Last news in Fakti

7 Май, 2015 09:43 22 807 42

Във Франция продават земя за 1 EUR/кв.м

  • земя-
  • парцел-
  • цена-
  • франция

Не за първи път на пазара на недвижими имоти се появяват атрактивни предложения. Така например, в началото на април имаше оферта за придобиването на безплатна земя на остров.

Разбира се, повечето „супер” оферти са обвързани с някакви условия. Подобна е ситуацията и в случая със земята на селцето Шан дьо Бул, разположено в департамента Калвадос в северозападна Франция. Кметът на селото продава парцелите по 1 EUR/кв.м. Условието е бъдещият собственик да построи къща и да живее постоянно в Шан дьо Бул. Всеки от терените с големина около 1000 кв.м. „Принудени сме да стигнем до тази мярка, тъй като държавното финансиране намалява”, обяснява кметът Патрик Мадлен.

До 2007 г. цената на земята е била по 12 EUR/кв.м, но от тогава досега за тази стойност не се е намерил нито един купувач. По изчисления на експерти, строителството на 1 кв.м. жилищна площ ще струва около 1200 EUR.

Предложението е в сила от миналата седмица и вече в кметството са постъпили стотици предложения. Мадлен обяснява, че няма изисквания към гражданството на купувачите, но все пак предпочита семейства с деца. Населението на Шан дьо Бул наброява 388 души, като близо една трета са граждани на Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 0 Отговор
    В България е просто по лесно да послъгваш при преброяването на населението и да надпишеш населението с мъртви души, за да е по-голям бюджета на общината. Вие вярвате ли че българите са 7млн.? Аз си мисля, че са по-скоро към 5.5 като махнем и тези в чужбина, които все още имат регистрация в България.
  • 2 Един друг

    2 0 Отговор
    Ти, па... То Ренета Инджова докато беше директор на НСИ каза как стоят нещата и веднага я разкараха. Реално сме 5,3 млн. Изкарват ни 7 заради бюджетите и заради мъртвите души на изборите и заради субсидиите.
  • 3 веждьо

    1 0 Отговор
    Всъщност имаше проверка за "мъртвите души", но се оказа, че такива няма или и да има са пренебрежимо малко. Примерно 1000-2000 души. Истината се оказала, че всъщност повечето хора в списъците всъщност от десетилетия не живеят в страната. Знаете че има 2 милиона българи живеещи и работещи в чужбина, голям процент от тях обаче не се водят че са в чужбина, просто защото никой не е декларирал това. Вие примерно сте от Смолян, отивате да учите в София, завършвате, намирате си работа там и си оставате в Столицата. Чак след 10г. може при смяна на лична карта да промените местожителство. Естествено ако желаете, можете да си промените местожителството по всяко време, но повечето хора не го правят. И се водят че трябва да гласува в Смолян примерно, но на него не му пука и не ходи да гласува и изобщо не му се губи време да се реди по опашки да попълва молби да сменя лични карти и купища разходи, за смяна на местожителство.
  • 4 Бате Цецо

    1 0 Отговор
    А в България селскостопанската земя струва 0.25 Е/кв.м без допълнителни условия и без да се плащат данъци.
  • 5 Георги Варналиев

    1 0 Отговор
    Много сте прав с коментара си! Един от тези, които емигрираха съм и ми е пределно ясно колко много са емигрантите около мен. Хора, които минимум 5 - 10 години не живеем в България. Адрес по лична карта - твърде условно, защото никой не обявява смяната (трябва да сменя личната карта), в същото време не само че не живее на това място, ами е загубил и всякакви причини да се води на този адрес - продаден недвижим имот, изтекъл договор за наем, ...

    И като се погледнем - 2,5 мил. души работим ИЗВЪН България, което предполага ПОВЕЧЕ ОТ 180 дни в годината живот в чужбина. Личните документи толкова формално ни държат като български граждани, че е направо смешно.

    Ако се замислите, едва ли имаме и 4,5 милиона в границите на страната - никой от тези, които познавам, дори не иска да се прибира за повече от месец отпуск... Вие си вадете заключение!
  • 6 Бат Гошо

    0 1 Отговор
    Бате Цецо, не знам в кой район са ти земите, но моите ги продадох на 0,77 EUR на кв.м. в житницата ;)

    Коментиран от #9, #21

  • 7 onq s konq

    0 2 Отговор
    Веанага бих купил на тая цена,щото в момента върви по 1800лв/дка в Добруджа.Пък батти Цецо хабер няма от де иэгрява слънцето!

    Коментиран от #23

  • 8 234

    1 0 Отговор
    едни от парламента предлагат да гласуват и 16годишни.то и за последен кретен е ясно че такива ги има повече при цигани ,значи пак ДуПеСе ще намаже.Една държава се управлява от продажници.
  • 9 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бат Гошо":

    Тук става въпрос за парцели в населено място с ток,вода и разрешение за строеж.Направете си сметка колко струва такъв примерно в селата на 20-30 км. от морето.А относно земеделската земя,в западна Европа има земя която можеш да вземеш за 25-30 години без рента само защото има изискване да я обработваш екологично.
  • 10 mediator37

    1 0 Отговор
    Те парцели дават евтино, но като се установи човек там да живее иска и поминък. Поминъкът е земеделската земя. Такава обаче, на Запад одавна не се продава. Пазарът е затворил отдавна. Кой се налапал- налапал, сега блажи ренти.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Анонимко

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "mediator37":

    Ти като си прост ще си търсиш нещо да си копаеш. Иначе от 30 и повече години има интернет и културните хора изкарват пари от там. И на забележката, че в селото няма, ами то вече няма мобилен оператор, който да не предлага мобилен интернет. Хайде, леко ти оране, пък ние по-простите отиваме за Франция.
  • 12 Величко

    0 1 Отговор
    Богат земеделец не съм видял!Глупав да , но богат не.Изнурени от труд черни като цигани от слънцето и с ръце разпънати до петите от работа.Това е ! Още от времето на Уордан Йовкмов една нива е струвала една крава и сега е така.За да си купиш земя на къра трябва и да я работиш а това не е работа за интелигенцията а за простия селянин.Всеки да си знае мястото в този живот!

    Коментиран от #18

  • 13 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "mediator37":

    Това също не е вярно.Във Франция мераклии за земеделци се намират много по трудно от България,а обяви за продажба на ферми и то на добри цени колкото искаш.Единствените скъпи земи са тези със сертификати за производство на скъпи вина.
  • 14 mediator37

    0 0 Отговор
    Нищо подобно.
  • 15 1111

    0 0 Отговор
    Е колко е тая пуста рента от земеделска земя,че всеки се натиска за рентиер? Преди време поразпитах за земя,но никой не пожела да му купя земята при моите условия...

    Коментиран от #16

  • 16 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "1111":

    Хаха!Раэлична е като жените "тая пуста рента" эа раэличните райони!Като почнеш от 20-25лв и стигенеш до 80-100лв/дка, в Добруджа, а около Балчик чувам и эа 110лв.Беэ данъци,беэ такси-получаваш и харчиш.Тайната е в бройката декари,щото е каэано "колкото повече-толкова повече":)Пък оня ном 12 да отиде да види с каква супер техника се работи от Щатите и Европа и тогава да прикаэва эа "черни цигани с ръце опънати до петите"!

    Коментиран от #20

  • 17 гост

    0 0 Отговор
    А случайно да знаете,че от 2020 г се спират всички земеделски субсидии в ЕС и отпадат квотите за производство на месни и млечни продукти. А и не си мислете че земята ще е вечно без данък.
  • 18 Jesika

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Величко":

    Уордан Йовкмов ???? Ти сигурно си от интелигенцията)))

    Коментиран от #19

  • 19 Величко

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Jesika":

    Е не ти ли идва на акъла ,че понякога човек допуска и грешки с бутоните? Нали знаете кой взима събсидиите? Онези с мноогото декларирана земя повечето от нея съществува само на хартия.Обикновения селянин с минитракторче 4 мотики и бус Форд Акула едва ли , ще се вреди!
  • 20 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Вероятно освен рентите и самата цена земята трябва да варира в тези граници,но не винаги е така.Повечето хора просто искат да притежават земя като осигуровка за дълго време и просто купуват защото имат повече свободни пари.Нещата обаче стоят по друг начин когато някой те успива,че земята била супер ,,инвестиция,,...Та условията при които исках да купя земя се оказаха доста неприемливи за всички.А те са простички: 500-1000дка(блок) с неоспорими док. за собственост,обратно наемане от продавача за срок 5+5+5год, 10%год. възвръщаемост на капитала(гарантирана) и да се явят като съдлъжник/гарант по заема който ще взема за покупката на земята. Искам да подчертая,че никъде при разговорите не съм говорил за цени,тъй като за мен са по-важни другите условия.Така и никой не се нави...Беше преди 7-8год.

    Коментиран от #22

  • 21 Бате Цецо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бат Гошо":

    В България има 4 села с името Житница, така че не добивам ясна предства за кой регион на България става въпрос. Моите наблюдения са от пазарджишко за ниви.
  • 22 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "1111":

    Явно се имаш за голям тарикат.Значи банката ще ти даде пари,а продавача ще ти гарантира,че ще ги изплати.Ако да,след 15 години си собственик,ако не нищо не губиш.Напъни си малко повече мозъка,който е имал акъл да стане собственик на 500-1000 дек.,не яде доматите с колците.

    Коментиран от #28

  • 23 Бате Цецо

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Всъщност наблюденията ми са от реална сделка, но цената на земеделската земя много зависи от региона в който се намира, а и от категорията и състоянието, има ли възможност за напояване и т н т ...
  • 24 onq s konq

    0 0 Отговор
    Естествено че цената эависи от региона.Эатова в Добруджа е най-висока,эащото основната категория эемя е 3 и 4-та,НЯМА НУЖДА ОТ НАПОЯВАНЕ эащото се сеят почти само екстенэивни култури /иэискващи минимален труд/ като пшеница,царевица и слънчоглед/,което пък от своя страна предполага с модерна техника и 10 души работници да се обработват огромен брой декари.А това че си търсил с.Житница на картата и си намерил цели 4 ми е малко смешно,эащото човека имаше предвид Житницата на БГ:)
  • 25 Гринго

    0 1 Отговор
    Елате в София и си купете зема по 0,89 стотинки!
    На толкова държавата я оцени,за да строи поредната магистрала!
    От пътища има нужда,но не за наша сметка!
    Затова сега продавам всичките си останали парцели само на турски граждани! Нека ги купят без пари и да се настанят трайно в тази територия наречена България ( нарочно с малка буква ) ! Аз заминавам от тук! Сбогом,нещастни управляващи б...ци! Има кой да ви съди...
  • 26 1111

    0 1 Отговор
    Ако знаеш по-добър начин да инвестираш в зем.земя,може да споделиш.Не знам дали съм тарикат,но знам как ,,инвестират,, НЕтарикатите!!!Ако ти е любопитно ще дам пример...

    Коментиран от #31

  • 27 йохан на барикадата

    0 0 Отговор
    Земята е 1 евро на метър квадратен, а годишният данък е 10-20 евро на метър квадратен. Купете си и си ползвайте със здраве.
    Аз си ползвам земята в БГ
  • 28 Петко

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    То да станеш собственик на 1000 декара не се иска много акъл.1000 ДЕКАРА ПО 100ЛВ ЗА ДЕКАР СА 100000лв и после кво?

    Коментиран от #30

  • 29 Хитлер

    0 0 Отговор
    Ми в България половината земя се продаде по 300лв за декар което прави 0.30ст за 1м. нО НА КОЙ ЛИ МУ ПУКА.зЕМЯТА Е ЗА ПРОСТАЦИТЕ ДА БЛЪСКАТ КАТО СКОТОВЕ ЗА НАСЪЩНИЯ!
  • 30 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Петко":

    И къде видя земя по 100 лева,че и 1000 декара накуп
  • 31 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "1111":

    Начина е добър,ама за теб.Кой е тоя луд дето ще ти продаде земя и ще ти върне парите с лихвите.Той мислиш,че не знае къде е банката ли.И не може да ги вземе и върне на нея,а земята да си остане негова.

    Коментиран от #34

  • 32 1234

    0 0 Отговор
    И там граждани от Великобритания!?То остана ли някой там.В Австралия граждани на В...........я,то в Канада В България,В САЩ,вИндия,и къде ли не,май само нямат ескимоси,ама що да ходят там ?Какво ли има за вземане??
  • 33 mediator37

    0 0 Отговор
    Понастоящем доходите на ФЛ от наеми и ренти на земеделски земи се ползват с най-големите 5 данъчни облекчения:
    1. Не подлежат на облагане с ДОД ;
    2. Не подлежат дори на деклариране;
    3. Дори да си регистриран по ДДС не начисляваш ДДС при отдаването им;
    4. Не трупат оборот за ДДС;
    5. Собствеността върху з.з. не се облага с данък.
    Горното се отнася за ФЛ, не за фирми.
  • 34 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Колега,тоя ,,луд,, на който земята му се връзва по десетина(10лв) на ДЕКАР,търси 1000-2000лв на декар(няма значение къде) не му излизат отчетите,за да може да се финансира от банката...затова продава! Аз не събирам пари по улиците,за да ги дам на някой фантом(разбираш ме,надявам се) Щом се бие в гърдите,че е зърнопроизводител и е голЕм,да поеме малко отговорност...Ако сам не се застраховам с договори и Господ да слезе отгоре,все тая...P.S Onq s konq e наясно,но гледа сеира!

    Коментиран от #36

  • 35 гост

    0 0 Отговор
    Земята в банката се оценява от вещо лице,а не от счетоводни отчети,освен това земята не намалява стойността си с годините като сградите.Оценката е по пазарни цени за региона и всички банки дават 100% от оценката като заем,а не като сградите 70-80%.Така че по добър залог от земята са само пари в брой и не се прави на някакъв спасител.Единствения начин да те потърсят е да има проблеми с документите /т,н. фантом/,което е проблем за банката,но и за теб.Така че не се мисли за откривател на топлата вода.

    Коментиран от #37

  • 36 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "1111":

    Забравих да допълня,че при сериозно покачване на цените може да направиш преоценка и банката ще я приеме и ще ти отпусне допълнителен заем.

    Коментиран от #38

  • 37 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    .....,,освен това,земята не намалява стойността си през годините,,....................?????

    Коментиран от #39

  • 38 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    Договори,застраховки,осигуровки и т.н. и различните ,,нюанси,, по една сделка са необходими да намалят щетите от евентуално сриване на цените и последствията от това.Проблемите идват когато се получи драстична разлика МЕЖДУ стойност и пазарна цена!!!

    Коментиран от #40

  • 39 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "1111":

    Означава,че не и се надчисляват амортизации,които са задължителни за сградите,тоест една 50-60 годишна сграда струва 25-30% по-малко от нова ,а може и по-малко,зависи от състоянието и оценителя.
  • 40 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "1111":

    Сделките със земя /земеделска/ са най-простите сделки на имотния пазар и единствените "нюанси" са документите за собственост.Неслучайно всички големи агенции купуват само по скица без да си правят труда дори да идат на оглед,а единственото което проверяват са документите за собственост.Освен това никой земеделец не продава земя,това правят само агенции и прекупвачи.И не знам за какво спорим,като сам си призна,че никой не ти се връзва на "изгодните" условия.

    Коментиран от #41

  • 41 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    Спор няма,просто споделям....Що се отнася до ,,изгодните,, ми условия-да,и сега бих купил земя вероятно,но условията ми остават непроменени.Това са стандартни условия между нормални хора/фирми.Иначе не виждам как ще ми излезе сметката.За мен има голяма разлика от това просто да си купиш парче земя,или да инвестираш в парче земя.Сам знаеш,че във втория случай ако цифрите се разминават,упражнението е не само безмислено,но и опасно...

    Коментиран от #42

  • 42 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "1111":

    Пак повтарям,няма собственик който да ти продаде при такива условия.Единствения вариант е да намериш друг арендатор,който да ти наеме земята при тези условия,но 10% годишна възвръщаемост и то при положение,че след 4-5 години се очаква отпадане на всички субсидии и евентуално данък,не виждам как ще стане.Ако ти гарантира 70-80% от вноската по кредита,трябва да си супер доволен.