Last news in Fakti

26 Август, 2015 09:00 16 696 1

Последователността при ремонтните дейности

  • хаусмайстер-
  • ремонт

Ако планирате основен ремонт на къщата вероятно си задавате много въпроси - какви точно ремонтни дейности предстоят, каква трябва да бъде последователността на извършваните строително монтажни операции, от къде да започнем? Отговорът на тези въпроси ще може да получите след детайлен оглед от съответния специалист, който ще ви помогне да установите всички необходими ремонтни работи. Може би ще ви помогнат и съветите на специалистите от Хаусмайстер:

От къде да започнем?

Ремонт на къща винаги се започва от покрива надолу. Но е важно да знаете: ако след огледа е установено, че се изисква само смяна на крайното покритие, т.е. на керемидите, можем да работим без специално разрешение, но когато в ремонта се включва и смяна на покривната конструкция, за това се изисква проект и разрешение за строеж от общината.

Смята се, че при основен ремонт на къща почти винаги това включва ремонтни операции отвън и отвътре.

Каква е правилната последователност на ремонтните дейности?

Започва се с най-напред с мокрите процеси – отвътре и отвън - и може да се работи едновременно, но до определен етап.

Например при топлоизолация отвън на къщата, процесът спира до етап шпакловка, а на мазилката ще се върнем след грубите дейности вътре, защото при някои от вътрешните дейности на ремонта външната мазилка може да се замърси от праха и пръските при бъркането. 

Премахване на съществуващи стени

При  промяна на стени и разпределения, първата дейност, разбира се, е къртенето. Но преди това е много важно да се консултираме с инженер-конструктор, който да ни даде компетентно мнение за безопасността на търсените промени. Ако те са значителни, е необходимо да се изготви проект. Трябва да знаете, че в старите панелни блокове почти всяка стена е носеща и е опасно да се бутат комини, трегери и стени без такава консултация с конструктор. 

Изграждане на нови стени, естествено, започва след бутането на старите стени, а следващият етап от ремонта е полагането на всички видове инсталации.

Инсталациите

Всички работи, свързани с електро, ВиК и ОВ инсталациите трябва да са в началото на ремонта.  За изграждане на отоплителната инсталация ви е необходим проект. След това се започва с прокарване на тръбите (независимо дали парното отопление е с котле на твърдо гориво или газ).

И едва след като свършим работата по инсталациите можем да започнем мокрите процеси по измазване на обекта.

Мазилки, настилки, замазки и шпакловки

Започваме с измазването на тавана, след това стените и на края завършваме със замазките по пода. След изчакване на технологичното време за съхнене се започва работа по шпакловането на стените.

   Последователността на операциите не винаги е еднаква – някои специалисти предпочитат да започнат с настилките и облицовките отвън на вътре, тоест първо се правят терасите и после вътрешните помещения. Когато терасите са готови продължават с мокрите и сервизните помещения, като баня, мокро помещение и т.н.  Други, в зависимост от условията на конкретния обект, предпочитат първо да започнат с вътрешните помещения и после да работят по терасите.

След банята и тоалетната идва ред на кухнята, хола и другите части от дома, в които ще се лепят плочки. След това се завършва с лепенето на плочи по коридорите.  Всички те след това се покриват с велпапе и найлон, за да ги предпазим при последващата обработка на стените. След шпакловката на стените и таваните идва ред на боядисването на стените.

Когато на пода се поставя ламинат, стените може да се боядисат и тогава да се поставя паркета. Но, ако паркетът ще бъде от естествено дърво, след подреждането му паркетът от естествено дърво изисква шлайфане, при което обикновено се получават наранявания на стените на височина около 10-15 см от пода от машината за циклене. Затова обикновено боята се оставя за последен етап като паркетът се покрива, за не се повреди. 

Добре е да се знае

За да сте сигурни в качеството на извършваната работа и в това, че инвестицията ви в един такъв основен ремонт ще ви донесе удовлетворение, е препоръчително е да се изготви и подпише договор с фирмата изпълнител. Договорът означава по-голяма сигурност както за собственика на жилището, така и за фирмата, изпълнител.  Освен това, при основен ремонт на къща работата е много, а като използвате услугите на фирма, вие няма да губите време, свързано с доставката на материали и търсене на майстори. Спестявате си и късане на нервите покрай несериозните работници, на които може да попаднете.

Теменужка Захариева


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпрос

    0 0 Отговор
    къде изчезнаха платените статии как поскъпват имотите в БГ и какво огромно търсене има?