Last news in Fakti

27 Март, 2015 15:20 1 544 1

Редица нарушения в Агенцията по вписвания смени директора й

  • агенция по вписвания-
  • нарушения-
  • директор-
  • елена маркова

Елена Маркова е новия изпълнителен директор на Агенцията по вписвания (АВ), съобщиха от министерство на правосъдието. Досега тя заемаше длъжността заместник изпълнителен директор. 

Причината за смяната е приключилата на 21 март проверка на Агенцията, възложена от премиера Бойко Борисов. Констатациите, изводите и препоръките направени в последващия доклад недвусмислено сочат, че са извършени „сериозни нарушения в работата на длъжностните лица по вписванията, в организацията на работата в Търговския регистър, практиката по договорите за възлагане на обществени поръчки и  контрола върху тяхното изпълнение и други”, се посочва в съобщението на министерството.

„Налице е трайно утвърдена практика длъжностите лица по регистрация (ДЛР) да вписват/обявяват актове по партиди на търговци в ранните и късните часове на денонощието (между 00:36 ч. и 03:16 ч.)“, пише в изводите на доклада. Установени са случаи на извършването на търговска регистрация в нощните часове на деня – между полунощ и 7,30 сутринта, както и във вечерните часове – между 19,00 и 23,49 часа, без да е обяснена причината за това. Комисията специално е отбелязала случаи на регистрирано влизане в сградата на АВ между 04:40 ч. – 06:00 ч., като в този времеви период са извършвали вписвания/обявявания по партиди на търговци. “Липсата на изричен регламент, определящ началния и крайния час за разпределяне на заявленията от информационната система, създава риск от ограничаване броя на длъжностите лица по регистрация (започнали работа преди 09:00 ч. и приключили работа след 17:30 ч.), които да разглеждат заявленията на търговците, което води до нарушаване на принципа на случайно разпределение“, пише в изводите.

Въведени са незаконосъобразни практики, като например срокът за вписване на заявленията в търговския регистър да започва да тече от датата на първото произнасяне на ДЛР, а не от деня, следващ деня на постъпването на заявлението, което противоречи на закона (чл. 60, ал. 5 от ГПК). Това води в някои случаи до разлика между датата на подаване на заявлението и датата на вписването в търговския регистър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 1 Отговор
    Как шефът може да ограничи хилядите си служители в десетки офиси в страната да влизат и излизат преди и след работно време. Ако тия регистрации на фирми в малките часове са законни, няма ощетени и недеволни, тогава какъв е проблемът ? Съдилищата като заседават по тежки дела след 17:00ч. и кабинетите на съдиите като светят до 22 часа , незаконни ли са присъдите писани извън работно време или в почивен ден ?
    За мен изводите в доклада са глупави и търсене в л..ното семка, за да се махне тази и да се назначи друга директорка от "нашите".