20 Май, 2015 16:07 5 176 4

Фотоволтаичните системи – чиста енергия с гарантиран произход

  • хаусмайстер-
  • енергия-
  • фотоволтаични системи

Днес, когато потреблението на енергия за промишлени и битови цели е в огромни мащаби, а съхраняването на природните ресурси е належаща реалност, все повече хора търсят нови пътища за създаване на чиста енергия от неизчерпаеми източници. Ние от „Хаусмайстер“ сме отворени към новите идеи и технологиите, за добиване на електроенергия, които щадят околната среда. Наред с модерните решения търсим и прости принципи, които да служат ефективно на хората и в същото време не замърсяват околната среда. Добър пример за такава технология са фотоволтаичните системи.

Днес хиляди хора захранват своите, жилища и предприятия с автономни слънчеви фотоволтаични системи. Енергийните компании също използват PV технология за големи електроцентрали. Соларните панели, използвани за захранване на жилища и предприятия обикновено са направени от десетки фотоволтаични клетки, комбинирани в модули. Комплексната инсталация за пълно захранване ще използва около 10-20 слънчеви панели за захранване на дома. Панелите са монтирани под определен ъгъл, по възможност с южно изложение, или ако са в система могат да бъдат окомплектовани с проследяващо устройство, което следва слънцето, което им позволява да улови най-ефективно слънчевата светлина. Много слънчеви панели комбинирани заедно, ще създадат система, която се нарича соларен масив. За големите промишлени приложения, слънчевите панели са свързани помежду си, за да образуват големи по мащаб фотоволтаични паркове. Те са свързани към обществената токопреносна мрежа. Основните компоненти на една система са взаимосвързани фотоволтаични панели, изградени от соларни клетки, инвертор и конструкция.

Соларните клетки могат да бъдат изработени от няколко различни материали. До момента най-значимият от тях е кристалният силиций. От него тръгват две разновидности на соларните клетки – от монокристален силиций и от поликристален силиций. Монокристалните клетки имат малко по-висока ефективност и се разполагат на по-малки площи, освен това те са и по-дълготрайни. От своя страна поликристалните модули са по-евтини. В България, по-разпространени са системите от поликристални клетки.

Второто поколение соларни клетки са наречени ​​тънкослойни соларни клетки. Те са изработени от аморфен силиций или материали, несъдържащи силиций, но с добри показатели като кадмиев телурид. Те представляват тънък филм, изграден от слоеве полупроводник, с дебелина само няколко микрометра. Поради своята гъвкавост, тънкослойните соларни клетки могат да се полагат върху керемидите на покрива, фасадите на сгради или по повърхността на стъклените покриви. Чрез използването на тънкослойната технология се намалява сериозно цената на фотоелементите.

Ефективността на един фотоволтаик зависи от много фактори, включително температурата на кристала, спектъра на светлината, ориентацията към слънцето, географското местоположение, където е инсталиран и други.

Производството на електроенергия от слънцето е сред най-актуалните направления в развитието на съвременната енергетика. Географските условия на България обуславят ресурс от 1300 - 1500 kWh/m2 средногодишен лъчист поток. Като се отчете цената, по която се изкупува електроенергията от фотоволтаици и необходимите вложения, направената инвестиция се изплаща за средно 8 - 10 години.

При проектирането на такава система основното, което трябва да се прецени е количеството енергия, което е нужно да се произведе, както и дали фотоволтаиците са единствен източник на захранване или допълващ. В случай, че жилището ползва електричество от стандартен доставчик, а системата има допълваща функция, цената може да достигне 15 000 – 25 000 лв. за цялото оборудване.

Инж. Мария Хаджиниколова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    "Като се отчете цената, по която се изкупува електроенергията от фотоволтаици и необходимите вложения, направената инвестиция се изплаща за средно 8 - 10 години"
    -не съм съгласен, интересувал съм се и тези стойности не са възможни дори при идеалните условия на развитите страни, където от заявката до реализирането на проекта и стартирането на изкупуването изминават 2,3 месеца.
    Тук е умопомрачителна процедура без каквато и да е гаранция, че след като станеш юридическо лице, ще ти бъде изкупувана енергията.
    Единственната смислена опция е за лично ползване, да се надяваме,че наскоро пуснатата батерия от Тесла и Панасоник ще навлезе в масова употреба и то при нас.
    Хаусмайстер послъгват в случая.
  • 2 Стига бе. . . .

    1 0 Отговор
    . . . .Географските условия на България обуславят ресурс от 1300 - 1500 kWh/m2 средногодишен лъчист поток. . . . Значи това изобщо не е вярно.Действителната стойност е три пъти по-ниска !!!
  • 3 дечев

    1 0 Отговор
    Средно на час е 1500 Втч/кв.м лятото , но през зимата е средно 400 Втч/кв.м. Избиването на такава инвестиция наистина става за 8-10 години. След толкова години на употреба фотоволтаиците вече са загубили доста от и така ниската си ефективност. Госта споменава използването на батерия за усвояване на излишната електроенергия и използването и примерно през ноща, но цената и е 3000-3500 долара. Цената на тази батерия също се избива за 10-11години. За предпочитане е електроенергията от тези малки проекти да е за лични нужди, за да си спести човек главоболията в БГ. С тази инвестиция загубата на средства е сигурна, но би била удачна за места, където няма прекарано електрозахранване.
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Варианта с батерията на Тесла е много по-удачен за нас в България.
    Стига да имат представителство, което да покрива снабдяване и гаранция. Самата батерия е с вградена електроника и програматори които позволяват например през зимата, когато батерията не може да се зареди от фотоволтаика, тя да се дозарежда на нощна тарифа и сутринта да е пълна, за да покрие сутрешната пикова консумация.
    Имат 10г. гаранция и течно охлаждане. За един американец, който иска да е "зелен" това не са съществен разход а един месечен или двумесечен доход. Факт е, че след това консумацията на ток от мрежата задължително пада и тези пари се възвръщат.
    При нас една система за дома струва към 6-8х.лв и като се добави тази батерия от 7кв стават към 12х.лв. Но се спестяват всичките главоболия и може би нереални очаквания за искупуване на доставчика. Понеже тук не е като на запад да ги викнеш да ти сменят електромера с двупосочен и да преподпишеш само договора. С регистрации и др. бумаги при нас цената на същата система може да надхвъли 15-18х. лв без гаранция за включване, по форумите има хора, които чакат повече от 3г., а амортизацията тече от първия ден на монтажа.
    Максимума на спестяване е 400лв годишно или за 10г. от 4 до 5х.лв, та инвестицията е само с идеологична цел, а не от гледна точка на рентабилност. Най-адекватно е за отдалечени вили без връзка с енергото, няма спор.