Last news in Fakti

24 Януари, 2015 17:32 4 395 0

Селището в Дрен с неясна съдба

  • дрен-
  • sos детски селища
Селището в Дрен с неясна съдба - 1
Снимка: М. Богданова ©

Три часа продължи заседанието на общинския съвет в Радомир като единствената точка, която се обсъждаше, беше какво ще се случи със SOS Детско селище Дрен.

Теренът, върху който са построени 13-те фамилни къщи и които са в експлоатация от 1995 г., е общински. Местната власт го предоставя безвъзмездно на организацията за социално развитие, като в документа изрично е записано къщичките да се ползват за отглеждане на деца. Самите сгради са собственост на SOS Детски селища. От там обаче решават до края на 2015 г. децата и техните приемни семейства да бъдат преместени в къщи и апартаменти в Перник и София. Причините за решението са две – оптимизиране на разходите и по-добра интеграция и социализация на децата.

Въпросът, който стои пред местната администрация е какво ще стане със сградите. Отговорът му продължава да се търси и след днешното заседание на общинските съветници в Радомир. Това, което решиха днес съветниците, е да не се променя статута на селището, както и кметът Пламен Алексиев да не взема решения за разпореждане с имота. Преговорите между общинските власти и представителни на SOS детски селища ще продължи като от страна на местната власт ще присъства по един представител от всяка политическа група.

Проблемът със закриването на SOS Детски селища в Дрен не е само имотен, но и социален. С преустановяването на дейността на селището без работа остават 12 души. Неясна ще е и съдбата на училището в Дрен. Там в момента учат 109 деца, като близо половината от тях (42 деца) са от SOS селището.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА