Last news in Fakti

25 Май, 2015 13:36 2 893 9

Омагьосаният кръг в Гърмен

  • гърмен-
  • imot.bg-
  • къщи
Омагьосаният кръг в Гърмен - 1
Снимка: Kmeta.bg

Очаква се днес следобед (бел.ред. 25 май 2015 г.) ДНСК да излезе със становище относно незаконните постройки в село Гърмен. Става дума за 129 къщи, разположени в кв. „Кремиковци”. Документите показват, че само една ромска къща е с издадено разрешение за строеж.

След Аспарухово и Катуница, омагьосаният кръг се повтаря. От една страна, незаконните имоти трябва да бъдат съборени. От друга, обаче законът казва, че общината и социални грижи трябва да им осигурят място, където да живеят. Общински жилища няма, тъй като законът предвижда наемателите или да напуснат имота на 10-тата годин, или да го купят. 99% от тях купуват общинските жилища, в които са живели 10 години, тъй като първо цената е по-ниска от пазарната и второ са инвестирали средства в реновирането на имота. Кметът на Гърмен Минка Капитанова, заяви пред БНР, че общински жилища няма и се надява проблемът да намери някакво решение на извънредното заседание на Общинския съвет, което ще се проведе на 26 май.

„Земите, които са били частна собственост и са били даден на общината, са възстановени. Хората от село Марчево са обжалвали това в продължение на години, но не са получили адекватен отговор. Смятам, че кметът преди мен е тръгнал в погрешна посока. Ако се е започнало събарянето на незаконните постройки, още  когато е трябвало, този проблем нямаше да бъде толкова сериозен сега", каза след среща с областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметът на Гърмен. „Имало е становище на ДНСК. Вече е изтекъл срока за доброволно събаряне на постройките. Служители на дирекцията ще трябва отново да направят оглед на място, да се съставят актове, след което ще трябва да изчакаме законовия срок, в който хората могат да обжалват процедурата”, обясни Капитанова.

Какви имоти се продават в Гърмен

Ева 11 имота се продават в Гърмен към днешна дата, сочи справка в сайта imot.bg. Сред тях са две къщи и две промишлени помещения. Останалите са парцели. Едната от масивните постройки е старо строителство, с разгъната застроена площ 200 кв.м. Офертната й цена е 16 000 EUR. Другата е шест пъти по-скъпа – 95 800 EUR. Тя е с РЗП 300 кв.м. с басейн, барбекю и беседка и се намира на 3 км. от балнео курорт в Огняново.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    4 0 Отговор
    Защо да няма право държаватаслед като са незаконни. Били единственно жилище. Все едно да сложиш 2 фургона където си искаш. Преди къде са живяли- никъде, защото се раждат като хлебарки. Ако БЪЛГАРИ направят това, веднага ще има санкции.
  • 2 Баш Майстора

    2 0 Отговор
    Бай Иван с фадромата голема ,за секунди и решава той проблема!
  • 3 Адолф

    3 0 Отговор
    Няма никакъв омагьосан кръг! Ако правителството си свърши работата както трябва всички м...ли ще отидат там където им е мястото! На м...та си! Докога,ще търпим тези мръсни и мазни цигани около нас?Те са кръвопийци и амеби,безполезни същества които живеят на гърба на трудолюбивите БЪЛГАРИ! Навремето Хитлер е направил доста абажури от тях.Крайно време е да се отървем от тези безполезни същества!
  • 4 сссс

    4 0 Отговор
    абе съборете им купторите и в цяла българия да знаят че позволят ли си да вдигнат брадва или да хвърлят камък срещу българин се срива незаконното гето и духат супата
  • 5 Бай Коста

    3 0 Отговор
    На снимката се виждат бетонни стълбове. Кой им пусна ток? Вероятно имат и вода? Кой свързва незаконни къщи с ЕРП и ВИК, след като при изрядна документация българите чакаме с месеци или години? Плащат ли нещо?
    Всичко е ясно - политически чадър. И политиците пак раздават чуждото.
  • 6 Иван Димитров Берлин

    1 0 Отговор
    ЦИГАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ МИСЛЯТ ЧЕ,СА БОГОПОМАЗАНИ!ЗА ТЯХ ЗАКОНИ НЯМА!НЕ ИСКАТ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С НИЩО В БЪЛГАРИЯ.ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ГРАЖДАНИ В БЪЛГАРИЯ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ЗАКОНИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,ЗА ТЯХ ВЕЧНО ЗАКОНИТЕ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ.ВЕЧНО ПАРИ НЯМАТ ДА СИ ПЛАЩАТ ТОКА,ВОДАТА,СТРОЯТ НЕЗАКОННИ КЪЩИ,ПАРИ ЗА ДАНЪЦИ НЯМАТ!ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ ВИЕ ДО КОГА СМЯТАТЕ ДА ТОЛЕРИРАТЕ ТАЗИ ИЗМЕТ,КОЯТО ИЗПОЛЗВАТЕ ПО ИЗБОРИТЕ ЗА "ЕВТИНИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ"!ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ НА ХОРАТА ЗАПОЧВА ДА ИМ ПИСВА ОТ ВАШЕТО БЕЗРАЗЛИЧИЕ И ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ХВЪРЧАТ КАМЪНИ ПО ГЛАВИТЕ ВИ!НАГЛОТО ВИ БЕЗРАЗЛИЧИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ МИНАВА ВСЯКАКВИ ГРАНИЦИ.СЛЕД КАТО БЪЛГАРИТЕ СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ ТРЯБВА И ЦИГАНИТЕ ДА ГИ СПАЗВАТ!
  • 7 манафа Пею

    1 0 Отговор
    Тези тъмнобългарски интегриращи се граждани на ЕС са преди всичко ИЗБИРАТЕЛИ!!! Всеки депутат, началник, мафиот, и шефче ще ги къта, защото те не крадат от него- крадат от НАС, а гласовете им отиват за НЕГО!!! Това е кирията дето иде на аванта особено, когато е гепана на промоция под закрилата на ДПС, ЕВРОРОМА и БХК
  • 8 пън

    0 0 Отговор
    Никой нищо няма да събаря . Ако има голям обществен натиск , най - много да викнат всички възможни телевизии и да гътнат една единствена постройка , срещу обезщетение разбира се (нОВО къща , фАРГОН , ток без пари , бода без пари , помощи и др. екстри) .
    Като дойдат изборите , с помощта на гласовете на тези ..... , се назначават кметове , съветници и тн. Не случайно се знае кой ще е победител , още преди изборите .
    Трябва "мега" протест като в София против "Орешарски". Ама много робско ни е мисленето и това според мен няма как да се получи .
  • 9 бай данчо

    1 0 Отговор
    абе аз исках да ми прекарат вода на вилата сл.като водопровода е на 20 см от оградата ми и оня главоч ,някакъв началник от в и к варна ми каза :дай петачка и ще е о к ."а на тези мангусти дет не знаят да четат и г9ооврят езика на държавата всичко им се дава без пари.ай сиктир бе.до кога.защо не въведат закон ако нямаш основно образование поне завършено с 4 да нямаш право да гласуваш.тогава ше ги видя отворените депупутки ко ша паат.