Last news in Fakti

19 Юни, 2015 13:29 6 637 7

Промяна при търговете с ипотекирани имоти

  • ипотека-
  • търг-
  • публична продан-
  • цена

След имотната криза през 2008 г. в активите на банките постъпиха хиляди жилища, къщи и друг вид недвижима собственост. Те се разпродават на търг при определена начална стартова цена. С приетите днес поправки в Гражданско процесуалния кодекс се определя при първа публична продан тази минимална цена да бъде под данъчната оценка на имота, обект на продажба.

Към 2013 г. 150 000 е броят на ипотечните кредити в банките. От тях 35 000 са проблемни, а от тях 17 000 не се обслужват. „Това са 17 000 семейства, които ще останат на улицата, защото имотите им ще бъдат продадени, защото не могат да плащат вноските по кредите си към банките”, каза по време на вчерашните бурни дебати в парламента мая Манолова от БСП.

Към момента се продават близо 5000 недвижими имота на публична продан. От тях 1120 са с начална тръжна цена до 10 000 лв., сочи справка в сайта на Камарата на съдебните изпълнители. 1950 е броят на недвижимостите, които се продават със стартова цена между 10 000 лв. и 50 000 лв. Що се отнася до апартаментите, обект на продажба чрез търг са 1165, като най-много е броят на двустайните жилища – 558. София, Варна и Стара Загора на градовете с най-много обяви за продажба на имоти на публична продан. В столицата техният брой е 492, а в останалите два града съответно 127 и 104 имота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИР

    0 0 Отговор
    Това са пълни глупости!!! Как така минималната цена при първа продан трябва да е под данъчната оценка на имота, при положение, че в София оценките са занижени, а в Банско например оценките са завишени в пъти! Има си вещи лица за това каква е пазарната стойност на даден имот към определена дата и това е най-правилната оценка!
  • 2 kras

    0 0 Отговор
    Странна статистика, откъде я изрови авторката не е ясно, но със сигурност е доста подвеждаща....

    Коментиран от #3

  • 3 Четящ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "kras":

    Еми то си пише откъде - "сочи справка в сайта на Камарата на съдебните изпълнители"
    В сайта на Камарата са данните
  • 4 toty

    0 0 Отговор
    Статията е грешна. Промените са "да не са под данъчната оценка" при първа публична продан.
  • 5 Мунката

    0 0 Отговор
    И така и иначе ви взимат имота и ви смачкват живота! Какво ли , щеше да е ако така работеше системата и когато трябва да се защитават нашите лични права?
  • 6 учуден

    0 0 Отговор
    едно нещо не разбрах, след като прочетох 2 /два/ пъти статията - как точно заглавието на въпросната статия кореспондира, има отношение, се отнася към съдържанието на въпросната, т.е. - каква промяна има, как е било преди и как е сега, какво се е променило ?!?!?!?
  • 7 ANTON TONCHEV

    0 0 Отговор
    Това е най-голямата простотия която можаха да направят 240 те даунчета в парламента.
    Първо данъчната оценка не е критерии за каквото и да било освен за такса смет данък сгради и държавни такси при сделки и всички съпътстващи данъци .
    Второ за банките си е чиста бомба със закъснител , прочетете надолу примера, който ще Ви дам:
    банката е финансирала дадено жилище 40 000 евро при пазарна цена 55 000 евро и данъчна оценка 60 000 евро ./ За господата които си мислят че няма такива данъчни оценки ,които са дори и до 2.5 пъти по високи от реалните пазарни цени на имотите да направят справка за имотите в централните градски части в цяла българия и квартали като Лозенец , Манастирски ливади ,Стрелбище и т.н за София/.
    Това означава че банката при тези равнища нито може да си събере вземането нито може да придобие имота и да го продаде на пазарна цена дори и на загуба за да покрие част от загубите,защото в противен случай дестабилизацията на банковата система е бъде нминуема. ИСКАМ ДА ПОДЧЕРТАЯ ЧЕ КРЕДИТЕ В БАНКИТЕ СЕ ДАВАТ ОТ ПАРИТЕ НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ ТОЕСТ НЕ СА ОТ ГОСПОДА ,ТАКА ЧЕ В МОМЕНТА ТОЗИ ПОПУЛИЗЪМ ,КОЙТО ЗАЩИТАВА цитираните по горе в статията 30 000 хиляди семейства в същото това време не защитава депозити на населението за 40 милярда лева ,като се търси социома и ефекта от това колко тежко ще им е на тези семейства , а на онези които са спестявали и живели разумно не охолно кучета ги яли и тях и парите им .Като гръмна КТБ ВИДЯХТЕ КЪКАВ БЕШЕ ЕФЕКТА С ТЕЗИ 3 МИЛЯРДА ЛЕВА ,А СЕГА ПОМИСЛЕТА АКО СТАНЕ СЪЩОТО С ТЕЗИ 40 МИЛЯРДА ЛЕВА .