Last news in Fakti

1 Декември, 2015 18:33 5 372 1

Продадоха апетитен имот в центъра на София

  • imot.bg-
  • парцел-
  • център-
  • софия

Центърът на дадена столица винаги е бил притегателно място за инвеститори. Там сделки се реализират рядко и на рекордно високи цени. Може би именно това е причината всяка сделка да се превръща в новина, както и става в случая с бившата сграда на чешкото посолство на столичния булевард „Янко Сакъзов”. Новият собственик на сградата и парцела от 3.5 декара е FairPlay International. Тя е спечелила търгът за терена като е платила 5.8 млн. EUR.

Както в повечето случаи при покупката на терен в центъра на София, така и в този, новата сграда, която ще бъде построена, ще е офисна. Тя ще е на 10 етажа, уточнява инвеститора. Старата постройка ще бъде разрушена, а строителството на новата ще започне веднага след като бъде извършена промяна предназначението на терена. „Според нас въпреки близостта до парк „Заимов” районът има по-скоро бизнес насоченост. Освен това в центъра няма много нови модерни офис сгради", казва пред „Капитал” Марио Захариев, основател и член на борда на директорите на FairPlay International. Теренът се намира до спирка на градския транспорт, както и в близост до метрото, което предразполага към изграждането на бизнес имот.

Що се отнася до наемателите, то инвеститорът разчита на фирми от финансовия и застрахователен бранш, тъй като за тях е важно офисите им да са в близост до държавната администрация.

Финансирането на проекта ще е изцяло от собствени средства на компанията, но цената на инвестицията все още не се съобщава.

Апетитните парцели в София

Ще броят на пръстите на едната ръка. В района около бъдещата офис сграда се оферират едва три терена, като два са в близост до  Докторската гадина, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Средна цена не може да се определи не само поради слабото предлагане, но и поради местоположението на имота – всеки парцел разполага с определени предимства сам за себе си. Единственият парцел, който за момента се оферира на бул. „Янко Сакъзов” е с цена 836 EUR/кв.м. Ниската цена е обусловена от факта, че собствениците искат кеш 652 680 EUR, 8000 EUR на месец от наемите на магазини, а останалата част (31.4%) да е обезщетение. Парцелът от 780 кв.м е с готов градоустройствен план за жилищна сграда с магазини и две подземни нива, като разгънатата застроена площ на сградата ще е 6450 кв.м.

Друг атрактивен парцел в района се намира на ул. „Велико Търново” в непосредствена близост до Докторски паметник. Плътността на застрояване на имота, чиято площ е 400 кв.м, е 60%, което означава, че може да се построи сграда с разгъната застроена площ от 1400 кв.м. Предимството на парцела е, че няма ограничение за кота корниз. Цената на имота е 1675 EUR/кв.м.

В района на Докторски паметник се предлага и още един парцел с почти аналогична квадратура, но цена от 4221 EUR/кв.м. Парцелът е с издадена виза за проектиране на жилищна сграда, като надземната разгъната застроена площ може да е 1300 кв.м, а кота корниз е 15 метра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вангелис Ставрос

    0 0 Отговор
    Г-жо Богданова, снимката, която сте публикували, е на посолството на Словашката република - бул. Янко Сакъзов № 9 и парцелът е почти 6 дка. Посолството на Чехия е следващата /предишната/ сграда - бул. Янко Сакъзов № 7, чийто парцел е наистина 3,5 дка. Дано словашките ни приятели не се обидят, все пак от 1993 год. са самостоятелна държава... :)