Last news in Fakti

25 Февруари, 2015 17:36 25 583 33

Каква е цената на жилищата в строеж

  • imot.bg-
  • жилища-
  • строеж
Каква е цената на жилищата в строеж - 1
Снимка: М. Богданова ©

Дефицитът на жилища ново строителство е факт и ситуацията едва ли ще се промени в близката година-две. Възможно е обаче, този дефицит да намалее, тъй като се наблюдават два факта на пазара. Първия е, че клиентите отново са склонни да купуват жилища в етап на строеж, а вторият – че строителите започнаха за изграждат малки жилищни сгради с по 10-14 апартамента в тях. Доказателство за последното е, че по данни на Националния статистически институт има ръст от 25% в започването на строителство на жилищни в четирите най-големи града на страната на сгради през 2014 г. спрямо 2013 г. През изминалите 12 месеца е започнато изграждането на 185 сгради.

Най-голям е броят на продаваните апартаменти в строеж  София – 876, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Тенденцията, която споделят брокери през последните месеци, че акцентът на клиентите отново е към 3-стайни имоти, се потвърждава от факта, че към момента офертите на този тип имоти за столицата е около 400 броя. В същото време броят на двустайните жилища в етап на строеж, е малко над 350.

При цените първенството държат двустайните. Те могат да бъдат купени средно срещу 718 EUR/кв.м., докато тристайните са малко по-евтини – 706 EUR/кв.м. Местата, където има най-голям избор са центъра, както и презастроения Лозенец. Банишора, Били Брези и Бъкстон също са квартали, които предлагат апартаменти в строеж. Двустаен от 85 кв.м. в Банишора може да се купи срещу 56 600 EUR, или 665 EUR/кв.м. Сградата вече е Акт 14. Схемата на плащане е 60% при предварителен договор и 40% при Акт 16.

В по-големите градове на страната също се наблюдава ръст в предлагането на жилища в строеж. Сравнявайки трите най-големи града – Варна, Пловдив и Бургас, най-много предложения и най-ниска цена предлага Пловдив. Там средната стойност на оферираните апартаменти в строеж е 440 EUR/кв.м, а броят им е почти 700. С 12% е нараснал броя на започнатите сгради през 2014 г. спрямо година по-рано, а със 73% е нарастнала разгънатата застроена площ като е достигнала 113 000 кв.м.

В Морската столица могат да се купят около 600 недовършени апартамента при средна цена от 788 EUR/кв.м. По данни на НСИ, през 2014 г. е започнало строителството на 258 жилищни сгради, а РЗП е достигнало 185 000 кв.м., което ръст от 11% спрямо 2013 г.

В Бургас строителството на нови жилища е най-слабо. Предложенията са едва 130, а стойността на квадратен метър – 704 EUR.

Важна тенденция, която се наблюдава в сегмента е, че за пръв път след кризата разгънатата застроена площ на започнатите сгради е по-голяма.. През 2014-а е започнало изграждането на жилищни постройки с обща площ от над 138 000 кв.м., което е почти 90% повече спрямо 2013 г. „Този голям ръст показва, че за разлика от предходните години, когато е стартирало предимно строителство на къщи и малки сгради, през 2014 г. е нараснал броят на започнатите нови жилищни кооперации и блокове, което е още един индикатор, че пазарът се възстановява”, казва Полина Стойкова, изпълнителният директор на „Бългериан Пропертис”.

Средна цена на жилища в строеж (в EUR/кв.м.)

Средна цена на жилища в някои големи градове (в EUR/кв.м.)

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фдфдфд

    0 2 Отговор
    пак спекулации... пазара е направо пзара е супер зле ..агенците поизгладняха и ся ни внушават на зелено да купуваме.

    няма будали ,,всеи ден дават репортажи за излъгани хора останали без акт 16.даже , нямаи правосъдие ... строитела има д аим дава те имат да взимат и ства си остават ..

  • 2 лкимонад

    1 0 Отговор
    да добавя към по-долният коментар - също общината спи навсякъде - няма пътища, канализациите и другите комуникации се бавят с години. заради това много голяма част от парцелите са и незастроени, няма никаква инфраструктура до тях. така на едно място е блъскано със сгради а само на 200-300 метра от него - голи поляни, защото общината не е направила елементарното -поне улиците да направи за парцелите в регулация. и какво става в крайна сметка - имаш регулация на хартия - но тя никаква я няма като инфраструктура.
  • 3 кукумин

    2 0 Отговор
    Няма ли път до едно място- не ми го хвали, колко е красиво, а ако седи и на септични ями- забрави! Непродаваемо и твое до края на прецакания ти живот ако си вложил всички пари в него!
  • 4 рерр

    1 0 Отговор
    по принцип който купи ново строителство , без значение на зелено или на готов.. е супер голям риск ... ако е имот под луксозния клас дето се строи за чужденци по принцип над 1500-2000 е кж м.

    масовото ново строителство за обикновенни клиенти е супер зле

    1. супер тъпа архитектура на жилището като разпределение и стай
    2. зле изпълнени дейности падат мазилки текат тръби, падат изолации..мухали л..нааа
    3. при кой и как е ипотекирал имота строителя може да разбереш и след 2 г.
    4. в много случаи се окаазва че трафопоста не отговаря на консумацията на сградата .. иа ре ся субирай пари за нов купувате го блока и го подарявате на еон за да ви го включи.
    5. купуваш уж апартамент а с еоказва че е гарж или ателие.
    6.купуваш уж 6о квадарата и ги плащаш ама ползваш реално един крив хол 17 кв. и една спалня 8 кв колкото за едно легло и другото е общи части .
    7.врати, дограми и направена баня с някви кичозни материали дето по добре д аги изхварлиш и да си ги направиш отново.
    8. уж имаш акт 16 ама асансьора нещо не работи , някой разписал акта ама асансьора няма ..


    ако някой се вкара в тоя филм на- с плащане на зелено може и да не доживее и груб строж да види ...

    сега едни исащи фирми само си сменят името и взимат капаро и после несъстоятелност и ти се хилят само
  • 5 baha

    1 0 Отговор
    ne e istina kakvi mrynkachi ima v taq dyrzhava , kato dolnite 4-ma, qvno meraklii za kupuvachi ama pusta nemotiq ...

    Коментиран от #7

  • 6 Да ама не

    0 0 Отговор
    Идеалните части в т.н. "ново" строителство средно са около 25% (20% - 30%), т.е цената за реална застроена площ средно е 957EUR/ кв.м.

    Коментиран от #8

  • 7 рерр

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "baha":

    мнемм... патили от ново строителство че и скоро от банки

    а ти си някой очилато брокерче .сменяй професията докато е време
  • 8 рерр

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да ама не":

    точно това имах предвид . благодаря за потвърждението на думите ми

    а забравих да кажа ще един недостатък на новото строителство...
    освен 1/3 която плащаш от цената за общи части ..плащаш и големите ненужжни тераси които малпумните архиткти правят..

    докато ако не е ново строителство получаваш общи части и тераса бонус--тоест една стая още
  • 9 Ts@r

    1 0 Отговор
    Една статия за разликата в цените на един и същ апартамент купен на зелено и предлаган готов би била интересна. Истина ли е митът, че на зелено един апартамент излиза с около 50% по-малко от същия апартамент завършен?

    Коментиран от #10

  • 10 ррррр

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ts@r":

    ти май от небето падаш.. по евтино е с до 25% ама рисковете които поемаш да пиеш една студена вода... особено с българските съдиища ...

    прочети коментарите подолу вместо да се чудиш
  • 11 дфгхй

    1 0 Отговор
    ето малко клипове за купуване на зелено на имот .... да видите за кви измами става въпрос.. само прос човек може да си купи на зелено в бг с наще закони .

    http://http://gospodari.com/%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD

    http://www.vbox7.com/play:1f86d18d?p=user&id=1772068&order=rate

    http://www.vbox7.com/play:e09a7bd7&al=2&vid=8994996

    вижте още в гугала пълно е с още
  • 12 киро

    2 0 Отговор
    http://www.vbox7.com/play:84c765bb

    тва е още по скандално ... никогане купувайте на зелено
  • 13 Спретната къщурка с два джипа отпред

    1 1 Отговор
    Най лошото е ,че квадратурите на жилищата не отговарят.Вероятно като са ги измервали са включили и дворовете на съседите.Иначе не виждам смисъл при толкова свободно продаващи се жилища да се забие човек в покупка на зелено.Това си е един ОГРОМЕН РИСК .Повечето инвеститори са коректни хора , но между тях има и такива заради които всичко се опорочава.
  • 14 nikis72

    1 0 Отговор
    Платена статия та дрънка.Гладни брокита сделки сънуват
  • 15 Mirotworec

    0 1 Отговор
    Добре, че реалността не е толкова апокалиптична колкото излиза от коментарите тук :)
    Архитектурата е нещо, което се вижда - колко са терасите, колко са стаите ... ако купувате без да погледнете .. наистина може да се самоизненадате. Към всеки един читав договор се прилага копие от архитектурния проект ...
    И да ... като питате колко е цената на квадрат и отивате да видите най-евтиното място ... има голям шанс да Ви подведат.
    Като говорим за качество на строителството - се гледа кой е подизпълнителя, както се следи и процеса на строителство.
    Като говорим за сторителния предприемач, се гледа историята, кога е създадена фирмата, колко капитал има, с коя банка работи и от колко време и т.н. ... като сключите договор с фирма с 10 лева капитал регистрирана два дена след разрешение за стоеж ... амии всеки има право да си направи живота "интересeн" в крайна сметка :D
    При закупуване в процеса на строителство можете да видите подетапите на изпълнение на имота а не да видите един "маскиран" краен продукт ... чиято "пластична хирургия" ще започне да Ви създава проблеми след кратък период от време.
    Така, че всеки вид придобиване на собственост върху имот (готов или в строеж) си има предимства и недостатъци ... но това какво и как ще закупиш е свързано с "културата" на закупуване .
  • 16 Истината

    0 0 Отговор
    Някои неща:
    1. В момента е пълно с обяви за апартаменти в широкия център на столицата за 700 и под 700 евро на квадрат, тоест статията е подвеждаща. Всеки полу-грамотен може сам да провери как стоят нещата.
    2. Напълно подкрепям коментара на @Mirotworec - като не искате големи тераси не си купувайте апартаменти с такива, това е огромен пазар нормално е да има варианти за всеки вкус.
    3. В повечето случаи малоумните архитекти са задължени да изпълняват желанията на още-по-малоумните предприемачи и на най-още-по-малоумните клиенти (особено при случаите на зелено, където предимството е, че можеш да се мешаш в проектирането)
    4. Отделен въпро е, че квадратурата на терасите и балконите трябва да се калкулират в цената на едно макс 50%, поради липсата на стени и прозорци и др. елементи, присъщи за затворените пространства, каквито балконите и терасите не са.
    5. 25% общи части е някаква изгъзица, принципно говорим за под 20% и е напълно нормално някой да ги плати или предпочитате да си се качвате до апартамента посредством въже през терасата, а оппа забравих, че не искате тераса. Що за малоумно българско мислене? В общите части влизат общите стени, калкана, стълбища, асансьор, без тези неща можете ли ви питам, нали някой трябва да ги плати или трябва да ви ги подарят заради сините очи на шурея ви?
    6. Реалната цена на грубия сроеж (без цена на парцела, без изкопни работи и без покрива) е около 150-200 евро на квадрат, довършителните работи са още поне толкова. В България от известно време се работи с едно 300% минимум печалба, но това го направиха англичаните и руснаците като дойдаха да купуват в райската ни страна, иначе всеки може да провери какви бяха цените преди златното ни набутване в аналите на ЕС. Реалната цена трябва да се върти около 400-500 евро на квадрат, може да погледнете колко вървят вече апартаментите в Созопол и Несебър за сравнение.
    7. Предвиждам следващата година в София да се продава на средна цена 500 и под това, ако още я има тази държава изобщо.

    УСПЕХ и да сте живи и здрави!

    Коментиран от #20

  • 17 харчо

    0 0 Отговор
    абе нямали най накрая да има наказание на журналисти и лажливи брокери стига с тия измишльотини тия са луди никой не търси новостроителсто с газобетон вместо тухла и с прилежащи общи площи 18-20% по 750-800 ево а и селяните се свършиха вече не идват от селата

    Коментиран от #18

  • 18 муйо

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "харчо ":

    Не знам да има ново строителство с "газобетон", като гледам червена тухла слагат, наблягат на качествена изолация и дограма. За да си продават бързо апартаментите. За общите части си прав. А селяните ми се струва че никога няма да свършат.
  • 19 фдфф

    0 0 Отговор
    ето малко клипове за купуване на зелено на имот .... да видите за кви измами става въпрос.. само прос човек може да си купи на зелено в бг с наще закони .

    http://www.vbox7.com/play:84c765bb

    http://http://gospodari.com/%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD

    http://www.vbox7.com/play:1f86d18d?p=user&id=1772068&order=rate

    http://www.vbox7.com/play:e09a7bd7&al=2&vid=8994996

    вижте още в гугала пълно е с още

    ПРЕД ФАКТИТЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СПОРИ
  • 20 фефефе

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    1. на общо мнение сме - абсолютно подвеждаща пубикация както всяка друга в тоя сайт за имоти .
    2. грешка си за огромния пазар май не си в час ... в момента няма новостроителство има само такива с големи тераси дето за нищо не стават
    3.трябва ли заради малоумните предприемачи и архитекти и ние да станеммалоумни и д им дадем една торба с пари за малоумщина
    4.хубаво прикаваш ама иди да купиши ще видиш колко щи приспаднат
    5.малоумен си ти на българите... знаем какво е общи части ,, но ги плащаш само при ново строителство
    6.на зелено не купуваш само груб строеж а завършено жилище -- прав си около 380-400 е средн хубост по бдс да издадеш
    7. правино предвиждаш ... вузход и бум на пазара се върти само в кухите глави на брокерите..нали знайш гладна кокошка просо сънува..
    8. взехме нов дълг , в дефлация сме икономикта е в колапс , руснаците намаляват зарди продажната ни политика спрямо тях..става все по зле и тепурва ще става .. вузход на цените и пазара с недв имоти няма как да стане просто ,,само с такива публикациии лумпенски едва ли

    Коментиран от #21

  • 21 Истината

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "фефефе":

    2. Не си наясно с понятието "пазар". Това, че няма много ново строителство на пазара, не означава, че пазарът на недвижимости не е огромен - огромен пазар е, на който се въртят огромни капитали. Старо ново, няма значение.
    3. Пазарът определя предлагането, така че реално в дъното на кретенизма стои точно потребителския вкус на малоумния бугарин. Факт.
    4. Аз казвам каква е реалната стойност и как трябва да са нещата, то е ясно, че никой не ти приспада.
    5. Ами да ти кажа повечето бугари не са много наясно май с това какво е общи части защо се плаща. Не знам и защо си решил, че в старото строителство не се плаща, мога да ти извадя няколко нотариални акта от 90-те години, където са си посочени общите части и се калкулират към крайната квадратура на имота. Ако бях строител щях да продавам и без общите части, ама после щях да имам право да заключа стълбището и да ви искам такса за ползване щото е МОЕ, а не ваше, чаткаш ли? Стига простотии. Или другият вариант е да не ти се отделя в офертата перо "общи части", а строителя да си калкулира разходите за общите части и да ги разхвърля в цената на квадратурата. Наистина не мога да разбера какво си мисилиш, че едва ли не има ситуация (старото строителство), при която ти подаряват общите части? Ми купи си панелка на 40 години и пей сърце - там може и да не ти искат пари за общи части, но това не означава, че някога някой не ги е платил.

    Коментиран от #22

  • 22 фефефе

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    приятел ..
    в нотариалните актове на панелкит еи пълзящ кофраж и подобни ...никаде не са вклюват общи чсти тераси - Тодор живков е продавал апартаменти на себестойност .. и не е имало семейство без покрив над главата....

    тъй че да ми сравняваш сега и преди кой ко платил не варви
  • 23 рррр

    0 0 Отговор
    ето малко клипове за купуване на зелено на имот .... да видите за кви измами става въпрос.. само прос човек може да си купи на зелено в бг с наще закони .

    http://www.vbox7.com/play:84c765bb

    http://http://gospodari.com/%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD

    http://www.vbox7.com/play:1f86d18d?p=user&id=1772068&order=rate

    http://www.vbox7.com/play:e09a7bd7&al=2&vid=8994996

    вижте още в гугала пълно е с още

    ПРЕД ФАКТИТЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СПОРИ
  • 24 дфдфдгд

    1 0 Отговор
    не се лъжете на зелено да купувате

    Ако ми дадете 20 човека по 50 000 евро да ви строя кооперация тоест 1 милион евро...... На строителната ми фирма .. просто сте веднага изклатени ако искам .

    имам приход 1 милион , плащам данук на държавата 10% 100 000 евра. Прехвърлям си ги в сметката ми като физическо лице и плащам още 5 % девидент за да ги освободя от фирмената сметка и да ги ликведирам като капитал във фирмата . Фирмата остава с 0 лева ..обявявам я в несъстоятелност ... И ма съдете хахаха.. ще ва мотам по дела 5-10 г . накрая ще ма осъдите и ще имате да взимате а а з д ави давам...АМА НЕ АЗ АМИ ФИРМАТА ..АЗ ще си карам джипове и ще ходя по острови а вие ще имате да взимате .... ще ви казажат д асте мислили да сте прочели търговския закон .

    В бг ако си длъжник на клиенти , контрагенти или собственици , ако фирмата няма капитал като юредическо лице ..... собственика не може да бъде търсен да плаща от лична сметка като физическо лице ..

    Който има малко поне аклъл и ме е разбрал ...никога няма да си изгори парите за покупка на зелено.
  • 25 Едикой си

    0 0 Отговор
    Уважаеми потенциални клиенти.
    Не се лъжете по тази статия.
    Тази статия е абсолютна измислица. 700Е/м2 на зелено?!!!? Абе Вие да не падате от Марс?!?
    За под 600Е/м2 в София може да се намери читаво жилище ...а с малко пазарлък може и на 500Е/м2 да падне.
    Такива статии от 2010г излизат през 3-4месеца. От скоро почнаха през седмица 2....явно някоИ се опитват да възобновят имотния пазар...т.нар БУМ на имотния пазар...с тази неработеща икономика, това намаляващо население(говоря за читавите хора) незнам как точно ще стане това нещо.
    +има стотици(да не кажа хиляди) непродадени апартаменти, стари , нови....всякакви....
    В момента има ОГРОМНО предлагане на НИ. Някои от апартаментите Ви гарантирам че ще останат трайно непродадени, освен ако не ги дават по 2 на цената на 1.
    Спорен ден и си отваряйте очите на 4, че мошениците станаха много. Говоря включително и за брокерите!!!

    Коментиран от #28

  • 26 Дйу Гу

    0 0 Отговор
    Чудесни отзиви.Мога да добавя , че докато не свършат баламите , няма да се свършат и тарикатите...
  • 27 ffd

    0 0 Отговор
    Не знам статията колко е платена, но е факт, че имотният пазар се раздвижи.
    В кооперацията, в която живея се изкупиха всички апартаменти тази година, а блокът е на 7-8 години вече.
    Все по-често чувам, че някой колега търси апартамент. Един си купи преди 2 месеца, един миналата седмица, един тази и един е в активно търсене.
    Апартаментите, за които си струва да си дадеш парите са кът, за това и търсенето е голямо, а цената расте.
    Само за справка, има панелки в Дружба 1 за по 70 000 евра.
  • 28 Фанети Мазакура

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Едикой си":

    http://livdapartments.bg/building/3/
    Виж колко са купените. Още няма първи етаж готов. И предишните 2 ги разпродадоха за нула време още преди да са готови и то по време на кризата. На 5 обиколки зад водача си и явно това те кара да си мислиш, че водиш докато те застигат за 6-ти път. Толкова си далеч от истината, че не знаеш дали като се завъртиш, гъ3@ ти ще е на мястото си или ще е още в другото измерение. Цените на посочената сграда са от 750 до над 1000 евра. За 500 евра ще си купиш боклук. От години гледам как някой генерализира и обаснява неща, които въобще не разбира. И си стои бездомен, щото наема му бил изгоден. Не се продават боклучавите имоти. Когато нещо е добре направено и има явни предимства, със сигурност се продава, дори цената да е по-високо от това което се предлага. Важи за имоти, коли, стоки, услуги и т.н. Приказки от рода, че всички апартаменти трябвало да са по 200 евро квадратът, щото са бедни хората може да ги списвате до онази за киселото грозде.

    Коментиран от #31

  • 29 Гол Тупан

    0 0 Отговор
    Да докато има балъци ще има и тарикати. Кой дава пари на зелено??? Ама може да има и такива балъци.Като искаш иди си купи виж пипни и си купи.Има хиляди апартаменти готови и чакат някой да клъвне.Бая народ изгоре на зелено ама явно има още.Я иди накарай някой французин или немец да клъвне на зелено....Това е като с лихвоточките и вноските за коли по времето на социализма с тая разлика че няма да ти пропаднат парите ама и трудно ще вземеш кола а за апартамент да не говорим
  • 30 риком еоод

    0 0 Отговор
    В България всеки разбира от всичко.В София в момента се купуват жилища постоянно.Иима голямо търсене,но няма предлагане на имоти.Средна цена на жилищата е от 800 до 1000 евро.Масово хора от провинцията идват тук,и търсят жилища до 60000 евра.

    Коментиран от #32

  • 31 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Фанети Мазакура":

    хаха от сайт за недвижими имоти разбрахме че са разпродали всичко....авт ти хептен за ахмаци на взе май хахаха

    никв алогика просто реклама прайш на някви жалки апартаментчета дето ша строите уж
  • 32 фтъъу

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "риком еоод":

    да бе хахаха над 60 000 евро търсят от провинцията
    иска ви са хаххахахаха
    който има 100-150 хиляди строи къща ве
  • 34 дггдгд

    0 0 Отговор
    на зелено над 400-450 евро кв. просто е набутвация ... я дочакаш я не да го видиш ....

    око да види ръка да пипне ...

    докато чакаш 5 г . да с ананесеш ще плати6 поне по 5 бона квартира на година тоест 20тина хиляди докато чакаш да ти го построят от зелено хахахаха... и ква ти е файдата

    а риска е огромен