15 Юли, 2015 14:09 2 033 1

До края на годината високите категории строежи с технически паспорти

  • технически паспорт-
  • енергийна ефективност-
  • сгради

До 31 декември 2015 г. е срокът, в който високите категории строежи трябва да разполагат с технически паспорт. „За по-ниските категории той е 31 декември 2017 г. За малките еднофамилни жилищни сгради и вили срокът е до края на 2019 г.". Това припомни пред БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Сградите, в които се извършва саниране по националната програма за енергийна ефективност, ще получат паспорти безплатно. Ако сроковете не се спазят на собствениците ще бъде наложена глоба. Тя е в размер от 100 лв. до 300 лв.

Техническият паспорт се изготвя с цел по-лесно управление и поддръжка на една сграда по време на целия й период на експлоатация. Чрез него се установява състоянието на сградата и степента й на безопасност. За сградите ново строителство паспортът се съставя преди те да бъдат пуснати в експлоатация, а за старите той се изготвя след направено обследване, което да покаже техническите характеристики на сградата. Обследването се извършва срещу заплащане, но собствениците заявяват, че не разполагат с необходимите финансови средства, поради което голяма част от сградите все още не разполагат с технически паспорти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оле

    0 0 Отговор
    Нормално ли е сграда 2009 год да няма технически паспорт? Задължен ли е строителят да издаде такъв?