Last news in Fakti

1 Септември, 2015 09:37 1 494 5

ДНСК: Ще спазваме човешките права при събарянето на постройките в Гърмен

  • гърмен-
  • събаряне-
  • постройки-
  • човешки права-
  • днск
ДНСК: Ще спазваме човешките права при събарянето на постройките в Гърмен - 1
Снимка: БТА (архив)

От ДНСК съобщиха, че ще спазват човешките права при събарянето на незаконните постройки в с. Гърмен. До момента вече са премахнати 8 незаконни строежа в с. Гърмен, а 14 ще бъдат изпратени на кмета за действия по премахване. Предстои отстраняване на още 102 постройки.

За два строежа е възложено принудително премахване в периода от 13.07.2015 г. до 24.07.2015 г. Действията на ДНСК са обжалвани и са потвърдени от съда като законосъобразни.

Въпреки това, след представена информация от дирекция „Социално подпомагане“ и от Агенция за закрила на детето, че постройките се обитават от семейства с деца с увреждания, както и че семействата категорично отказват да бъдат настанявани в социални жилища, и след получено уведомление от Министерство на правосъдието, че може да бъде наложена привременна мярка спрямо българската страна, ако не се предостави спешно информация за гаранции спрямо уязвимите лица, срокът за премахване е удължен до края на август.

Тъй като влезлите в сила заповеди задължително следва да бъдат приведени в изпълнение, от ДНСК е отправено писмо до кмета на община Гърмен, с което е уведомена, че предстои премахване на още 20 постройки, за които вече е избран изпълнител и предстои да се насрочи дата за принудително премахване.

За да се гарантира опазването на правата на уязвимите лица, които са жители - лица с постоянна адресна регистрация в община Гърмен, е изискано от кмета на общината незабавно да предостави в ДНСК график със срокове за временно настаняване на засегнатите семейства, с оглед определяне на дата за изпълнение на заповедите за премахване.

До настоящия момент в ДНСК не е получена информация за настаняване на засегнатите семейства, поради което срокът за принудително изпълнение на двете заповеди е удължен до 30.09.2015 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    0 0 Отговор
    А законът кога ще спазите ??
  • 2 Киро

    0 0 Отговор
    Интересно, че тая статия е поместена в Имоти, вместо в Крими.
  • 3 Лео

    0 0 Отговор
    Да си построиш нещо си където ти харесва и както сам си решиш не знам къде го има в цивилизована Европа.И пак там, ако вече си свършил тая работа, да те оставят да мине твоята,т.е. сътвореният куптор да продължи да съществува щастливо населен от създателите си.Освен това няма как например италианци да дават акъл на немци как да спазват човешките права в тоя случай,или пък например холандци да дават акъл на италианци за същото.Иначе на нас всеки ще се изреди да ни дава акъл какво да правим с циганския проблем в собствената ни държава.А пък за политиците ни циганите са електорат и май не можем да очакваме,че които и да са управляващи ще се заемат с циганския проблем в България
  • 4 на баба ви фърчилото

    0 0 Отговор
    незаконно построени а ще се спазват законите за м....лите....тук малоумници няма-събаряте с м....лите вътре и засаждайте гора която е била изсечена от тази сган
  • 5 пътник от трамвай6

    0 0 Отговор
    Вчера се возя в 6-цата.На петте кюшета към вратата напъва да влезе един смърдящ циганин награбил празни кашони и мръсни чували в които дрънкат крадени железа явно се насочва към пункт за вторични суровини.В трамвая до вратата майка с количка.Циганинът я притиска понеже не я вижда кашоните му пречат-цяла планина.Един висок снажен българин изритва кашоните обратно на тротоара,аз се включвам и избутвам чувалите навън Той ни псува ние също Побесня от яд и в последната секунда преди да се затворят вратите ни наплю Та поздрава ми е към непознатия мъж който слезе на Сити центъра Следвайте неговия пример