27 Ноември, 2015 18:29 11 881 0

ТОП 10 на германските градове с най-високи наеми

  • наем-
  • жилища-
  • германия

В някои германски градове с най-високо търсене на жилища за наемане, месечната рента надвишава 40% от дохода на наемателя. Германският специализант сайт Immobilien Scout изготви класация на 10-те града с най-високи наеми. Там рентата е между 20% и 30% от месечния доход на наемателя, но в градовете с най-високо търсене достига до 40%. Така например, в Берлин средният месечен наем е 21%, а във Фрайбург – почти 30%.

Доскоро Берлин беше притегателен център за много хора, именно поради ниските наемни нива, но тази тенденция вече е в историята. Днес наемателите там дават 21.4% от месечния си доход за жилище. Това е с 2.4% повече в сравнение с 2011 г.

Щутгарт е един от най-скъпите германски градове по отношение наем на квадратен метър жилищна площ – 10.04 EUR. Но тъй като работещите там получават прилична заплата, дават за наем 21.5% от месечното си възнаграждение.

Трир е най-стария германски град известен със своите красиви исторически сгради. Желаещите да живеят в град, граничещ с Люксембург, трябва да са готови да се разделят с 21.9% от месечната си заплата. Средната наемна цена на жилище е 7.58 EUR/кв.м. Това е най-ниската стойност за наем на квадратен метър жилищна площ от градовете, включени  ТОП 10.

В северния пристанищен град Хамбург 21.9% от месечната заплата на работещите и желаещите да живеят там отива за наем. Това е третият най-скъп град по цени на жилища. Средната стойност на квадратен метър е 2810 EUR, което не го прави особено привлекателен за инвеститорите, решили да печелят от отдаването под наем на апартаменти.

Финансовият център на Германия – Франкфурт, е вторият град с най-високи наемни нива. Средният месечен наем на квадратен метър е 10.43 EUR. А работещите в него отделят 22.5% от месечната си заплата за наем.

Не всеки знае малкото баварско градче Вюрцбург, но то е известно със своята богата история. Средно 22.5% от месечното си възнаграждение трябва да отдели всеки, които желае да живее под наем в тази част на Германия.

Хайделберг е най-известния германски университетски град. Именно поради това и се нарежда сред местата с най-високи наемни нива – 9.54 EUR/кв.м. Малко над 23% е доходът, който наемателят трябва да отдели, ако иска да живее там.

Регенсбург се намира в близост до Мюнхен и това е една от причините да влезе в ТОП 10 на градовете с най-високи наемни нива във ФРГ. Желаещите да живеят и работят там трябва да знаят, че 23.2% от дохода им ще отива за наем на жилище.

Тези, които наричат Мюнхен тяхно „родно” място и живеят под наем, отделят 27.1% от месечната си заплата за рента. Средно стойността на квадратен метър жилищна площ е 12.98 EUR на месец, което прави баварската столица най-скъпият град по отношение на наемните нива. Това се отнася и за цените при закупуване на жилище. Средната стойност е 4316 EUR/кв.м., което е двойно повече в сравнение със столицата Берлин.

Фрайбург е най-скъпия град по отношение на наемни нива на жилища. До голяма степен това се дължи на факта, че това е най-слънчевия и топъл германски град. Там 29.3% от месечния доход отиват за наем на апартамент. Градът е известен с красивите си университети, чийто сгради са построени през Средновековието. Също така наблизо са Алпите, Шварцвалд и Бодензее.

ТОП 10 на градовете с най-високи наеми на жилища

град
1 Фрайбург
2 Мюнхен
3 Регенсбург
4 Хайделберг
5 Вюрцбург
6 Франкфурт
7 Хамбург
8 Трир
9 Щудгарт
10 Берлин


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА