27 Август, 2015 10:17 3 279 3

Най-свободните държави в света

  • държави-
  • свобода-
  • индекс

Индексът за човешка свобода (The Human Freedom Index - HFI) отразява нивото на индивидуална свобода в света в личната, гражданската и икономическа сфера. Целта на HFI е да спомогне за връзката между свободата и останалите социални и икономически явления.

Доколкото свободата играе важна роля за прогреса на човека, анализаторите внимателно са се отнесли към нейното измерване. С него са се заели учени от Институтите Катон и Фрейзър и Фририх Науман. В работата са се използвали 76 различни показателя, касаещи личната и икономическа свобода в следните области:

              * върховенство на закона;

              * охрана и безопасност;

              * свободно предвижване;

              * религия;

              * себеизразяване;

              * брак, приятелство и трайни отношения;

              * броят на членовете на правителството в разглежданите държави;

              * съдебната система и правото на собственост;

             * достъпност до пари;

             * степен на свобода в световната търговия;

             * регулиране на кредитирането, работата и бизнеса.

HFI е най-глобалният и точен индекс, който показва степента на свобода в световен в световен мащаб. За целия свят индекс на свобода се оценява на 6.96 по десетобалната система. На първо място е Хонконг с оценка 9.04. На второ и трето място са Швейцария и Финландия, съответно с оценка 8.80 и 8.63. И в трите държави пазарът на недвижими имоти изпита слабо кризата в сектора и успя по-бързо да се възстанови спрямо останалите държави, в които имотите поевтиняха с 40%-50%. През последните две години и в трите страни цените на жилищата и къщите вървят нагоре.

Интересно е да се отбележи, че страната с най-силната икономика в Европа не е в челната десятка. Германия заема чак 12 място. Според анализатори, изненада в ТОП 20 е Чили, която е успяла да заеме 18-то място. Двайстата позиция е за САЩ.

Привлекателни държави, но с ниска степен на свобода, се оказват държави като Япония – 27-мо място, Франция – 33-то място и Сингапур – 43-то място. В средата на списъка са Южноафриканската република (70), Индия (75), Бразилия (82). Китай е на 132-ро място, а Нигерия на 139-то. На последните три места са Венецуела (144), Зимбабве (149) и Иран (152).

Скандинавия, Австралия и Нова Зеландия подържат репутация на свободни и социално прогресивни държави, благодарение на голямото внимание, което обръщат на безопасността и благополучието на гражданите си.

ТОП 10 на държавите с най-висок индекс на свобода

държава
1 Хонконг
2 Швейцария
3 Финландия
4 Дания
5 Нова Зеландия
6 Канада
7 Австралия
8 Ирландия
9 Великобритания
10 Швеция

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Кимонов

    0 0 Отговор
    А ние къде сме?

    Коментиран от #2

  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петър Кимонов":

    Става въпрос за държави а не за племе....та затова ни няма
  • 3 изпатил

    0 0 Отговор
    КАква свобода има в Англия? На всеки метър камера и полицай,черните не можеш да ги изгониш от работа защото ще те обявят за расист......Свобода.....да бе!