25 Ноември, 2015 09:29 6 207 1

Варианти за отопление

  • хаусмайстер-
  • отопление

Сега, когато вече свърши вероятно окончателно топлото време, най-актуалната тема за всеки дом става отоплението. Ако  не сте от онзи голям процент хора, които имат парно и не се отоплявате с дърва и въглища, модерните възможностите за отопление, представени по-долу, може да са ви от полза. Всяка от тях има своите предимства и недостатъци и ако изборът ви затруднява, специалистите от Хаусмайстер биха могли да ви посъветват за това кой вариант е най-подходящ за вас и да ви помогнат за осигуряване на подходящото отопление и уют в дома.


Източник: ehomeservices.com

Заради високата степен на енергийна ефективност и по-добрата работа в режим на отопление в сравнение с по- старата технология на т.нар. обикновен климатик или "on-off" климатик  инверторните климатици стават все по-популярни. Те не се изключват при достигане на зададената температура, а просто намаляват оборотите на компресора и съответно - консумацията на енергия. Така се поддържа равномерна температура в помещението при по-ниски нива на шум и икономия на електроенергия от 25% до 72%. Инверторните климатици елиминират пиковите консумации на електроенергия при честите стартирания на компресора, техните компоненти се натоварват по-малко и в резултат на това имат по-дълъг живот на компресора.

Другият вариант модерно отопление, лъчистото отопление, гарантира от 15% до 40% спестяване на разходите в сравнение с конвенционалните системи.  То се базира на нагряването на повърхности и обекти, а не на въздуха в помещението.  Лъчистите конвектори трансферират топлината от нагрятата си повърхност директно на хората и обектите в помещението чрез инфрачервени лъчи. Ефектът е същият, който се създава от слънчевото греене или от огъня в камината. Отоплителните уреди, които работят само на принципа на лъчението и са изцяло керамични или стъклени, създават усещането за студ в помещението (така, както не усещаме еднакво слънчевата топлина, когато не ни огрява директно и когато сме на сянка) . Затова те се използват в комбинация с естествена конвекция, която затопля и въздуха.

Особено актуално е отоплението за къща на основата на термопомпа. Накратко казано, термопомпените агрегати са съоръжения, чрез които се отнема топлинна енергия от подпочвените води, земните недра, плитките почвени слоеве или заобикалящия ни атмосферен въздух и се предава на вътрешната отоплителната инсталация на сградата. Вътре в сградата топлопренасянето може да бъде решено чрез радиатори, конвектори, разположени на стената, в пода или на тавана, или подово-лъчисто.

Източник: Homes in Harmony.com

Използването на термопомпен агрегат е най-евтиният  метод за отопление, охлаждане и производство на гореща вода чрез използването на възобновяеми енергийни източници (като се изключи стойността на първоначалната инвестиция). С 1 kWh изразходвана ел. енергия термопомпите добиват от 3 до 5 kWh топлина.  До 80% от тази енергия те извличат от околната среда (въздуха, водата, земята). За сравнение - отоплението с термопомпи е с около 50% по-ниски текущи разходи спрямо природния газ и с 30% по-ниски разходи от отоплението на пелети, например. Другите предимства на метода са  напълно автоматизирания процес на пренасяне на топлинната енергия от източника до вътрешната отоплителната инсталация и високата степен на защита против аварии и пожари. Тази технология се характеризира с  най-нисък процентен дял на отделените вредни емисии в околната среда и изключва необходимостта от специални помещения и съоръжения за складиране на енергоизточника.

Изброените варианти са само част от наличните на пазара възможности за отопление.  Консултация със специалист ще ви помогне да изберете най-подходящата за вас инвестиция.

Теменужка Захариева


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 клиент

    0 0 Отговор
    потърсете хора които разбират. Хаусмайстер не са от тях. Но ако ви трябва реклама, там са добри.