Last news in Fakti

29 Януари, 2015 16:56 8 754 5

Инж. Йовев: над 60 града с кадастрални карти до август

  • агенция-
  • кадастър-
  • йовев
Инж. Йовев: над 60 града с кадастрални карти до август - 1
Инж. Валентин Йовев

В над 60 български града и осем софийски района ще са с готови кадастрална карта до август 2015 г. Това каза инж. Валентин Йовев, бивш изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) за читателите на Факти.бг.

- Инж. Йовев, кои бяха приоритетните задачи, които успяхте да реализирате в качеството си на директор на АГКК?

- Втората половина на 2013 г. и цялата 2014 г. не могат да бъдат сравнени с нито една предходна (от създаването на агенцията през 2000 г.) по отношение извършената работа за възлагане на нови кадастрални карти. Средствата в размер на 10 млн. лв., за изготвянето им, бяха осигурени от централен републикански бюджет, като целева субсидия. Те не бяха предвидени в бюджета на Агенцията, а специално бяха заделени за изпълнение на дългосрочната-15-годишна програма за създаване на цялостна кадастрална карта на Р България. Фактът на осигуряването на тези средства, разбира се, че се дължи на приоритетите на правителството, един от които включваше развитие на кадастъра и имотния регистър. Не мога да не благодаря и на един човек, който за съжаление вече не е сред нас – инж. Димчо Михалевски, който лично се ангажира с тази кауза. Разбира се и без подкрепата на цялото ръководство на МИП, начело с министър арх. Данов, този бюджет нямаше да се случи. Към ден днешен, като последица от нашата работа през периода, ще започнат да влизат в сила възложените от нас кадастралните производства, а те са над 70. Това включва районите в София и над 60 големи града, с което процента на районите с ККР от 18 към момента ще се увеличи значително. За съжаление, през 2015 г., вместо да се предвиди увеличение на фонда работна заплата, поради очаквания увеличен обем от работа по обслужването на новите карти, той е съкратен с 15%, спрямо 2014 г. Ние сигнализирахме навреме, ходихме, молихме се, писахме писма, но... нищо. Почти е ясно до какво ще доведе това.

- Кога трябва да приключи работата по кадастъра на софийските райони и съответно на градовете и другите населени места?

- Между април и август месец. Като през август последно, трябва да завършат софийските райони. И те ще завършат, тъй като до момента всичко върви по график, фирмите и правоспособните лица в тях се справят чудесно. Все пак четири години от 2009 г. до 2013 г., не беше възлагана никаква геодезическа работа и колегите сега много се стараят.

През 2014 г. имахме заложени средства и за създаване или поне започване на цифрови карти в мащаб 1:5000. Пречка се оказа недовършената наредба, което е наш недостатък и някои неизяснени технически възможности и методи за изработване. До момента картите от така наречените ЕТК 1:5000 са на хартия и са с актуалност към 80-те години на миналия век. Всички копия са сканирани и се използват за изработване на различни инвестиционни проекти, но те далеч не са актуални, а и са натоварени с много дефекти. Самото т.н. земеразделяне е направено на базата на тези карти 1:5000 и това е част от проблема по отношение на качеството на плановете за земеразделяне. Въпросната карта трябва да започне да се прави час по-скоро и да бъде изцяло векторна. Това ще помогне и на задачите стоящи пред Министерство на земеделието и храните. Искрено се надявам, новото ръководство да включи тази задача в плана за 2015 г.

- Това обезпечено ли е технически и финансово?

- За съжаление, увеличението в бюджета за 2015 г., което извоювахме с невероятни усилия е само за разплащане на съществуващите договори, приключващи през тази година. Единственото, което сме предвидили, е възлагане на преизмерване на две вериги от първокласната нивелачна мрежа на България. За всичко друго ще се търсят някакви други възможности през годината и дано се намерят, защото пак ще замръзнем в долна мъртва точка на реформата. Хубаво би било да се намерят средства за ремонт и функциониране на мареографните станции по черноморското ни крайбрежие. От четири станции, функционира само една!? Надявам се геодезията и кадастъра отново да са в приоритетните политики и на сегашното правителство.

- Какви улеснения за гражданите успяхте да въведете в Агенцията по кадастър?

- Работихме по отношение подобряване и усъвършенстване на организацията на работата, по обслужването във фронт офисите и резултатите са налице. Рязко са намалели опашките, а и самите готови карти вече са с почти изчистени непълноти и грешки. Възстановихме работата на касата за София град и София област, която беше закрита. Преди гражданите трябваше да ходят до банков клон, за да плащат необходимите такси, а в близост до сградата на Агенцията няма такъв. Допълнително плащаха и такси за банков превод. След което трябваше да се връщат в Агенцията, да показват бележката, че са платили, за да може да започнем да изпълняваме услугата. Подобрена е и материалната база. Закупихме нови по-мощни компютри, въведена е и работи вече успешно, напълно централизирана информационна система КАИС, с нови и по-мощни сървъри. Тече сериозен ремонт на фронт офиса в Бургас, за което благодарим и на кмета на града Д. Николов. Завършихме сканирането на целия геокардфонд, в който се съхраняват изключително ценни картни материали, включващи и устройствени и кадастрални карти и планове от началото на миналия век. В рамките на същия проект, но в друг компонент, завършихме и информационната система за специализираните карти по черноморското крайбрежие.

Заснемането на обектите по чл.6 от ЗУЧК също приключи успешно и се разплатихме с изпълнителите. Последното го казвам, защото имаше риск от неусвоени целеви средства, осигурени от служебното правителство на Марин Райков, по настояване на министър Екатерина Захариева. В качеството си на вицепремиер и министър на МИП и МРРБ в служебния кабинет Близнашки, тя лично провери изпълнението на задачата и надявам се, че остана доволна, както между впрочем и цялото българско общество, което може вече да е сигурно, че природните забележителности по Черноморието са надлежно защитени.

- Успяхте ли да подобрите квалификацията на служителите?

- До голяма степен да. По ОПАК реализирахме няколко значителни проекта за обучение на служителите на Агенцията както по отношение на нормативната база и прилагането й, така и по отношение на самото обслужване. Тези проекти ги приключихме успешно, но считам че това трябва да е постоянно действащ механизъм, защото квалификацията и преквалификацията в една толкова специфична и сложна сфера като нашата е от изключително важно значение. В Агенцията работят 345 души, от които над 90% са хора с висше образование, а от тях над 85% са с магистърска степен по геодезия. Това е една професия, която всеки ден се обновява не само технологично. Безумие е да се мисли, че без тази квалификация може да се работи, камо ли да се ръководи агенцията.

В периода на моето управление не са извършени никакви съкращения на хора, а са назначени нови, даже спрях някои подготвени уволнения на специалисти и експерти. Държа да подчертая, че аз не съм партийно назначение и при ръководството на АГКК съм се ръководил само от професионалните качества на служителите. Което надявам се бе оценено от хората по достойнство.

- Често, когато говорим за кадастрални карти се засяга проблема с грешките. Те много или малко са?

- Един път изготвена кадастралната карта, в процеса на поддръжка, става все по-вярна и обслужването по нея започва да е константно. При тези, допуснати в процеса на изготвяне непълноти и грешки за обектите на кадастъра, в много редки случай имат отношение към геодезическите грешки при заснемане. Съвременните измервателни уреди, както и технологиите – GPS, фотограметрични способи, а и редица космически технологии, водят до все по-малки възможности за намеса на субективния фактор в процеса на геодезическите измервания, а и самата геодезическа наука и практика е наука за грешките и тяхното нормално разпределение. Когато една грешка е позната, то тя вече не е грешка, но да не навлизам в дълбините познанието в областта на геоматиката. Само ще Ви кажа, че израза „минимизиране на грешките в кадастралните карти”, профанизира геодезическата наука и практика и я свежда до едно махленско, занаятчийско ниво.

В кадастралните карти грешките се отстраняват по два начина – или спорадично по повод на нещо или системно със създаването на кадастралната карти. Като отстраняването на грешки, в етапа на поддръжка, се извършва по-много по-строги правила и норми от колкото в процеса на създаване. Значително постижение е и фактът, че в договорите с изпълнителите на кадастралните карти, заложихме, по моя инициатива точно тази 5-годишна гаранция. Каквото и да се окаже, че по вина на фирмата изпълнител е грешка в кадастралната карта, правоспособните лица в нея, в рамките на 5 години след влизане в сила на картата, ще го отстранят за собствена сметка.

Нов момент е, че от 2014 г. вече безплатно предоставяме услуги на общините. Това стана благодарение на изменението на Закона за кадастъра и имотния регистър, което също е значително постижение на ръководството на АГКК през периода. Имаме специални поздравителни адреси от 42-то НС на РБ във връзка с активната ни роля при подпомагане на законодателната дейност на народните представители. Безплатно за правоспособните лица е и получаването на точки от работната геодезическа мрежа и от геодезическата мрежа с местно предназначение. Въпреки това плана за приходите сме го изпълнили на 95%, въпреки че не сме приходна агенция. От тези пари нито един лев не е с право на разход и 100% влиза в държавния бюджет.

- През 2014 г. стана възможно изваждането на скица при нотариус. Възползват ли се гражданите от това улеснение?

- Да. Това е едно от значителните постижения на нашето ръководство, съвместно с ръководството на Нотариалната камара и е в посока на пресичане на имотни измами, както и намаляване на опашките във фронт офисите на Агенцията. Това е мярка към по-качествено обслужване на гражданите. Общо взето всички ни похвалиха за това постижение. Това разбира се е една допълнителна възможност, която не е задължителна за ползване. В столицата, в по-големите градове и областите, в които има значително покритие с кадастрална карта, се ползва активно. По-рядко е в малките населени места. Изваждането на скици при нотариусите се постигна след усилия, продължили близо 5 години. Това стана възможно благодарение на промяна в Закона за кадастъра и имотния регистър, осъществено през юни 2014 г.

- През периода 2013/2014 г. АГКК стана ли по-разпознаваема от страните от ЕС и от световните геодезически организации?

- Мисля, че това не подлежи на съмнение, защото активното ни участие в работата на европейската комисия по кадастър е добре документирано и отразено. Имахме презентация на нашата информационна система пред директорите на европейските геодезически служби, която бе бурно аплодирана и предизвика много въпроси, като например защо Агенцията по вписванията е отделна от Агенцията по геодезия картография и кадастър, защо няма имотни партиди и какви пречки създава това, защо кадастъра на земеделските земи е в друго ведомство и т.н.

Както виждате изготвената от нас концепция за ускорено изготвяне на ККР в неурбанизираните територии е 100% плод на усилията на ръководството на АГКК в периода до моето освобождаване от длъжност. До голяма степен възстановихме отношенията с EuroGeographics. Имаме подписан меморандум за сътрудничество със Солунския университет Аристотелос, с активно намерение за съвместно участие в проект на ЕС за мониторинг на Черноморското крайбрежие. Изработихме съвместен проект с холандското правителство и съответната геодезическа служба, който бе свързан с образованието по геодезия. Участвах, заедно с професор Данов и заместник-министър Ибрямов в конференция на високо ниво по проблемите на геопространственните данни в Сеул, което има пряко отношение към директивата INSPIRE и изграждането на националните инфраструктури в страните от ЕС. В тази връзка, ръководството на АГКК, съвместно с ръководството на ИА ЕСМИС разработи проект на ЗИД на закона за достъп до пространствени данни, според който дейностите по INSPIRE да преминат в Агенцията по геодезия. Законът беше съгласуван на всички нива, но не успя да бъде внесен на заседание на МС, а сегашното ръководство на МРРБ, категорично и без мотиви възрази срещу нашето становище и дейностите след приемане на закона, остават ангажимент на ИА ЕСМИС, т.е. промяна няма, а така и тази реформа е блокирана. През юли 2014г с решение на МС Р България, стана член на GEO, което бе голямо признание за усилията ни в тази посока. АГКК категорично подкрепяше домакинството на България, спечелено от КИГ/камара на инженерите по геодезия/ за работната седмица на FIG през май в София. Ръководството на АГКК счита това постижение за огромно признание на международната геодезическа общност към българските геодезисти.

Изпълнихме проекти по ОПАК за над 6 млн. лв.

- Считате ли, че работата Ви с българските браншови организации беше на необходимото ниво на комуникация и имахте ли тяхната подкрепа за проведените от Вас реформи?

- Лично аз дойдох в АГКК от тези организации, считайки себе си за човек от геодезическата практика с 30-годишен опит в бранша. Второ поколение геодезист съм и знам много добре какво трябва да се направи за бранша, така че няма как комуникацията ми с тях да не е била на необходимото ниво, но винаги може да се иска още. През цялото време съм чувствал тяхната подкрепа и искренно пожелавам на новото ръководство да постигне същото ниво на комуникация с колегите от бранша. Отношенията ми със сдруженията на брокерите на недвижими имоти също са ми били отлични. Живея в пълно съгласие със собствената си съвест и след една година /така е по закон/ спокойно ще продължа геодезическата си дейност. Мисля че имам добър кредит на доверие от страна на гилдията.

Пожелавам на новото ръководство да продължи с реформите, да не се опиянява от реваншизма, с който започна работа, а да укрепи организационно АГКК и да довърши в най-кратки срокове кадастралната карта на България, като в никакъв случай да не забравя първостепенните задачи по геодезия и картография, които предстоят – Държавна ГНСС мрежа, изградена по най-високите световни стандарти, цифрово ЕТК и т.н.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 guest1

    3 0 Отговор
    Напълно съм сагласен, че изразът 'минимизиране на грешки в кадастъра' звучи абсурдно от гледна точка на геодезическата наука. Най-вероятно е използван във връзка с отстраняване на неточности и непълнота на информацията. Такава терминологична грешка е оправдана за 'специалисти' в областта на геодезията които по една или друга причина са пропуснали най-фундаменталните курсове на тази дисциплина....

    Новото ръководство на АГКК трябва да има много голям кураж за да прескочи тази високо вдигната летва от предшествениците им.

    НО НЕКА ИМ ПОЖЕЛАЕМ НАИСТИНА УСПЕХ ВЪВ ВСИЧКО КОЕТО Е ДОБРО ЗА ХОРАТА!!!!
  • 2 mediator37

    2 0 Отговор
    Кадастъра е изключително важен аспект от правото на собственост и от инвестиционния процес. Без единен кадастър трудно ще ни разберат в цивилизования свят.
    Едно от хубавите неща на късния ни старт е, че когато завършим кадастъра, ще сме много по-напред от Европа, защото работим с много по-съвършени технологии. Последният печели!
    Същото стана и с интернета. Последни тръгнахме и имаме като резултат един от най-бързия - петия по скорост, интернет в света. Защото ползвахме оптика и технологии- последен писък на техниката. Пионерите вече бяха заровили старите медни проводници и бяха свършили парите.
  • 3 Иракли Иракли

    1 1 Отговор
    Открихме АМЕРИКА!Кадастъра,ами след"съдебната"власт е това чудо!.........ряпа да ядът и полиция и останалата администрация!.......ГАНЬО......комунистите те оставиха,след фашистите...НАЙ ГЛУПАВ!.....т.н.
  • 4 Генков

    0 0 Отговор
    цитат от по-горе:
    - През 2014 г. стана възможно изваждането на скица при нотариус. Възползват ли се гражданите от това улеснение?

    - Да. Това е едно от значителните постижения на нашето ръководство, съвместно с ръководството на Нотариалната камара и е в посока на пресичане на имотни измами, както и намаляване на опашките във фронт офисите на Агенцията.

    Да, ама не! Както казва почитаемия Петко Бочаров.
    Пълна лъжа, ни срам, ни очи!
  • 5 Гражданин

    0 0 Отговор
    Да ни е честити новият ИЗПЪЛНИТЕЛЕН Директор на АГКК - ИНЖ. СВЕТОСЛАВ НАКОВ!
    Все пак, ... да внимава колко е ИЗПЪЛНИТЕЛЕН,че..."Нии не сме вече рая покорна..."