29 Декември, 2014 09:25 5 888 19

Стойкова: през 2014-а говорим за съвсем друга пазарна реалност

  • пазар-
  • жилища-
  • стойкова
Стойкова: през 2014-а говорим за съвсем друга пазарна реалност - 1
Полина Стойкова - изпълнителен директор на агенция Bulgarian Properties

- Госпожо Стойкова, през 2014 г. купувачите се върнаха на пазара, а кога да очакваме това да го направят и строителите, като се има предвид, че предлагането на качествени имоти е ограничено, както и това на качествено ново строителство?

- Съвсем естествено е да очакваме, че щом търсенето започва да нараства, то ще доведе и до съответното предлагане. Този процес започна още миналата година и през 2014 г. се усети по-осезаемо. Виждаме, че има повече разрешителни за строеж и все по-голяма активност от страна на строителите. Предлагането в имотния сектор обаче е бавен процес и през следващата година все още ще усещаме недостиг на качествено ново предлагане, което да отговаря на търсенето на купувачите.

- Движението на цените през 2014 г. показва едно по-различно сегментиране на пазара в ценово отношение, отколкото сме свикнали да го гледаме от предишния бум на имотния пазар. Така например, в групата с най-силно поскъпване на жилища в София – между 7% и 9% влизат както престижни квартали като Докторски паметник и Медицинска академия, също така и част от средния клас като Младост, Сухата река, Толстой и Славия. На какво се дължи този микс?

- Това не трябва да ни изненадва, тъй като имотите в топ кварталите се разграничиха като съвсем отделен клас имоти, който много добре съхранява своята стойност във времето и е устойчив и във време на спадове и кризи, съответно има по-голям инвестиционен потенциал от гледна точка на нарастване на стойността и генериране на доходи от отдаване под наем. През 2014 г. видяхме осезаемо нарастване на интереса към луксозни имоти, предлагането на които от години е ограничено и резултатът е налице.

Относно Младост – имотите в този мега квартал се оформиха като отделен клас. Младост е изключително предпочитан квартал, много млади и образовани хора, както и тези със средни и високи доходи искат да живеят там или да наемат имот и съответно това води до по-високи цени и до изключително атрактивни възможности за инвестиция с цел отдаване под наем.

Сухата река и другите квартали принадлежат към класа на наречените от нас подценени квартали, които не са топ, но не са и съвсем крайни и където цените са по-ниски, т.е. може да се каже, че са подценени. Към тях принадлежат и Дружба и Хаджи Димитър. Характерното е, че тези квартали са добре благоустроени, имат добри комуникации и към тях се насочват млади семейства, които предпочитат да закупят по-просторни жилища, каквито в по-популярните квартали трудно могат да си позволят. Според мен този тип квартали имат сериозен потенциал да подобрят своя имидж и да станат доста по-атрактивни през следващите години.

- От 103 квартала, които следи статистиката на специализирания сайт imot.bg едва в 8 има спад на цените на жилищата през тази година и той е в рамките до 3%, изключение правят Люлин 9 с -7% и Малинова долина с -4%. Това означавали, че сме се оттласнали от дъното?

- Кризата със сигурност си отиде и това стана още в края на 2013 г. През 2014 вече говорим за съвсем друга пазарна реалност – следкризисен етап, в който имаме много по-нормални цени на имотите, сближаване на продавачи и купувачи и пазар, който се е върнал много по-близо до своите фундаменти. Това дава предпоставки за едно по-устойчиво развитие на имотния сектор през следващите години.

- На какво се основава прогнозата ти, че през следващата година ще има още по-голям ръст в интереса от страна на българите към морски и ски курорти?

- Тази прогноза идва на базата на интереса и сделките, които сключваме именно с български купувачи в ски курортите. Миналата година започна засилен интерес към Боровец, а през тази година сезонът започва изключително обещаващо с доста продажби на имоти в Пампорово. Тези тенденции в голяма степен отразяват и профила на туристите в курортите и привличането на българи към родните ски курорти дава добри перспективи и за имотните пазари там.

- Очакванията са, че ще има завишен интерес към придобиване от страна на българи на недвижими имоти зад граница. На какво ще се дължи това?

- Основният интерес за българите и съвсем естествен избор е съседната на нас Гърция, където цените спаднаха значително и можем да кажем, че са близо до цените на качествените имоти в България, а природните дадености и качеството на почивката в Гърция мисля, че няма нужда да ги коментираме. Има значителен брой българи, които от години вече прекарват летните си ваканции в Гърция и много от тях търсят да закупят свой имот там. Освен това, сезонът е дълъг, а запълняемостта на курортите в пика на миналото лято стигна близо 100%.

- Какъв е профилът на купувача? Какво търсят и на какви цени?

- Към покупка на имоти в Гърция към момента се ориентират по-заможните българи и те търсят предимно вили и редови къщи тип мезонети близо до плажовете на цени между 150 000 и 300 000 евро за собствено ползване и прекарване на ваканции там.

Гърция не е единствената дестинация. Интерес има и към Австрия, Германия, Испания и други европейски страни. Българите тепърва откриват възможностите за инвестиция в имот в чужбина и това ще става все по-голям сегмент от пазара през следващите години.

- Казвате, че покупката на имот в чужбина от страна на българи ще е предимно с инвестиционна цел. Какво трябва да знаят, желаещите да печелят от имот в чужбина, който да отдават под наем?

- Инвестиционната цел може да бъде не само с цел отдаване под наем, а с цел вложение на средства е стабилни и утвърдени имотни пазари, където цените имат устойчиво нарастване, има постоянно търсене и където пазарите са ликвидни. Това е по-общата дефиниция и е по-близо до разбирането за вложение, отколкото за търсене на доходност от отдаване под наем. Разбира се, отдаването под наем дава допълнителен стимул и в тази връзка има много страни, в които се предлага гарантиран наем, а в развитите пазари има схеми за инвестиции в студентски жилища с цел отдаване под наем на студенти. Така че, възможности има много, а ние като европейци и вече много по-глобално мислещи и образовани хора, ще търсим и намираме все по-добри алтернативи за нашите вложения и инвестиции.

- Каква е днес дефиницията за качествено жилище?

- Хубав квартал, качествено строителство, функционално вътрешно разпределение на помещенията и мисъл към енергийната ефективност и комфорта на обитаване (шумоизолация, гледки, светлина и т.н.).

- Какъв е вашия съвет към Клиента на 2015 г.,който иска да си купи качествен имот?

- Най-вече да бъде на пазара. С преглеждане на imot.bg от време на време не става. Трябва постоянство и дейно участие, организиране на огледи, комуникация с пазарни участници, тъй като именно така се появяват добрите предложения. Процесът по покупка не е еднократно действие, а верига от събития, които неминуемо те отвеждат към ТВОЯ имот и за да те отведат, на първо място трябва да започнеш да го търсиш.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    1 2 Отговор
    Жената го каза в прав текст:Кризата си отиде с правителството на ГЕРБ,което умишлено съсипа пазара на имоти с внушения за ,,криза,, каквато никога не е имало тогава...В същото време съм убеден/сигурен,че именно те изкупиха на безценица едни от най-добрите градски имоти.Сега вече,само след година,се говори за ,,друга реалност,, хахаха...а през 2015/16 ??? А новите еврокодове за строителство?
  • 2 onq s konq

    1 1 Отговор
    А що премълчаваш в "прав текст" че с отишлото си правителство на ГЕРБ си отидоха и еврофондовете?А трябва ли да ти се напомня,че както "българо-съветската дружба беше необходима на България както слънцето и въэдуха эа всяко живо същество" при социалиэЪма,така и еврофондовете в момента са необходими на същата таэи България?И эапомни,но много упорито:ПРЕДИ ДА ГОВОРИШ,ВИНАГИ МЪЪЪНИЧКО ПОМИСЛИ ПРЕДИ ТОВА!
  • 3 брокер

    2 0 Отговор
    Милата ми колежка, отново е натоварена да прави пиар, с който да активизира, купувачите на пазара! Хора вие безумни ли сте. Пазар няма. Погледнете статистиките от агенцията по вписване-имотен регистър. Там 50% от вписванията са на съдии изпълнители, 15% от дарения и делби, 5% други и едва 30% покупко-продажби. За какъв пазар говорим?!? Та ако имаше пазар, дали милата колежка, щеше да разказва че клиентите и обърнали очи към Гърция? А правителството н а ГРОБ да не го коментираме. От 2009г страната ни затъва и дълга ни расте, парите отиват в джобовете на малка клика хора и това е.
  • 4 1111

    0 1 Отговор
    Странно...и комсомолците разбирали от имоти..хахахахаха...че и от еврофондове.Прочети внимателно пост#1 и #3 и ще разбереш къде се намираш,а къде искаш да се намираш си е лично твоя работа
  • 5 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Уважаема ПОЛИНА СТОЙКОВА поздравяваме ВИ с настоящия форум!
    В отговора на финалния въпрос се открива истината за покупка на имот!...НИЕ от групата на ИРАКЛИ сме четвърта година в Сайт IMOT.BG и сме благодарни,че съществува!............най много ни дразни алчноста на някои търговчета"брокери",които до вчера са били сервитьори или съкратени некачествени професионалисти в
    някоя област!и изведнъж ,ха да лапнат голямата лъжица!.............
    Желаем ВИ здраве на ВАС и всички от IMOT.BG
  • 6 Landlord

    2 0 Отговор
    Много ми се иска г-жа Стойкова да е права, тъй като имам пряк интерес от това, както и никнеймът ми подсказва, но уви реалността е друга. Имотите не вървят! Имам няколко апартемента в идеален център, два парцела всеки с потенциал за 5 етажен блок в Младост (на границата с Изток) и магазин от 20 кв.м. в центъра до новата сграда на Европейската комисия и нищо не върви! Коментирам с колеги рентиери, които също се оплакват, че имотите им нито се отдават, нито се продават, но всички сме на едно мнение- вдигнат ли се цените продаваме всичко и инвестираме на Запад! Никой не купува нито наема!
    Никаква ликвидност на имотите, никакъв подем, никакви инвестиции в строителство, няма пари за съжаление!

    Коментиран от #7

  • 7 Александър Александров

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Landlord ":

    ..... имотите не се продават/отдават на високите цени, които ти се иска, т.е. няма "далаверата", "лапаницата", която търсиш.....))

    Коментиран от #8

  • 8 Landlord

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Александър Александров":

    Може и така да се каже.
  • 9 Veselin Stanoev

    2 0 Отговор
    Пари в държавата идват най-вече от имигрантите,които изпращат на своите близки и от европейските фондове финансиращи различни проекти.В момента се намират и парички от КТБ,които най-вероятно ще се инвестират в нещо недвижимо.Ако се постигне някакво развитие по проекта южен поток може да дойде нещо и от там.
  • 10 до Иракли 5

    1 1 Отговор
    Иракли, Иракли, Госпожицата не работи във вестник а в агенция която взима 3.6% при продажба на имот с ДДС. Така че тя е... от "търговчета"брокери",които до вчера са били сервитьори или съкратени некачествени професионалисти в
    някоя област!" Ха ха!
  • 11 имотчо

    1 1 Отговор
    Колежката става за други работи но не и за коментатор на имотния пазар. И между другото отправям оферта от която по нейните прогнози ще забогатее много. Да вземе да купува, а аз ще и продавам колкото иска имоти с 5% под средната цена на имот за съответния район от този сайта.

    Коментиран от #12

  • 12 Veselin Stanoev

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "имотчо":

    Колежката си върши съвестно работата.Освен това изглежда много добре.Колега явно не разбираш ни от жени,ни от търговия с имоти.
  • 13 varna

    1 0 Отговор
    как то съм писал много пъти в този форум, за да се подобри пазара на имотите в българия, трябва да се намеси държавата, как то го правят това всички нормални държави.
    но все повече започвам да се убеждавам, че у нас има и един още по голям проблем, а именно излючително алчните и лъжливи брокерчета, които в повечето случай са главните виновници да не се сключи една зделка.
  • 14 Иван Петков

    1 0 Отговор
    Евала Иракли!Много правилно го каза!
  • 15 софия

    3 0 Отговор
    Трябва да има някакъв контрол над обявите, абсурдно е един и същи апартамент да бъде публикуван в няколко квартала, които нямат нищо общо по между си, трябва да има и някакъв контрол над брокерите, няма как да дам 1000 евро комисион (такъв ми бе заявен в прав текст) за жилище което струва 26000 евро. Търся жилище от няколко месеца и меко казано съм отвратена от брокерите, лъжат и мажат сякаш ще купя нещо преди да го видя, абсурдно е....
  • 16 Мммм

    1 0 Отговор
    Главните виновници сме си ние българите, докато не се осъзнаем, че с невежество и мързел няма напредък, така ще е. За да има качествено строителство, трябва да има качествено и редовно заплащане към строителите, които да плащат на майстори, а не на хора, които нямат завършен 4-ти клас. За да има качествени брокери, трябва да го работят хора завършили и преминали през изпит за тази професия, както в другите държави. Защото строителството и брокерството са много сериозни и отговорни работи, а не като в България всеки 2-ри да се мисли за строител и брокер!!!

    Коментиран от #18

  • 17 veritas

    0 1 Отговор
    вече и за най закоравелите идиоти е ясно че колкото повече имаш в българия-толкова повече ще загубиш.на запад е сигурноста-както за хората така и за парите и за инвестициите в имоти
  • 18 Veselin Stanoev

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мммм":

    Ти си бил много работлив.Чак да ти завиди човек на спортния ти дух.За да има качествено и редовно заплащане на строителите,трябва да има повече покупки на жилища.Така се получава оборот,с който става заплащането на труда.В момента само големите строителни фирми плащат редовно заплатите и бонусите на строителите си,защото лапат големите поръчки.За останалите остават трохите.
  • 19 ДТиБ

    0 0 Отговор
    Много е права другарката,
    да те много има дето се продават, само дето не се купуват!