Last news in Fakti

16 Декември, 2014 14:11 4 433 2

Територията на Свиленград се увеличава със 67%

  • свиленград-
  • план-
  • градоустройство
Новият устройствен план на Свиленград предвижда територията на града да нарастне със 67%. Това става възможно след като към териотрията му се присъединяват 4150 декара нови терени за ползване и застрояване. В новия план е описана визията за развитие на града през следващите 25 години. Сред основните му цели е да уреди начина на застрояване на имотите извън регулация и да постигне обединяване в един общ комплекс. При заявяване на инвестиционни намерения към имоти, граничещи с града, ще има възможност те да влизат в регулация. По този начин градът ще расте, като се развива периферно.

Един от важните въпроси, които ще разреши градът, е завършването на околовръстния пръстен на Свиленград като се сформират две основни зони под Околовръстното шосе в близост до жп линията. По-голямата ще е от типа „смесена многофункционална”, което дава голяма свобода на инвеститорите. По-малката е предвидена за озеленяване и вилно застрояване. Местността „Речните лозя” ще влезе в регулация.

Друг важен момент, залегнал в новия устройствен план на Свиленград, е решаване на проблема с риска от наводнения. Предвидено е старият поливен канал да бъде разширен и да служи за своеобразен „байпас” на реката. При високи води той ще поема част от течението на реката и ще ги отвежда. В същото време там би могло да се изгради гребен канал, който да служи за спорт и отдих на населението. Третата функция на канала ще е за напояване на земеделските земи, които са по неговата дължина. Разчита се на финансиране още в настоящия програмен период – 2014-2020 година, по линия на превенцията от наводнения.

Предвижда се и благоустрояване на зелената площ и коритото на река Марица в частта й от новия мост до жп моста. Идеята е там да се създаде водно огледало, което ще служи за поддържане на оптимално ниво на реката и  ще се ограничава заемането на водната площ от  растителност.

В ОУП на Свиленград са обозначени всички паметници на културата с важно местно и национално значение. Те са от значение при изготвянето на културен маршрут в страната. Предвижда се старият мост над река Марица, който е паметник на културата от национално значение, да се превърне в пешеходен. Той ще бъде реставриран и консервиран. Общият устройствен план и съпътстващата го екологична оценка са стрували 54 720 лева. По плана се работи от 2010 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 има нещо сбъркано

    0 0 Отговор
    Вкарайте го в регулация,изградете инфраструктура(истинска),намерете компании да инвестират в заводи и складове.......................и поканете 10000 китайчета ,защото нас ни мързи АМА МНОГО.

    Коментиран от #2

  • 2 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "има нещо сбъркано":

    И китайки да поканят.

    А иначе, голяма кражба се задава и по европроекти в Свиленградско. Не само от митни сборове. Това се нарича диверсификация на кражбата. Целта на диверсификацията на кражбата е, ако от единия източник не тече, от другия поне да капе, че иначе глад , майка, глад!