Last news in Fakti

24 Април, 2015 09:12 6 221 8

Дреков: получаваме по 5-6 инвестиционни проекта на седмица

  • дреков-
  • лозенец-
  • кмет

Безспорно един от най-атрактивните квартали на София за придобиване на недвижим имот е Лозенец. Въпреки, че по време на бума на пазара части от него бяха презастроени, той остава атрактивен както за купувачи, така и за инвеститори. Доказателство за последното е фактът, че на седмица в общината на района постъпват 5-6 инвестиционни проекта. Какво още се случва в престижния южен квартал, разказва в интервю специално за читателите на Факти.бг кметът на община „Лозенец”, Любомир Дреков.

- Господин Дреков, Лозенец е един от най-апетитните столични квартали за инвестиции в недвижими имоти. Какъв е в момента интереса от страна на предприемачи? Има ли ръст в инвестиционните намерения?

- Това, което се наблюдава през последната година-година и половина, е засилване на инвестиционния интерес, но не по отношение на спекулативни сделки или по-мащабно строителство. Напротив, акцентира се върху по-малки сгради от фамилен или семеен тип от по 3-4 етажа, с по около 15 апартамента. Това се отнася за по-гъстонаселената част на района, защото действително местата са малко.

В по-горната част на района, където са “Витоша ВЕЦ Симеоново” и Кръстова вада, отново се наблюдава интерес към изграждането на блокчета или комплекси с по-малки къщи и с повече свободно пространство. Това говори, че се строи на по-високо ниво, тъй като знаете, че когато размерът на самия комплекс или сграда е по-малка за сметка на озеленяването, то това води до повишаване на цената на квадратен метър застроена площ. Налице не е най-масовия тип строителство.

Може да се похвалим с постоянен поток от инвестиционни намерения. На седмица идват по 5-6 проекта, но са за по-малки сгради. Това, което виждам, че при жилищните сгради, които се строят, се цели по-високия клас постройки съответно и с по-висока инвестиционна цена. Това ни радва, тъй като става дума за един сегмент от пазара на недвижими имоти, който гарантира и качеството на самото строителство, което в бъдеще ще ни спести може би и проблеми, тъй като когато има проблемно строителство, обикновено собствениците веднага се обръщат към общината за помощ.

Другият акцент са преустройства, промяна на предназначението, самостоятелни обекти, които хората си изграждат. Това, което аз виждам и ме радва, е че много от тези проекти са свързани с микро- и малкия бизнес. Преустройства и смяна на предназначение, например от фризьорски салон в аптека, магазинче или обратното. Това е тип семеен бизнес или такъв, в който работят 2-4 служители. Хубаво е, че такива малки фирми виждат потенциал и инвестират средства в това да развиват такъв тип бизнес. Именно малкият бизнес е двигателят на икономиката.

- Казахте, че на седмица идват по около 5-6 проекта. Кои райони на квартала предпочитат инвеститорите?

- За леко завишен интерес може да говорим за квартал „Кръстова вада”, който се намира в близост до метрото. Това е район, който тепърва се развива и ние като столична община гледаме да сме в крак с това развитие и се опитваме да подсигурим съответната инфраструктура, а не да се презастрои и в последствие да търсим възможности за подобряване на инфраструктурата.

Преди няколко дни представихме и проект за нова обединено детско заведение, намиращо се точно в Кръстова вада. Целта е когато се разраства този район да има осигурена такава образователна инфраструктура.

Разбира се, инвестираме и подобряването на пътната инфраструктура в района като започваме от булевардите. В момента сме в процедура по отчуждаване на имоти и стартиране на строителството на разширението на бул. „Черни връх” от ул. „Сребърна” до Околовръстния път.

- На каква цена ще се обезщетяват собствениците?

- Оценките в момента текат. Изготвят се заповедите и се влиза в контакт със собствениците.

- Какъв е броят на собствениците?

- 43 собственика от страна на район Лозенец и 19 имота са от страната на район Триадица. Целта ни е да приключим тези процедури максимално бързо, за да бъде издадено строително разрешение и да започне реалното разширение на булеварда.

- Това кога се очаква?

- Може би юли е най-оптимистичният срок за стартиране на строителството при идеални други условия.

- Споменахте „Витоша ВЕЦ Симеоново”. Там имаше отмяна на уличната регулация, която в последствие беше възстановена. След възстановяването й има ли повече инвестиционен интерес?

- Ситуацията към момента е нормална. Има инвестиционен интерес, но не много висок. Там има много готови и празни, в следствие на бума в строителството, готови жилища.

По отношение на регулацията, която две години пречеше на този район, Върховният административен съд юни 2014 г. взе решение да върне уличната регулация. Дефакто отмени свое предишно решение, което смятат, че е прецедент, но пък за щастие в правилната към обществеността посока.

- Какви по-мащабни проекти да очакваме в скоро време в Лозенец?

- Това, което се строи в момента като по-мащабен обект, е частно училище, намиращо се до болница „Токуда”. То ще е предназначено за 740 деца и ученици, включително и детска градина. Ще има голяма спортна зала с подвижни трибуни със сгъваеми седалки, с възможност за практикуване на различни видове спорт -  баскетбол, хандбал, волейбол, бадминтон, както и свободни площи за тренировки и др. Има предвиден и басейн с размери 12,50/25,00м. Това е мащабна инвестиция, защото не става въпрос само за сградата като такава, но и цялата съпътстваща инфраструктура.

Продължава и строителството на новото китайско посолство до резиденция „Лозенец”. Последните години бяха построени няколко лечебни заведения. В района може да се види всякакъв тип административна и офисна инфраструктура, която да е в ползва на жителите му.

- Кога трябва да е готово училището?

- Сега започна довършването на училищната сграда. Инвеститорите са си поставили амбициозната задача тя да е готова до края на 2015 г., а през следващата година да се довърши и спортната зала, басейна, детската градина, игрищата и детските площадки.

Районът около болница „Токуда” се оформя като една административна част на Лозенец с офис сгради. Покрай болницата строим пробив, който трябва да свърже Семинарията, Телевизионната кула с кръстовището на „Сребърна” и „Черни връх”. Целта ни е да изведем този транзитен за района трафик от жилищните части на „Лозенец”.

- Наскоро приключи кампанията по създаването на кадастрална карта на район Лозенец. Какви бяха основните притеснения и въпроси на гражданите? Имаше собственици, които не искаха да си дават копия от нотариалните актове?

- По отношение на процедурата за съставяне на кадастрална карта първо съм длъжен на уточня, че това е процедура, която се извършва от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) и фирмата изпълнител има договор с Агенцията, а не с районната администрация. Въпреки това се опитахме да участваме в процеса на информиране на жителите на район Лозенец. Някои от тях протестираха, че трябва да идват лично да си предоставят нотариалните актове, че това са данни, с които може да се злоупотреби. След като фирмата има договор с Агенцията, са взети мерки това да не се случва.

По отношение на личния акт на предоставяне на нотариалния акт, това което обяснявахме през целия период на гражданите е, че независимо от това, че повечето документи ги има в общината или в данъчната служба, ангажимент на собственика на съответния имот е да предостави тези данни. Ние не можем и нямаме право, вместо частните собственици да дадем тези данни. Това беше основната дискусия. Участвахме в целия процес, защото беше важно да има дълги срокове на тази кампания и тя да достигне до максимален брой хора.

Доколкото знам в момента фирмата приключва с обработката на тези данни и ще започне самото нанасяне на имоти в бъдещата кадастрална карта. Преди да бъде приета, тя ще е достъпна, за да може всеки да се запознае с това какво е включено в нея съобразно неговия имот и да се направят корекции, ако има проблем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цените Растат

    1 0 Отговор
    време беше
    и ще растат ,ще подминат цените от 2008 год
  • 2 лозенец да ама не

    1 0 Отговор
    Беше лозенец престижен квартал сега като гледаш на съседа отсреща улицата във кухнята хола и спалнята няма никакъв престиж и няма къде да си паркираш колата а че се перат незаконни пари най-бързо чрез строителство там е вярно трябва да има балъци за да живеят тарикатите и си чудя и мая защо толкова малко има молби и разрешителни за строеж и инветиционни проекти....разрешавайте и въздуха да се строи и продава провансалски завалии такива-както се казва докато не направите всичко в течен шоколад няма да мирясате?
  • 3 За Лозенец

    1 2 Отговор
    Лозенец си ми е любимия квартал!!! На който не му харесва - в Обеля и Люлин има мноооого място и въздух!
  • 4 Даниел

    0 0 Отговор
    Време е малко да се спре това безумно строителство в Лозенец. Преди доста години беше елитен квартал, сега не можеш да се обърнеш от блокове и блокчета. Презастроено е тотално. В момента Иван Вазов е къде къде по-добре от към междублоково пространство и жилища.
  • 5 1111

    0 0 Отговор
    И коя част на Лозенец ти е любима...Тази която граничи с околовръстното,или другата,до Студентски град?
  • 6 ase

    0 0 Отговор
    най-слабия кмет в историята на лозенец, пълна некомпетентност, камери и желязни врати в цялата община, никакъв достъп на обикновенните хора до общината, кмета се крие като мишка зад полите на служителките на пенсионна въздраст, да не ви се наложи за нещо да ходите до кмета или пък недай боже до главния архитект на лозенец, от който е пропищяла цяла София и който постоянно е в болнични или отпуска, защо ли
  • 7 123

    0 0 Отговор
    Господин Кмете, да вземете наместо да се киприте, да си оправите барем редът в общината, а? Лозенец, единствената община в която са спрени всякакви 'Бързи" и "експресни" поръчки, в която са усвоени пари за апарати за теглене на номера, които не работят, единствената община в София в която служителките са скрити в стаички, и на които трябва да им се молиш за да си свършат работата, подплатен с усмивки, бонбони и още нещо, община на която в коридора чакат по 30 човека опашка и някакви лелки се разхождат като "мухи без глави" всяка грабнала по един лист и симулират дейност, и ти се налага да чакаш по 50 мин. да си платиш данъците, при положение, че пред теб има 5 човека. Пълен абсурд! Аман от "калинки" и "калинчовци". Ако имах една малка камерка щях да ги снимам да се видят отстрани колко са зле. В община "Подуяне" имаше железен ред, в "Лозенец" цари пълен хаос. Работя като брокер и често ми се налага да ходя в общините за документи и мога да направя разлика.
  • 8 Хол

    0 0 Отговор
    Крайно време е дасе въведе ред и при държавните служители!Докога , ще търпим тези дебелог.зи и самодоволни тролове да ни косят нервите.НИЕ им плащаме заплатите!!!!