Last news in Fakti

28 Август, 2015 14:26 5 004 5

Скандал с 22 декара земя зад бившия „София ленд”

  • строеж-
  • софия-
  • диков-
  • кадиев

Скандал се разрази между депутатът Петър Кадиев и главния архитект на София – Петър Диков. Обект на спор е терен от 22 декара, който се намира зад бившия увеселителен парк „София Ленд”. Според Кадиев, началото на проблема е още през 2009 г., когато Столичният общински съвет прие нов Градоустройствен план на София. С това статутът на спорните територии се променя от терени за спорт и атракции в такива с възможност за високо застрояване. Тогава аргументът на главния архитект е бил, че земите пустеят.

Според Кадиев има косвен конфликт на интереси, тъй като фирмата проектант на комплекса – „Проин плюс” има връзка с тази на арх. Диков – „Проин”. Кадиев беше сигнализирал по случая Комисията за конфликт на интереси, но последната излезе с решение, че няма нарушаване на закона.

На свои ред, главният архитект на София, заяви пред Нова телевизия, че парцелът зад „София Ленд” не е част от Борисовата градина и Южния парк, както по-рано твърдеше червения депутат: „Тази площадка никога не е била част от Борисовата градина. Още от 60-те години на миналия век там е имало военни складове и гара за разлика от „София ленд”, който наистина е бил част от Борисовата градина”, обясни арх. Диков.

Във социалната мрежа Facebook Кадиев пусна снимки от изкопа на строежа: „Засега само изкопът с подземните нива е поне 3 етажа надолу. Както можете да видите на снимката – кипи усърден труд с доста работници и 3 крана в средата на лятото. Собственик естествено е офшорка, за която може да се направи връзка с местни ключови бизнесмени, а Столична община е издала разрешителното, след като преди това тихомълком цялото каре между бул. „Вапцаров” и неосъществената ул. „Атанас Дуков” е било предвидено за застрояване в плана на София и подробния план на Борисовата градина, който се предлага”, пише Кавиев към илюстрацията.

 

Общия устройствен план (ОУП) през 2003 (вляво на снимката) и после новия през 2009 (вдясно на снимката). От него е видно как „София Ленд” е терен с конкретно предназначение за спорт и атракции (ТСК), а около него е зона за спорт и атракции (СА2) и Зона за паркове и градски градини (ЗП).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kukoto

    0 0 Отговор
    Кой беше тоз Петър Кадиев?
  • 3 Ян Бибиян

    0 0 Отговор
    Този архитект Диков го помня още от времето на служебното правителство на Софиянски, обигра се още тогава в далаверите и сега е вечен и незаменим. А и тарифата сигурно му е скромна нещо от рода на 10-20% , а не както сега новите тарифи на ГЕРБ 50% ;)
  • 4 Възмутен

    0 1 Отговор
    Диков е изключително нагъл крадец. Както и всичките измекяри от ГЕРБ, които от години седят в общината- Радослав Тошев, Румяна Милова и т.н.. Но с тая кметица- учителчица глупава женица, няма какво друго да се чудим- паркирането в ръце на частно дружество, паметниците на културата се рушат и падат по главите на хората, които ходят по тротоарите, бул. Витошка прилича на селска черга, на каквато вероятно Фандъкова е проходила в родния си Самоков. Важното е, да има алуминиви легени пълни с цветя и колчета антипаркинг по тротоарите. Толкова е неадекватна, смешна и жалка- нашата кметица- парцалива марионетка в месестите ръце на Б.Б.
  • 5 Лили

    0 0 Отговор
    Ей не наядоха се!
  • 6 st Petyr

    0 0 Отговор
    Никой не може да се скрие от ВЪЗМЕЗДИЕТО.