Last news in Fakti

16 Юни, 2015 13:54 2 528 2

2015-а – най-силната година след кризата

  • жилища-
  • пазар-
  • arco real estate
2015-а – най-силната година след кризата - 1
Снимка: М. Богданова ©

Настоящата година се очертава като най-силната в сегмента на недвижимите имоти у нас след кризата от 2008-а. Ръст има не само в броя на сключените сделки, но и при цените. „Имотите уверено възстановяват статута си на предпочитана инвестиция, без значение дали клиентите купуват за собствено ползване, или за отдаване под наем заради перспективата за дългосрочно съхранение на парите и защитаването им от сътресения в икономиката”, коментират анализаторите на агенция Arco Real Estate.

Раздвижването на пазара не се дължи само на казуса „КТБ”, част от клиентите, които се завърнаха на пазара, са уверени в своите доходи и перспективи. „Те вече не желаят да отлагат покупката на собствен дом заради стабилизирането на цените на жилищата и дори опитите за нов ръст, които се наблюдават през последните месеци”, допълват от компанията.

Не трябва да се пренебрегва и един друг съществен фактор – доходността. От началото на свободния имотен пазар у нас българинът сравнява каква е тя при имотите и при банковите вложения. През последните месеци определено доходността от влог спадна, а тази от инвестиция в имот се повиши, което също оживи имотния сектор.

Между 80 кв.м. и 90 кв.м. са жилищата, които масовият клиент търси. Това са или по-големи двустайни или по-малки тристайни апартаменти. От агенцията отчитат спад в покупката на 1-стайни жилища. При двустйните се наблюдава аналогична тенденция, тъй като основната група купувачи са семейства с деца, а те се ориентират към имоти с три стаи. „За  периода януари-май 2015 г. сделките достигат 43% от всички спрямо съответно 35% и 36% за същия период на 2014 г. и 2013 г.”, отчитат от агенцията. В ценово отношение най-оборотни са имотите с цени между 45 000 EUR и 60 000 EUR.

„Тенденцията за увеличаване на активността на купувачите се задържа и през тази година. Запитванията от началото на 2015 г. до края на май 2015 г. се увеличават с 50% спрямо същия период на 2014 г. Огледите за периода януари-май 2015 г. се увеличават с над 5% за периода януари-юни 2014 г., а продажбите отбелязват впечатляващ ръст от почти 2.5 пъти. Това означава, че клиентите са по-решителни по отношение достигането на сделка” са регистрирали от Arco Real Estate.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Топалов

    0 0 Отговор
    Като правите такива заключения кажете поне, че става въпрос за имотите в София. София не е България!
  • 2 Коко от цирка

    0 0 Отговор
    Хаха хахах те имотите с нормални цени се продадоха още 2014 г. сега пазар няма / само на 20% покачване и огледи в несвяст !!! Свалете цените с 20 % и тогава ще е силна 2015 г !!! Поздрави на всички тарикати !!