Last news in Fakti

18 Декември, 2014 10:52 5 328 21

Богданов: За 10 години имотите поскъпнаха с 52%

  • жилища-
  • пазар-
  • богданов-
  • адрес
Богданов: За 10 години имотите поскъпнаха с 52% - 1
Калоян Богданов - маркетинг мениджър на „Адрес недвижими имоти”

Икономисти споделят, че няма промяна в интензивността на покупка на жилища след като започна изплащането на сумите към клиентите на КТБ. Това обаче не означава, че този фактор няма да окаже въздействие върху интензивността на покупката на жилища. Най-рано през първото тримесечие на идващата 2015 г. може да се види каква част от 20 000 клиента на КТБ, които могат да изтеглят сумите от други банки, ще ги вложат в покупката на недвижим имот, казва в интервю за imot.bg, Калоян Богданов, маркетинг мениджър на „Адрес недвижими имоти”.

- Господин Богданов, кои са трите фактора, които движеха пазара на жилища през 2014 г.?

- Активизирането на пазара на жилищни имоти се обуславя от няколко фактора, като най-важният остава продължаващият спад на лихвите по депозитите и общото усещане за несигурност на банковата система, независимо, че не се очакват реални нови сътресения в този сектор. Друг ефект от растящата активност ще бъде все по-силно осезаемият недостиг на качествено строителство, като ще минат поне няколко години, докато на пазара се появят достатъчно проекти, удовлетворяващи напълно търсенето и критериите на клиентите.

- Защо в България няма връзка между това, което се случи в банковата система (казусът КТБ) и пазара на недвижими имоти?

- Промяна в интензивността на покупки на жилища има в резултат на банковата криза, като трябва да се има предвид че все пак изплащането на паричните средства от КТБ започна на 4.12.2014 г. Спадът в доверието към банките, накара много хора да потърсят други алтернативи за инвестиция, като реално около 20 000 клиенти на КТБ разполагат с паричните средства за покупка на недвижим имот, като това ще се случи най-рано през първото тримесечие на 2015 г.

- Защо българите е добре да изберат имот пред бурканбанк или друга търговска банка?

- Недвижимите имоти остават най-добрата дългосрочна инвестиция, като за последните 10 години те реализираха доходност от 100%, като за сравнение това е 2 пъти над инфлацията и 2.5 пъти над доходността от банкови депозити. Основният фактор, който движи пазара на имоти, е нуждата от собствен дом и изгодна инвестиция. Спадът в цените на жилища приключи и започват плавно да се повишават, като за последните 10 години се наблюдава 52% ръст в цените на имотите. На фона на намаленото доверие в банките, инвестицията в недвижими имоти дава възможност за печалба при продажба, допълнителна доходност от 4%-5% за година, както и защита от инфлация. Въпреки че се предвиждаше понижение на данък „лихва“ до 6%, от началото на 2015 г. този данък ще остане на нивото си от 2014 г. – 8%, като в допълнение облагането ще бъде не само по срочните депозити с фиксиран срок, а върху всяка една банкова сметка.

- До каква степен през годината се разви инвестиционният пазар, т.е. покупка на имот с цел отдаване под наем?

- Развитието на инвестиционния пазар е с тенденция към постоянно увеличение. По време на кризата покупка на имот с цел инвестиция бе едва няколко процента, докато сега се наблюдава близо четирикратно увеличение и стойностите достигат до 15-20%.

- Развитието на наемния пазар безспорно ще повлече след себе си развитие и на инвестиционния пазар. Какви фактори трябва да са налице, за да може наемният пазар да се развие още повече?

- Въпреки всеобщото мнение, че икономическото развитие в България е на много ниско ниво, реално ние сме на средно европейско ниво. През последните години се наблюдава увеличение в доходите на домакинствата, като през 2000 г. са едва 4360 лв., а за 2013 г. се увеличават близо 3 пъти и достигат до 11 420 лв.

- Какво да очакваме през 2015 г. – поевтиняване или поскъпване и защо?

- През 2015 г. очакваме стабилност и постепенно увеличение в цените на имоти с около 8%.

- 2015-а ще е годината на ...?

- ... на сериозно засилване на интереса към покупка на имот като отлична възможности за дългосрочна инвестиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кио

    2 1 Отговор
    Пълни глупости. Наемите паднаха дръстично поради свръхзастрояването и най- вече липсата на нужда от жилища за наемане. собствено жилище също е много птносително при положением че 60-70% се купува с ипотечен заем. А да не говорим ,че ако имаш наследствен имот къща в малък град и/или село в перспектива е пркрасно и стойностно вложение да си я ремонтираш и там да живееш. Някой ще каже - А какво ще работя там. Ами освен ако не печелиш над 3000 лв чисти за София и поне 2000 в по голям град и 1500 в среден областен град няма кой знае какъв смисъл да се буташ в Града. Децата ти пощуряват, хората сиви докато се обърнеш и животът ти минава, а накрая и за децата си нищо не оставяш освен голи и химерни обучения за неща главно от сферата на услугите. А единствното градивно бъдеще е извън големите полиси. Днес когато имаш толкова лесни способи за комуникация никакъв смисъл няма да се тикаш по градовете.
    е установи колко по- добре е в крайна сметка д
  • 2 ха ха ха

    1 1 Отговор
    Статията трябваше да бъде със заглавие "Мечтите на един български брокер на имоти".
  • 3 реалист

    1 1 Отговор
    " Недвижимите имоти остават най-добрата дългосрочна инвестиция, като за последните 10 години те реализираха доходност от 100% " - ОТ ТАКИВА ИКОНОМИСТИ ДЪРЖАВАТА НИ Е НА ТОВА НИВО НА РАЗВИТИЕ .
  • 4 то

    1 1 Отговор
    Статията е доста оптимистична. Нищо в икономиката ни не се подобрява. Напротив, все повече се забатачваме с дългове и с проекти, които не можем да изпълним. Депозитите от КТБ ще свършат и после, какво ще движи цените на горе. Растежа(ако има такъв) ще е за кратко.

    Коментиран от #6

  • 5 Пламен Бакърджиев

    1 1 Отговор
    Следете цената на имотите и не вярвайте на тези баснословни 52% за последните 10 години. Следя цените, не са мръднали за последните 6 години. По този начин ни манипулират.
  • 6 Ти си Оптимиста

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "то":

    проблемът е не икономиката а Инфлацията и Банковата криза
    (дано е Приключила)
    ................
    или купуваш имот - или Инфлация в по-добрия случай

    или ......да не дава господ нов случай "КТБ"
  • 7 Vladimir Pavlov

    0 1 Отговор
    "- Защо българите е добре да изберат имот пред бурканбанк или друга търговска банка?" - това изречение казва всичко :)
    Госпожо Богданова излагате се......
  • 8 брокер

    0 0 Отговор
    пълни глупости- заради КТБ през последните 2 месеца сделките са се увеличили 5 пъти/ при нас де, не знам как е при "адрес"-агенция с който хората масово вече не искат да работят заради некоректните им брокери и странни правила/
  • 9 гост

    0 0 Отговор
    В София не може така лесно да си купиш имот, а ако го направиш ще е на висока цена и ниско качество за това, което се купува. За да си струва да се направи то трябва да изкарваш поне 2 пъти повече, отколкото в провинцията. И то не говорим за 300-600лв, а поне 1000-2000лв.
    В провинцията има свободни детски градини, паркове и малко коли. Цените на жилищата са 2 до 3 пъти по-ниски от столицата. Лично аз не виждам за какво да се набутам в забързаното ежедневие, ако не съм ерген искащ да обиколи колкото се може повече заведения нощем.
    И в малък град добре се живее, стига да имаш желание за работа и някое полезно умение.

    Коментиран от #15

  • 10 1111

    0 0 Отговор
    Фактите изнесени в статията отдавна не са тайна за хората с афинитет към имотите.Е,малко са дразнещи,но...
  • 11 trafoPOST

    0 0 Отговор
    Нека сметнем, един тристаен в добър квартал е около 100 000 евро. Наема за такъв е около 350-400 евро. За година това прави 4000-5000.
    И така, делим 100 000 на 4500 = 22.2 години, при това за тези 20 години амортизацията на жилището ще наложи поне един сериозен ремонт. Ако включим и данъка на този наем, нещата се отдалечават на 25 години. Колкото между другото е реалистичният индекс и в други държави.

    Коментиран от #12

  • 12 ...none

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "trafoPOST":

    Да не забравяме и обзавеждането, ремонтите, подмяната на мебелите и не на последно място - разправиите с наемателите.
  • 13 1111

    0 0 Отговор
    Хе-хе...Главата в пясъка,както се казва...Да не забравяме,че цените полудяха при цени 300-400$ за кв/м преди 10-12 год. Така че който е купувал тогава и отдавал под наем през това време,вече се радва на доходност +увеличение на стойност от ДЪЛГОСРОЧНОТО СИ ВЛОЖЕНИЕ (или инвестиция,което не е същото) В ПЪТИ,а не в някакви си % !!! Доколкото знам и в овощарството е така.Едногодишна фиданка плод не дава,а на който не му се чака просто отива за ябълки на пазара...
  • 14 БРОКЕР НО НЕ ОТ АДРЕС :

    0 0 Отговор
    ХА ХА ХА ! Е ЧЕ ПЛАТЕНА СТАТИЯ! ОТ 6 ГОДИНИ ЦЕНИТЕ СЕ СРИНАХА А И НАЕМИТЕ СЪЩО!
  • 15 theodor cole

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    tvoiata taka narechena 'stolica' e nai-loshoto neshto koeto se sluchi na tazi nashata zemia.
  • 16 историк

    0 0 Отговор
    Не за 10, а само за 7 години цените се качиха не с 52%, а с над 400%. Това от 2002 до лятото на 2008. После паднаха с около 50% на база най-високите цени. От 2013 вече не падат, а се качват едва доловимо, но се качват. Като се отнесат цените сега спрямо доходите сега и цените от 2001 към доходите оттогава имотите са по-достъпни, т.е. може да се каже по-евтини.
  • 17 историк

    0 0 Отговор
    Наемите също се сринаха почти наполовина, но също се качват вече.
  • 18 onq s konq

    0 0 Отговор
    Не 50,а цели 52!...%...Явно эа кулинарно угаждащото си копеле на снимката эемеделската эемя не е "имот",а тя е беэкрайно по-интересна като ценово движение и доходност в сравнение с луксоэните бърлоги.Эащото преди 10-15г декара беше по 200лв щото нямаше търсене,а сега си е късмет да намериш по 1500лв/говоря эа Добруджа/.А рентата от 15-20лв/дка скочи на 80-100лв/пак там/!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 РОРО

    0 0 Отговор
    Тия за толкова прости ли ни имат, че да им вярваме.
  • 21 АБВ

    0 0 Отговор
    Да имаш акъла на българина, ама дето му идва от после.