Last news in Fakti

5 Юни, 2015 14:10 3 982 6

Санирането „на парче” остава в историята

  • саниране-
  • жилище-
  • мррб
Санирането „на парче” остава в историята - 1
Снимка: М. Богданова ©

Преди няколко дни от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) съобщиха, че до момента етажните собствености на над 1000 сгради са подписали договори за саниране. По данни на ведомството се очаква до края на годината техния брой да достигне 2000. Строително монтажните работи по първите блокове могат да започнат до края на месец юни, а първите реални резултати ще се видят в по-малките общини, където гражданите са по-активни.

Силната кампания, която се провежда от началото на годината по отношение на обновяването на блоковете, доведе до нов момент – идея за забрана за саниране „на парче”. Експертите в МРРБ вече обмислят идеята. Тези, които искат да си санират жилището самостоятелно, могат да го направят до 5 години.

Въпреки, че собствениците, които самостоятелно санират апартаментите си, твърдят, че има ефект от ремонта и сметките им за отопление са намалени поне с 50%, от регионалното министерство припомнят, че за да се постигне поне 40% енергийна ефективност на една сграда, е необходимо да се направи ремонт на покрива, мазето, стълбите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бат Сали

    1 0 Отговор
    Недоумявам защо лепенето на стиропор се нарича саниране. Не трябва ли цялата сграда се разкърти до заварките, те да се презаварят, ако се налага, да се херметизират и изолират и тогава да се измаже наново. Това "саниране", което се прави тук, не удължава живота на сградата.
  • 2 ото

    1 0 Отговор
    Аз не разбирам, защо толкова се напъват от правителството, да ни санират панелките? Доста подозрителна инициатива, хем безплатно, хем се натискат да ни го направят. Сигурен съм на 100%, че има нещо гнило в цялата работа!
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    Наскоро имаше разчети за самото саниране, по колко лева смятат да отпускат на апартамент, към 7000лв. Това е лепене на стиропор и смяна на дограмата. Ами тази процедура ако се плати на частно излиза точно на половина и в това число влиза печалбата на фирмата, работниците и ддс. Ето това е, фирмите които ще бъдат избрани ще печелят стотици проценти спрямо конкурентите си.
    Ясно е, че няма да ти сложат скъпа и хубава дограма, нито ще ти подменят вик и ел. инсталации в общите части. На всичкото отгоре няма да се разработва план от общината и как да изглеждат самоте блокове и междублоковите пространства. Такива проекти трябва да текат постоянно, а не изведнъж да се правят, естественно, че не е помислено за дизайн, смисъл и др.
    Тези 240 криминални личности в парламента не мислят за благото на народа, а сега ще ти ремонтират безплатно? Вижте магистралите и ремонтите как се правят и как се разпадат след по-малко от година, и си направете извода с какво качество ще бъдат извършени ремонтите на вашето жилище.
  • 4 Лео

    1 0 Отговор
    И не си мислете,че като си налепите жилището със стириопор и сметките ви , ще паднат наполовина ,че даже и на нула.Това са спекулации!Освен,че е по лесно и чисто за строителите не вярвам да има друга кой знае каква полза от стириопора а и не забравяйте ,че вътре в самич сандвич си има 10см стириопор поставен още в домостроителния комбинат. Именно заварките са онзи невидим убиец който дебне в панелните гета и за него никой не говори.
  • 5 бай Иван

    0 0 Отговор
    Според мен по редно е тези панелки да ги съборят.Само загрозяват крайните квартали на градовете.
  • 6 некойси

    0 0 Отговор
    Ами да, сега вече на нашите фирмите започват да правят пари.