действия за подсигуряване бъдещето на своите компании.

Сумите до 100 000 EUR, които вложителите на КТБ ще могат да си върнат, няма да повлияят на луксозния жилищен сегмент, но ще раздвижат средния.

Някои от специалистите в областта на недвижимите имоти смятат, че имотният пазар няма да се повлияе от началото на изплащането на парите от КТБ. „За съжаление, българинът  няма финансова култура - тя се създава с години! Според мен вложителите ще си вземат  парите и ще ги сложат в друга банка или в дюшеци, буркани. А ние  просто ще влезем в коментарите за очакванията, които не са се оправдали...”, заключава Галина Цонкова от варненската агенция „Росто”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    2 0 Отговор
    ИМОТ,ИМОТ......никакъв дюшек!!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Дюшек Бандит

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иракли Иракли":

    Влог - Фалит ;)
    ...........
    българинът няма никаква финансова култура..

    още старите хора са казали: "Имот парите си не губи"
    ......
    да , понижиха се цените , но от лятото са Пак Нагоре!!

    и се спи спокойно , няма фалит на банки ,бандити..

    спокойствие и уют в собствен дом

    Коментиран от #10

  • 3 Бай Иван

    2 1 Отговор
    От трън та на глог е казал народа.Сега се набутаха на рискови депозити в КТБ и на принципа на махалото ще се набълбучат с боклуци от имотния пазар.В България 80% от имотите са боклук и не стават за инвестиция.
    Тарикатите отдавна инвестираха както и където трябва,балъците може да повторят глупоста от 2007 ма 8 ма година.
    Ще видим на къде ще тръгне стадото.
  • 4 ...none

    0 1 Отговор
    И защо един човек би купил имот, който дълго време не се е продал?! Само човек без никаква финансова култура и трезво мислене би направил подобно нещо. Това, че хората ще си вземат парите от КТБ не значи, че ще ги вложат в ужасните имоти, които се предлагат. Ако толкова искам да инвестирам в имот, то по-добре да закупя такъв в чужбина - най-малкото там законите за наемате, наемодатели и т.н. са много по-добре уредени, а за останалите разлики няма смисъл да говорим :)
  • 5 rolex

    1 0 Отговор
    Нека не оплакваме хора които са съумели да направят милиони,пък сега като си иэтеглят примерно част от парите,няма да энаят какво да ги правят.Естествено че им се иска на управляващите да се появи поне малка инфлация вследствие освобождаването в брой на эначителен паричен поток/което би било мн добре эа икономикото ни/,но няма да стане.Эащото парите ще се складират не под дюшеците/.аси простака,който го е предположил/,а в предостатъчните на брой сравнително стабилни и с традиции банки иэвън България!
  • 6 koko

    0 2 Отговор
    ее според варненската агенция най накрая дето се изходи ..българите сме прости хора няма да хукмен да си изхарчим всички парите за панелки .. и за ,,сажаление,, няма да почнат пак цените нагоре на имотитее.. хаха никога не вярвайте на такива публикации от бранша винаги са спеколативни
  • 7 талибан

    1 2 Отговор
    и що пък да повлияе ктб .. просто наличните пари по влогове ще стоят пак в същите банки ама в една по малко , що трябва да си похарчин спестяванията з а панелки незнам за д апълним гушите на безполезните агенции за недвижими имоти ли дето ти зимат 3000 евро да ти кажат адреса на имота , който е публикуван на стотици други места от стотици агенции
  • 8 ВИЗОНА

    2 1 Отговор
    аз например имам в ктб 60 000 лв . лихвата ми беше 7,5% тва са 4500 на година или 380 лв на месец .. сега има в инвест банк , тексим банк и цкб отворени депозити безсро4ни на 3,35 % тоест на месец ливата е 170 лв е вярно е по малко е от преди в ктб със 200 лв . ама тва не е причина д аида и да ги исипя з анякои панелна гарсонера за 25 000 евро хахаха дето е като гробница и м итряват още поне 10 000 ежро да я оправя ... тъй чеееее

    за Варна става вапрос
  • 9 варварина

    1 0 Отговор
    мноо ясно ся просто агенциите за недвижими имоти надуха лятото един балон пак с цените искуствено ги вдигнаха поне със по 2-3 000 евро средно и ся злобеят че тия милиарди от ктб не могат да накарат хората да ги изхарчат да си осмучат процента комисион за посредничество при продажбата ...
    нищо няма са раздвижи хората нямат пари все по зле става . никой не харчи скътани пари за ненужни жилища и тапотии

    просто наличните депозити в държавата ще се намират в една банка по малко вместо в 30 в 29 банки

    а агенциите з анедвижими имоти ще чакат пак лятотот да пораздвижи малко пазара , не очаквайте мили агенции посред тежката гладна борисова зима която н иочаква а хукнем а ви купуваме панелките

    ново строителство няма в момента и няма и д аима до 102 г още тъй че по спокойно не подскачайте
  • 10 рачо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дюшек Бандит":

    да бе имот парите си не губи, кажи го на тия дето 2007 г купиха имот за 1500 евро кв. а ся не струва 600 евро.кв

    купил си на кредит за 60 000 евро двустаен имаш да връщаш на банката 150 000 е за 30 г а имота се е обесценил след пукането на имотния балон на 30 000 евро .. хич не с аобезценява имота нали хахахахах
  • 11 Постове № 3 / 10

    0 0 Отговор
    Господа , не пишЕте по малките часове ;)

    вървете при булките да лягате..

    имотите Поскъпват и без ваше разрешение , Успокойте се
    ще си купите имот

    Гледам , че някои от вас бъркат правописа , т.е. нямат качества

    такива като вас горят Последни , поупражнявайте се още малко

    Разтоварването ви е Много близо ;)


  • 12 Пацо

    1 0 Отговор
    Просто комично. Един смята, че само апартаментите са недвижими имоти, друг смята, че ако в България е 2 часа през нощта значи навсякъде по света е толкова и обвинява другите, че "нямат качества"... Ужас.
    Недвижимите имоти са ДЪЛГОСРОЧНА инвестиция! Ако инвестираш в недвижим имот и очакваш, че след 2-3-4 години ще удариш кьоравото най-вероятно ще изгубиш. Но дай им 20-30-40 години и ще спечелиш. А ако нямаш толкова години просто не инвестирай в недвижим имот.
  • 13 Лулчо

    1 0 Отговор
    Който има много пари купува имоти и картини на известни художници.Останалите амсалаци като мен ги крием под дюшека и това е.Иначе не знам как да е.
  • 14 имигрант

    2 0 Отговор
    Докато бъгларинът смята, че вариантите за инвестиране са "Друга банка, недвижими имот или дюшек" няма да имаме нормална икономика.

    Коментиран от #29

  • 15 1111

    0 1 Отговор
    Първи от парите на вложителите ще намажат производителите на кисело зеле,туршия,суджук и спържа.И докато всичко се изплюска,зимата ще мине...С останалите пари(ако има такива) + кредит,балъците ще се включат в някой строеж ,,на зелено,, (щото няма ,,читави имоти,, в момента...)
  • 16 Бен Гурион

    0 0 Отговор
    Според последни проучвания България ще бъде разделена на 2 - източна за турция, а западна за нов Израел тъй като в Близкия Изток става горещо.
    На този фон купуването на недвижим имот, който ще бъде отнет е тъпо.
  • 17 1233

    0 0 Отговор
    До пост 9...само да уточня...брокерите не надуваме цените...надуват си ги собствениците. Ние само се опитваме да ги вразумим и да ги накараме да стъпят на земята, да не си мислят, че техният апартамент е единствен и уникален и да дойдат на приемлива цена. Когато брокерите вземем един апартамент, обикновено ни трябват по няколко месеца, за да го докараме на нормална цена...та ако ги няма брокерите, вярвай ми, цените щяха да са други. Снощи взех един апартамент и му свалих офертната цена с около 10 000 евро, за да го докарам на цена, на която хората да започнат да го гледат и минимум още 5-6000 за да стане сделката, след това...Ти не си мисли, че собствениците са ангелчета, а ние злите брокери там с комисионните....Харесаха ми един апартамент едно младо семейство, договорих им една нормална цена, и собственикът ми заяви, че няма да прави сделка, защото сега КТБ като отвори..и му качи цената с 6000 евро. Ние купихме друг, пък той да чака...догодина ще го продаде пак на същата цена, ама ще почака няколко месеца...
  • 18 1233

    0 0 Отговор
    И да допълня още нещо..има имоти, които се продават от години, защото собствениците са им искали нереално високи цени, а сега някой брокер ги е вразумил, има такива които излизат и те са истинско попадение и които са хубави, но собствениците го продават защото са притиснати, защото са наследствени, има и такива, които са си чисти 'отпадъци". Нали има приказка, че непродаден имот няма...в София на колко такива съм се нагледала....
  • 19 1111

    0 0 Отговор
    Всъщност не разбрах...Вие и вашите колеги,доколкото разбрах,сте в ,,бизнеса с вразумяване на собственици,, или? Собствениците на имоти без тежести ще си правят каквито цени искат,и не сте вие хората които да ги ,,вразумявате,, По скоро обяснете на клиентите си,че имотите се купуват с достатъчно пари и в никакъв случай притежанието им не е задължително.А не мога и да разбера чии интереси сте защитили във вашия пример?!?! Да свалиш 15 - 16 хиляди евра на собственик е престъпление!!! От друга страна се чудя защо не вразумявахте строителите преди няколко години?! Или сте в едно отборче? Все си мисля,че един брокер трябва да работи или само с продавачи,или само с купувачи.Преследването на % и сделка на всяка цена(за сметка на собственика) обикновенно ,,разсъхва,, продажбата...
  • 20 1233

    0 0 Отговор
    Брокерите са посредници...не адвокати, затова не защитават. Те се опитват да срещнат двете страни, не да вдигат или свалят цените...когато един клиент дойде при мен в агенцията и ми каже, че иска да продаде веднага, аз му казвам каква е пазарната цена, която винаги се разминава с очакванията на продавача. Затова 90% от сделките стават именно с брокери, дори при налична обява на собственика. Много ясно, че работим за комисионни и за нас е важно да стават сделки, но ние не можем да продадем имот без знанието и решението на собственика за цената. Също така вразумяваме и купиувачите, че няма как да искат имот за 100 000, ада имат 70 000, няма кой да им направи такъв коментар...и така, ако думата "вразумява" е дразнеща, да се чете "посъветва". Колкото до имоти, на които собствениците могат да чакат с години, цената която искат...да си чакат. Нали ти е ясно, че за даден квартал ако има 10 апартамента с еднакви параметри за 70 000 евро, няма как да искаш да го продадеш веднага и да му вземеш 90000. Ще трябва да изчакаш да се продадат всички останали и тогава да дойде твоят ред

    Коментиран от #30

  • 21 софиянеца

    0 0 Отговор
    ейй като ужилени джавкате тука разни брокерчета
    откоментар #6 До коментар #9 са ви написали истината и откачихте

    може ли д ами обясните що ми искате за апартамент от 30 000 евро
    2000 лв комисионна ... з атва че като някой пусне обява че продав аимот сте толкос досадни и звъните по 1000 пъти докато го изнудите да се съгласи да му предлагате апартамента ли ...
    всеки който турси знае сайтовете и къде с епускат обяви .. вие сте паразити ....
    САМОЧЕ АЗ СУМ ВИ НАМЕРИЛ ЦАКАТА ... пращам познати тях карате да ви подпишат нещасния договор .. апосле купувам на мое име и духате супата

    ваща дейноист трябва да се забрани със закон
  • 22 Veselin Stanoev

    0 0 Отговор
    В момента най-разумното решение за инвестиране е в недвижима собственост и злато.Първото защото поне можеш да го дадеш под наем или аренда,а на златото цената в момента е в застой с тенденция към покачване.

    Коментиран от #24

  • 23 софиянеца

    0 0 Отговор
    никви имоти няма да поскъпват .. мечтайте си нито пук ще се увеличат продажбите

    хората нямат пари не са като вас за нищо да вадят по 2000 от проценти, точно заради ктб и риска от криза в банките ще накара хората да са си държът парите в наличност и д адействат според ситуацията
    и кредити никой не с енабутва да взима
    а новото строителство е малко и е толкова зле направено от толкова некадурни архитекти че нямам думи ...

    ся ще си оберете балона от тва лято дето надухте като картел и ще чакате да мине гладната зима и ще с емолите д ане е пак така зле другото лято , щото вече истървате руснаците .. а да чакате от българи да ви се раздвижи пазара хахаххаах

    ктб мтб т...ци
  • 24 софиянеца

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Veselin Stanoev":

    недей лъга хората ве
    следиш ли цената на инвестиционото злато ми тя пада ве .. луд ли си
    и на емотите пада - реални зделки няма на високи цени няма качване на цените тва дето го говорят че имало скок на цените на имотите с 2-3 % тва са поредните платени публикации
  • 25 Kuku Kukov

    0 0 Отговор
    >недей лъга хората ве
    следиш ли цената на инвестиционото злато ми тя пада ве .. луд ли си
    и на емотите пада - реални зделки няма на високи цени няма качване на цените тва дето го говорят че имало скок на цените на имотите с 2-3 % тва са поредните платени публикации < "Зделки" няма, има сделки и виещи на умряло...вложители,кандидати и други безимотни абвиетури вярващи, че може да придобиеш имот с тарикатлък и "малък" заем, който ще върнеш за 5 години? .
  • 26 НегрЪмотен

    0 0 Отговор
    Ей бЪя нагрЪмотен народ има тука.
  • 27 софиянеца

    0 1 Отговор
    не позна,, kuko kukov,,- с тва се занимавам .. купувам ремонтирам обзавеждам и продавам ... отдавна не ползвам кредити

    ясни сте ми и пазар аи всички мишки дето пускате разни публикации че уж пазара живнал и то точно в момент когато пазара е умрял

    принципа е квото пишат платените драскачи по поръчка на строителит еи агенциите з анедвижими имоти ,, значи обратното се случва хахахаха
  • 28 идиота

    1 0 Отговор
    Тук доста безработни хейтъри са коментирали...
  • 29 Лулчо

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "имигрант":

    Ми на теб като повече ти харесва си ги вложи в някоя банка като КТБ щом толкова си се загрижил за икономиката . Като ги сложиш в дючека винаги когато ти потрябват са на разположение.
  • 30 Пенчо

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "1233":

    Работете си няма лошо ,но вършете и някаква работа!Не може за това ,че си завел клиента да види апартамента да му искаш толкова много пари.За мен брокерите в този им вид като партизани рагонени от жандармерията работещи на парче и на око е неприемлив.Трябва всички брокери да бъдат вкарани в единна система, да са с подходящо образование и да носят наказателна отговорност за грешките си.