Last news in Fakti

2 Юни, 2015 11:48 4 517 16

Протест на хора взели ипотечен кредит в швейцарски франкове

  • ипотечен заем-
  • швейцарски франкове-
  • протест

В края на миналата седмица Комисията за защита на потребителите (КЗП) отправи препоръки към кредитни институции да отстранят неравноправни клаузи в договорите си за отпускане на ипотечни кредити на потребители в швейцарски франкове. Днес лицата, които са взели банков заем в съответната валута излязоха на протест пред президентството. „Колкото повече плащаме, толкова повече дължим към банката. 50 000 EUR примерно, към днешна дата (след 7 години изплащане на двойно по-високи вноски ежемесечно), вече е към 70 000 EUR”, съобщи в предаване по радио „Хоризонт” Доротея Ангелова, председател на Сдружението „Защита правата на кредитополучателите".

Преди началото на имотната криза швейцарският франк беше с ниски котировки в резултат на решение на Централната банка на Швейцария и ипотека в подобна валута беше много изгодна като ресурс. Малка част от купувачите на недвижими имоти решиха да се възползват от това. В последствие обаче, отново с решение на Централната банка курсът на франка беше отвързан и той повиши стойността си с 20%. Към днешна дата поскъпването вече е 50%. И това оказва сериозно негативно отражение върху лица, които получават заплатите си в лева или евро, обясняват специалисти.

Три са банките, които са предлагали ипотечен продукт в швейцарски франкове. Не е ясен броят на лицата възползвали се от него. Организирането на протеста се извършва чрез Facebook като към групата там са се присъединили близо 2000 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нуна

    1 0 Отговор
    сега и на тия ли ще плащаме бакиите

    Коментиран от #5

  • 2 ххх

    1 0 Отговор
    Рискували са хората, защо сега се сърдят?
    А ако беше паднал с 20% щяха ли пак да мрънкат?
  • 3 лимонад

    1 0 Отговор
    е тия 2000 да съберат сега едни пари и да оправят сметките на другите, като ги подкрепят. И аз теглих заем по това време , но не посмях да е в франкове, въпреки че лихвата беше с 1% по-ниска.
    както казваше Къци навремето - Риск печели, риск губи.
  • 4 към лимонад

    1 0 Отговор
    А бе вие големи плащачи се извъдихте ;) Не може ли просто банката да няма свръх печалби по време на криза ? Банката е частна фирма , ако трябва да се спасява банка с наши пари , сърдете се на политиците и БНБ защо го допускат ... Малко повече разум трябва !
  • 5 Кой пък ти иска

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "нуна":

    да плащаш "бакиите" на тези хора? Аман от хора без мозъчни гънки. Никой не е казал, че не иска да плаща, напротив, хората си плащат. Отказват да плащат за пореден път грешките и безхаберието на държавата, както и грабителството на банките. А не се ли замислихте, че именно тези хора ви плащаха лихвите по депозитите, когато банките щедро раздаваха лихви от по 6-7% за депозити!!

    Коментиран от #9

  • 6 pslab

    1 0 Отговор
    Установените от КЗП неравноправни клаузи се изразява в следното:

    • Целият валутен риск от промяната на курса на швейцарския франк е за сметка на кредитополучателя;
    • Няма критерий и методика, по които да се определя размерът на базовия лихвен процент, представляващ основен компонент при формирането на основния лихвен процент по кредита;
    • Размерът на погасителните вноски става известен едва в момента на падежа и зависи от курс продава на швейцарския франк;
    • Разминаване на определения падеж при погасяване на вноските с уредения в българското законодателство.
  • 7 Иван Искрофф

    0 0 Отговор
    Не си плащайте кредите ти и нещата ще се наредят!
  • 8 onq s konq

    0 0 Отговор
    Да им е эа урок на тия хитреци и другия път да вэемат кредит само и единствено в рубли!
  • 9 нуна

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кой пък ти иска":

    Защо да е грешка на държавата ,че някой се е правил на хитрец. А държавата не сме ли ние? Тогава кой ще плаща " умнико"? Всички искат пазарна икономика , но ако може когато ни е изгодно. Така ли ?
  • 10 Буря

    0 1 Отговор
    Държавата е длъжна да намери механизъм и за защити излъганите граждани , като намери виновниците и ги накара да си платят!
  • 11 Кредитополучател

    0 0 Отговор
    "Целият валутен риск от промяната на курса на швейцарския франк е за сметка на кредитополучателя"

    Ами кой ги е карал да вземат кредит точно в тази валута ?

    Банката си иска парите независимо колко струват те на кредитополучателя, това е положението, Минке...
  • 12 123

    0 0 Отговор
    Тук специално държавата няма нищо общо. Неравноправни клаузи има във всички договори за кредит и там трябва да се намеси държавата. Да ограничи рекета на банките.
    Но в конкретния случай, проблемът е, че когато са теглили кредита курсът е бил по-различен. Но това се отнася и за долара - преди година беше с 20-30 % по-нисък.
    Дали щяха да протестират ако франка бе поевтинял ???? Аман от хитреци....
  • 13 НЗ

    0 0 Отговор
    Не виждам какво държавата им е виновна
    Ако купиш валута и тя поевтинее, на кого ще се сърдиш че си си загубил парите? Те точно това са направили - взели са назаем валута и сега трябва да я връщат. Кой ги е карал да взимат франкове?
    аз на кого да се сърдя, че ми поевтиняха акциите и половината ми спестявания се изпариха? Да искам държавата да ме обезщети ли? Всички са много готини като взимат, а после като трябва да връщат - вайкане и олелия до Бога!!!
    Като искат да връщат в евро, да си бяха взели евро!!!
  • 14 Киро

    0 0 Отговор
    Доротейо, не заблуждавай хората с лаишки сметки!

    Кзава се: В началото съм дълажала ххх франка, а сега хху франка, какво общо имаш ти с еврото, че да пишеш за евро, като кредитът ти е във франкове??!

    Като си взела кредит във франкове, ще го връщаш във франкове!

  • 15 Крум Янкулов

    0 0 Отговор
    тук са си виновни хората никой не го е карал на сила да взимат кредит във франкове,когато са взимали кредита са видели най ниска лихва и са си казали"супер"да ама валутния пазар не стои мирен

    Коментиран от #16

  • 16 Леля ти

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Крум Янкулов":

    Ти чуваш ли се какво говориш бе?Е....т те а ти само мъркаш като котка.