17 Февруари, 2015 15:34 2 813 0

Рестартират проекта „Дестинация Рила”

  • проект-
  • дестинация рила
Рестартират проекта „Дестинация Рила” - 1
Снимка: М. Богданова ©

Проектът на френската група Accor „Дестинация Рила” ще бъде рестартиран. Това е една от новините на продължилата днес близо два часа среща между министърът на икономиката Божидар Лукарски и близо 100 германски и френски компании, които работят на българския пазар. Срещата беше организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара и Френско-българската търговска и индустриална камара. „По време на предишното правителство поради технически причини не успяхме да приключим или напреднем с този проект, който засяга няколко министерства – на околната среда и на туризма. Проектът е с голям мащаб и е с концепция за изграждане на ски курорт. Съвсем скоро ще предоставя на министъра едно ново актуално досие по темата и се надявам, че този проект ще бъде рестартиран, тъй като е изключително важен за българската икономика”, каза след срещата Стефан Дюлае, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара.

На журналистически въпрос дали с германските и френски партньори е дискутиран въпросът как с част от заема от 16 млрд. лв. ще бъде подпомогната българската икономика, а и може би и самите предприемачи и бизнесмени министър Лукарски каза: „Това е в приоритетите на Министерство на финансите. Аз се надявам и съм сигурен, че част от тези пари ще отидат за икономически растеж. Това, което си говорихме повече с френските и германски инвеститори, беше по отношение създаването на бизнес среда, на бизнес климата, на конкретните казуси, които тях ги притесняват. По отношение на финансиране, сме говори за възможностите за участие по ОП „Иновации и конкурентоспособност””.

На срещата са дискутирани въпроси относно възможността за промени в някои нормативни актове, сред които Търговският закон и Законът за публично-частните партньорства. „Обсъдихме въпроси относно създаването на прозрачна и стабилна среда и решаването на казуси. Стана дума за въпрос, който не знаехме и се надяваме скоро да бъде решен, а именно за двойното данъчно облагане на гражданите с френски и български паспорти, респективно без такива, които живеят на териториите на двете държави страни членки на ЕС”, каза министър Лукарски.

Област, в която страната може да работи за привличането на чуждестранни инвеститори, е подобряване на имиджа на България в чужбина, смята доктор Митко Василев, управител на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Проектът „Дестинация Рила”

Това е комплекс, който се предвижда да бъде построен върху 55 000 декара между Сапарева баня и Говедарци. Сред инвеститорите са френската група Accor (най-големият хотелиерски оператор в Европа), PGI Management (управлява ски курорти на три континента – Европа, Азия и Южна Африка) и българската строителна компания „Маркан”. Проектът е на стойност близо 600 млн. EUR, като до октомври 2013 г. бяха вложени 1 млн. EUR за подготвителни дейности. Той предвижда създаването на 155 км писти, аква- и голф център, няколко хотела между две и пет звезди. Амбицията на инвеститорите е „Дестинация Рила” да работи през цялата година и да привлича около 200 000 туристи от страната и света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА