2 Юли, 2015 10:39 8 733 12

Без остъклени балкони и саниране на парче

  • закон-
  • етажна собственост-
  • промени
Без остъклени балкони и саниране на парче - 1
Снимка: М. Богданова ©

Редица промени в Закона за етажната собственост прие правителството на последното си заседание. Едно от тях е, че вече няма да могат да се остъкляват балкони. По този начин, хората, които желаят да разширят дадено помещение за сметка на балкона няма да имат тази възможност. Що се отнася до санирането, то вече няма да може да се извършва на парче. Тези две и други дейности, които застрашават конструкцията на сградата или загрозяват нейната фасадата, също се забраняват.

Промени има и по отношение на кворума при вземане на решения, които касаят топлофикация, ВиК и газопровод. В момента решенията се вземат със съгласието на 67% от собствениците, а с предложените промени от правителството и очакваното им одобрение от Народното събрание, този процент пада на 51%.

Решава се и проблема с отказа на достъп от съседи при неотложен ремонт на общи части. Със заповед кметът на общината може да нареди ремонта. Заповедта се издава в срок до 2 месеца след като е бил уведомен, а срокът на изпълнение на ремонтните дейности трябва да приключат до 3 месеца след издаването на кметската заповед.

До 1000 лв. се предвижда да бъдат и глобите при неспазване на закона. В момента санкциите са между 100 лв. и 500 лв., а ако промените в Закона за етажната собственост бъдат приети, те вече ще са между 500 лв. и 1000 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Landlord

    0 0 Отговор
    ГЕРБ имат афинитет да променят основно три закона- ЗУЕС, ЗУТ и ЗзДП, като всяка промяна е трагикомична и никога навременна! Тази промяна е закъсняла с 10г. и не е много ясно кого облужва. И пак ще стана като с гаражите, които Бате Бойко от Банкя забрани да стават на магазини- който беше хитър и се усети овреме си разиграва коня, който не- изгоря. Хубава е идеята- подкрепям, но защо аджеба я решиха след като ВЕЧЕ полвин България се санира разноцветно на парче, и си остъкли балкона? Кого облсужва този закон след като градовете са вече безвъзрватно окепазени. Тоя с розовата излоция, съседа отдолу му с жълтата, и тоя отгор с лилавата кой ще ги накара да се уеднаквят??? Или просто сега се сетиха да забранят на съседа отляво да се санира в зелено , сякаш блока не прилича вече на родопска черга.
  • 2 Иван

    0 0 Отговор
    ...."неотложен ремонт на общи части"... ...."Заповедта се издава в срок до 2 месеца след като е бил уведомен, а срокът на изпълнение на ремонтните дейности трябва да приключат до 3 месеца след издаването на кметската заповед."

    Уж неотложно, а е предвидена забава до 5 месеца. Ми тя къщата е паднала до тогава. Неотложно трябва да е в рамките на деня да се вземе решение и да се вика майстор.
  • 3 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    Пак ще се остъкляват тераси, просто ще се събират и глоби да пълнят бездънния джоб на държавата. Аз ако искам да си разширя и остъкля собствената тераса, дали ще ме спрат 1000 лв глоба? Аде да дойдат да ми я съборят после , просто ще трябва да се плаща нищо повече.
  • 4 ка6

    0 0 Отговор
    направо да връщаме социализма на 100 %, не само рестрикциите.
    големи тарикати, няма що и народа си трае...
  • 5 Morgoth

    1 1 Отговор
    Разбирам да нямаш правото да се изолираш с произволен цвят без това да се прави цялостно, но да нямаш правото да сложиш изолация без целия блок да го направи ... по тази логика почти никой няма да може да си сложи изолация - винаги ще има един клошар, една баба без пари и няколко съседи които смятат, че това е много добра идея, ама айде да е за следващия сезон.
  • 6 гост

    0 0 Отговор
    Отново се облагодетелстват наглите граждани. Ако си го направил без план, без да събираш подписи от съседите, то сега излиза, че си прав и всичко ще ти бъде опростено, но ако искаш да го направиш по законов път-не може.
    Съседа си беше монтирал климатика вътре във входа и никой не може нищо да му каже, е за какви регулаторни органи и права на дом съвета става въпрос? Или кой и как ще спре някой да си вкара терасата? Да кажем, че няма да получи разрешително, но то никой няма разрешително и не е доказуемо кой и кога е направил промяната.
    Правилният вариант е да се мине блок по блок, и тези които са извършили подобни промени да представят необходимата документация, ако нямат следва глоба плюс задължаване да се издадат такива документи или да се отстрани промяната. Друг смислен начин няма, понеже съседа може да си е избил всички стени и това сега да се озкони. Не е редно от каквато и да е гледна точка.
  • 7 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ГЛУПАЦИ
  • 8 хахахаха

    0 0 Отговор
    обслужва касата на ГРОБ
  • 9 селянин

    0 0 Отговор
    Айде ся сите да си рзградите блконите!
  • 10 onq s konq

    0 0 Отговор
    Единствено ме интересува според закона ИМАМ ЛИ ПРАВО ДА СИ ОСТЪКЛЯ ДВОРА.,а ако ДА-с колко мм стъкло?А може ли със затъмнени стъкла?...А може ли стъклата да са УВЕЛИЧИТЕЛНИ,за да виждам звездите по-големи?...
  • 11 Люхма

    0 0 Отговор
    Точно и аз се притеснявам за миграцията на кокошките!Дано тази година да започне по рано ,че направо ми прималява.
  • 12 аз

    0 0 Отговор
    Тия маи не са в ред ... ние съборихме половината блок и какво ? Само си чешат езиците.