Last news in Fakti

26 Март, 2015 16:40 2 110 1

Европа с наказателна процедура срещу България заради земеделската земя

  • земеделска земя-
  • ек-
  • наказание
Европа с наказателна процедура срещу България заради земеделската земя - 1
Снимка: М. Богданова ©

Срещу България, Унгария, Литва и Словакия започва наказателна процедура заради наложените от въпросните държави ограничения при покупка на земеделска земя. Днес Комисията поиска от четирите страни да представят съображенията си за наложените регулации относно придобиването на земеделска земя от чужденци.

Всяка страна членка има право сама да определя правилата за насърчаване развитието на селските райони, запазване на земята за селскостопански цели и избягване на спекулативен натиск върху цените на земята, но това може да стане само като спазват границите предвидени в правото на Европейския съюз.

В писмото до България не са посочени конкретни текстове от българското законодателство, които да са в разрез с европейските правила. Предполага се, обаче че един от проблемите вероятно са ограниченията приети през 2014 г. за физически и юридически лица от други европейски държави да придобиват земеделска земя. Едно от приетите миналата година изисквания беше за 5 години уседналост за европейците. Също така беше наложена и забрана на хора и компании извън ЕС да купуват земеделска земя, както и на фирми регистрирани пряко или косвено в офшорни зони. А от началото на 2015 г. са въведени и глоби за нарушителите в размер на 100 лв. за един декар, което от предизвика недоволството на компаниите, търгуващи на Българска фондова борса. Последните са собственици на 500 000 декара земя. Акциите им се търгуват свободно на борсата и могат да бъдат купувани от компании от трети страни или офшорки. По този начин компаниите собственици в момента се превръщат в нарушители и могат да бъдат глобени.

„България ще спази срока от два месеца, поставен от ЕК, за изготвяне на отговор, след като се запознае подробно с решението й. Министерство на земеделието и храните ще инициира разговор с Комисията по земеделие и храни към Народното събрание, за да се обсъдят и предприемат адекватни действия, както в защита на интересите на земеделските производители, така и за спазване на европейското законодателство”, заявиха в съобщение до медиите от Министерство на земеделието и храните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Международните гешефтари задействаха ЕС.
    Кое беше справедливото когато при бедност и пенсия 120 лева на баба Пена й изкупуваха земята по 60 лева на декар, при цена на пет пъти по-калпавата земеделска земя в Германия 2500 евро на декар ? Цена на л..няната земя в Холандия, където трябва с лопатите да хвърляш селитра за да поникне нещо 3000 евро на декар.
    Айде холъм, показаха си рогата интернационалните мърши- видя се за пореден път, че Европейският съюз е тяхна подчинена организация. .ах ти гадните конспиратори.