Last news in Fakti

7 Януари, 2015 09:07 4 610 2

Банята – едно от най-важните пространства у дома

  • хаусмайстер-
  • интериор-
  • дизайн

Нашето място за лична грижа, за възстановяване и почивка в нашите малки домове най-често се споделя от цялото семейство. Как да го направим максимално удобно, модерно и полезно? Най-краткият отговор е – откажете се от стандартните решения. Защото всяко пространство е различно, както и нуждите и предпочитанията на всяко семейство. Вие сами знаете най-добре от какво имате нужда, но когато това знание се обедини с познанията и опита на професионалния дизайнер, резултатът непременно ще бъде най-добър. Специалистите от Хаусмайстер ще ви помогнат не само с идеи за дизайна, но и с подробен проект и перфектното му изпълнение.

Банята изисква специално обмисляне и много точно планиране, за да се избегнат скъпо струващи грешки и излишни разходи. И дори и да ви се струва, че банята ви е много малка, помнете, че добрият проект може до голяма степен да промени това усещане. На пазара вече съществуват достатъчно много продукти, предназначени за малки бани. И малкият размер на банята съвсем не означава, че трябва да се лишим от удобства и лукс! Напротив, точно тук е необходимо липсата на пространство да се компенсира с малко повече елегантност и остроумие. Ето няколко интересни решения:


Снимка: housetohome

В едно тясно и дълго помещение като това е достатъчно да сложите лентов сифон в дъното, където е душът, да поставите един вид плочки или мозайка на всички стени и да използвате прозрачна преграда – така се създава усещането за лукс и повече простор.

Ето една нестандартна баня, в която даже няма плочки по пода и върху едната от стените, а са запазени оригиналните тухли, естествено, обработени против влага и мухъл. А с огледалото на стената, съседна на мивката, се изпълнява двойна функция – увеличава се зрително пространството и се освобождава място за рафтове около мивката:


Снимка: Desiretoinspire

Още една идея как да си спестите малка част от ремонта – ако не искате да махате плочки и да прокарвате тръбите за мивката в стената, просто използвайте медни тръби директно върху плочките. Така те стават част от декорацията в банята, а освен това са и в крак с последните тенденции за засилено присъствие на медта в интериорния дизайн  и с непреминаващата мода на индустриалния стил в интериора:


Снимка: Desiretoinspire

Когато банята в малкото жилище е една и се ползва от цялото семейство, добър начин да увеличите функционалността й е да добавите втора мивка – това е необичайно у нас, но би спестило много време сутрин, когато всички бързат да излязат навреме. Ако използвате малки мивки, вградени в един широк общ плот, ще се използва максимално наличната площ. Средствата за втората мивка можете да си спестите от разходи за плочки, например, както е на снимката, и да използвате водоустойчиви миещи се тапети на частта от стените, която няма директен допир с вода.  А изработените по мярка шкафове в съответствие с възможностите на помещението и нуждите на семейството също ще помогнат за рационално използване на малката площ:


Снимка: Better Homes and Gardens

Ето накратко и трите основни световни тенденции в дизайна на модерната баня:

1. банята все повече се превръща в стая с така приятната атмосфера на спа-центровете, дори и частично, с възможност за разнообразни дейности в интимна обстановка: със зони за хигиена, разкрасяване и фитнес, стига да можете да си позволите достатъчно голямо пространство;

2. все повече ще се говори за т. нар.  ‘зелена баня’  - тази, която перфектно комбинира вода и енергоспестяващи продукти, естествени материали. В нея с помощта на специални аератори, клапани и модерна технология във водата на душовете се включват малки въздушни мехурчета, които намаляват количеството на използваната вода без това да става за сметка на комфорта и удоволствието. Кранчета с една ръчка и термостати намаляват до минимум разходите за нагласяване на желаната температура. Дилемата за душ или вана вече също не е толкова актуална - новите вани с ергономичен вътрешен контур могат да се напълнят до високо ниво с много по-малко вода и т.н.;

3. третата тенденция е свързана с концепцията за удобна и безопасна баня, която улеснява живота ни, независимо от възрастта. Все повече хора осъзнават, че банята е тази, която определя доколко те ще бъдат в състояние да водят независим живот с напредване на възрастта. И за в бъдеще банята ще трябва да отговаря на изискванията на потребители с различни възможности и от различни поколения, живеещи съвместно – нещо, което у нас е добре познато.

Автор:
Теменужка Захариева


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    0 0 Отговор
    Тая баня поне 100 лева ще и е данъка..........
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.