Last news in Fakti

4 Октомври, 2011 18:18 12 242 18

Жилищата не трябва да поевтиняват

  • жилища-
  • цени-
  • кредити-
  • иванов-
  • павлов-
  • явлена-
  • адрес
Жилищата не трябва да поевтиняват - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пазарните цени на жилищата не трябва повече да спадат. Това е важно за икономиката като цяло, а не толкова за търговците и банките. „Причината е следната: ако имотът е купен в периода 2006-2008 г., стойността направена от оценителите е с 20% по-ниска от пазарната цена. Банката, от своя страна, отпуска заем с още 20% по-нисък от пазарната оценка. „Така имаме 40% занижение на пазарната цена по отношение на кредитирането. Така се получава 40% самоучастие. Дефакто, когато спадът на цените изяде самоучастието, това е проблем за всички. Ако поевтиняването продължи, това може да се отрази негативно на икономиката на страната”, обясни Страхил Иванов, управител на агенция „Явлена” на семинар посветен на пазара на жилищните имоти в България.

Друг проблем, който възниква пред пазара на недвижими имоти е, че държавните органи не научиха поуките от кризата. „Три са насоките, в които трябва да се работи” е мнението на Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция „Адрес”. На първо място – пазарната информация, която предоставят държавните органи, не е добра. „Фактът, че гледаме броя на сделките смесен със земеделски земи е голям проблем по отношение на това къде сме в момента”, допълва Павлов. Втората насока,  в която трябва да се подобрят нещата е да се регулират сделките „на зелено”. Нека да бъдем наясно, че покупка „на зелено” означава необезпечен кредит от страна на обикновен гражданин към строителна фирма. Третото нещо е да се подобри регулацията на ипотечните кредити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Manager

    15 1 Отговор
    "Жилищата не трябва да поевтиняват" - не може да има по-антипазарна формулировка. Когато определена стока загуби смисъл, не само поевтинява, а става сигурен пасив.
  • 2 трезво мислещ

    12 5 Отговор
    Добре г-н Адресант кво предлагате,юруш всички вкупом да отидем до банките да си изтеглим спестяванията и да ви ги дадем да ги изпапкате така ли?Какво ще се оправи после,ами точно нищо само дето въпросните хора със спестявания ще бъдат поставени на колене без пукнат лев.Същите тези спестявания на хората които биха могли да бъдат насочени към потребление и частично спасяване на някои производства биха довели и до по малко съкращение на работни места,но не вие искате народа да повярва ,че е овчи и пак да се върже на балалайката на вълка. Точно такива като вас не разбират генералния проблем пред който са изправени много общества,а именно да отсеем кое е по малкото зло и да изберем него.По вашите разбирания,без да ви пука за някой е редно да превърнем още българи в роби заради призумицата ви,че комисионните ви се видят малко поради падащите цени.Ами одете тогаз в Дубай да ставате брокери бе джанъм кво дирите тук.И интересния момент който всички го пропускат, вижте само хронологията на заболяването на света : ИПОТЕЧНА КРИЗА - - >ФИНАНСОВА КРИЗА- ->ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА-->РЕЦЕСИЯ-->ПЕРИОДИЧНИ КОЛАПСИ НА ФИНАНСОВИТЕ ПАЗАРИ.Сега нито съм лекар нито професор но вижте предстоящата хронология на заболяването ако не спрете с некадърните си твърдения,че брокерите ще спасят света чрез продажби на недвижимост.СВИВАНЕ на икономиките поради липсата на финансов ресурс ---->ЗАКРИВАНЕ на работни места поради стагнация на пазарите ---->КОЛАПС на финасовите пазари поради липсата на
  • 3 трезво мислещ

    11 5 Отговор
    КОЛАПС на финасовите пазари поради липсата на реално парично покритие на изповяданите сделки(всички знаем,че имаме пари след осребряване на чека)---->ТРУСОВЕ във всички видове финансови институции--->ТОТАЛНО пренебрежени към кредитирането от опасения за сериозни загуби--->СОЦИАЛНИ НАПРЕЖЕНИЯ в обществата с оглед на понижаващия се социален статус--->НОВА РЕЦЕСИЯ--->ТОТАЛНО ОТСЛАБВАНЕ НА ИКОНОМИКИТЕ НА СТРАНИТЕ(светът в момента е като кораб взел много пробойни)---> ДЕПРЕСИЯ.Та така г-н Адресант проблема е по мащабен от желанието ви за по голяма комисионна,а именно Капитализма е породил частната инициатива и корпоративноста и глобализацията,но сега нейното отроче не иска само това което му се дава а всичко,иска света,иска да го управлява вместо държавата и ако държавите които сега са на колене а мега милиардерите се подсмихват не ударят по масите(става въпрос за държавите) и не върнат държавноста при народа вервайте ми вашта комисионна ще ви се стори най малкият ви проблем.Искам от модератора да не променя нищо по текста защото все пак е нужно някои неща за които им са затворени очите на други да се отворят.И това не е хленч ако пак някои подскочат ами картина на това как държавите са изпуснали контрола през годините в полза на олигархичните кръгове, а дните в които живеем са дни на плащане на сметки и правене на равносметки,кое зло да изберем.И май явно вече сме с ограничени в текста.THANK YOU PROBOOK ама не всички сме с къса мисъл.
  • 4 Светослав Попов

    6 2 Отговор
    Aman ot brokerski agencii trqbva da vi zabranqt sys zakon paraziti gadni! Trqbva da ima proizvodtsvo i da se iznasq samo togava shte se mrydne napred! A lihvarite i al4nite bankeri da gi ostavqt da po4ivat pone 20g. Drug e problema, 4e pazari i ikonomika bez politika trudno se praqt a kakto znaem v Bg vsi4ki razbirat ot politika i v tova sme nai-zle!
  • 5 Живко Живков

    5 5 Отговор
    Те и заводите не трябваше да се събарят и разпродават за скраб ама го направиха. Мисля, че това е по страшно за икономиката, отколкото двойно и тройно завишените преди години цени на имотите да стигнат до правилното си място.
  • 6 Ани Димитрова

    5 10 Отговор
    Cenite ste prodyljata na padat tova e beezporno za vsichki.
    Fakt e ako reshish sam da stroish 1kv e MAX 200eur t.e. za jiliste ot 100 cenatae ne poveche ot 20 000 eur a ne kakkto sega iskat po 70 -80 000 eur eto i dokazatelstvot podchertava stataiqta e ot 2010 no bolezneno aktualna i mn tochna i sega http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2010/01/01/imotite/
  • 7 The Big Boss

    6 7 Отговор
    "Жилищата не трябва да поевтиняват" е едно пожелателно изречение. Същото е и изречението "Парнотото не трябва да поскъпва".

    А истината е една: Цените на жилищата отразяват настоящото икономическото състояние на хората и очакванията им за тяхното бъдещото им икономическо състояние.

    За да се обърне тенденцията, трябва поне една от тези две величини да обърне своя низходящ тренд. Когато това стане, тогава жилищата няма да поевтиняват.
  • 8 Глупав Ноупорит

    1 9 Отговор
    Абе хора , вие не разбрахте че поевтиняването свърши още миналата година ?Който купил хубаво и евтино , купил . Честито . Оттук нататък остава или само хубаво или само евтино . Свободен избор !
  • 9 Симо Симов

    11 1 Отговор
    Ха! Агенциите вече се побъркват тотално. Дребният бизнес умира , а те още сънуват ръст на цени! "Защо бе, "овце" не купувате?" Браво на трезво мислещ! Много добре го обясни! Не мога да разбера защо агенциите ги определят за специалисти, та да ми разискват пазара. Та те са пристрастни към ръст и изобщо не могат да изкажат компетентно мнение за пазара на НИ.
  • 10 различен

    3 1 Отговор
    До гениите от probook!Момчета, оправете си недоносчето!!!Влизам като обикновен посетител има някой -1 .Слагам му и аз минус и резултатът е 0/нула/,а не минус две.Тука аритметиката явно е по системата на извън земните.Същото е и при минус 14 давам и аз минус и то става минус 13 ????Или е индивидуално само спрямо мен? Благодаря ви! Освен това,колкото и пъти да вляза и изляза от дадена статия,мога да гласувам за всички отново.Мога да го направя и хиляда пъти!! Казах ви и при предишната версия,че трябва или да си оправите алгоритъма или просто да го смените! Толкова ли е сложно??Ако нямате кадърни хора аз ще ви предложа не се притеснявайте!!
  • 11 различен

    2 1 Отговор
    До GMH !Още ли влизаш тук и четеш? Чувствам се частично удовлетворен! Идеята за детските до трето дете я чух от устата на господин кандидата за президент Каракачанов,макар и малко променена!Остава да чуя и идеята за социалните и здравни застраховки и ще бъда безкрайно удовлетворен! Е можехте, от хорски срам, да кажете ,че сте я взаимствали от друг,но и това е напредък!
  • 12 калин калинов

    3 1 Отговор
    ВНИМАНИЕ!, Истината е ,че ако надутата тогава ПАЗАРНАТА ЦЕНА на имота който си закупил с банков кредит, сега падне с повече от 30% (тоест от 1800Евро-м2 на под 1300 Евро м2) е безмисленно да си връщаш кредита на банката. На практика имота е собственост на банката и единствено ипотеката покрива заема. Но когато цените се нормализираха Тези които се усетиха, че не е изгодно да изплащаш жилище 10-20 години и с лихви 150% до 200% за имот който е поевтинял сега с 30%. А когато си платиш ипотеката имота ще е още по стар и ,ще е поне с още 30% по евтин. Сега БАНКИТЕ искат цените да не падат още защото те НЯМАТ право да искат доплащане при евентуална продажба на търг на имота при предсрочно изискване на кредите след спиране на пластането му. ТОВА Е ИСТИНАТА НО Е НЕПРИЯТНА ЗА БАНКИТЕ. Безмисленно е да се връщат кредитите за стари панелки като цената на ново строителство е по ниска.
  • 13 Симо Симов

    3 2 Отговор
    Пич, недей заблуждава хората с теглени кредити. Това за което говориш, ще е валидно след като се въведе закон за фалит на физическо лице. Такъв в бг няма . т.е. дори и да хвърлиш ключа на банката и тя да продаде имота за по ниска цена от сумата на кредита пак ще ти останат да дължиш останалите пари. Та дори и от децата ти ще ги търсят. Иначе цените на НИ падат и ще падат още. А банки инвеститори и брокери на АНИ та играят срещу пазара. Изключително ми е интересно как ще приключи тази игра. Аз залагам на негово величество пазара.
  • 14 Barry Manilow

    1 2 Отговор
    Симо, не разбрахте ли, че такова живото "пазар" няма по света. Тези теории са за заблудени студентчета от УНСС, които са решили, че броейки чужди пари ще забогатеят и се въодушевяват от "великите" икономически теории на хора като Адам Смит, Дейвид Рикардо и Милтън Фридман. Проблемът е, че много искат да броят, а малко искат да произвеждат. Истински инженери са нужни за това, а не финансови "инженери".

    Коментиран от #15

  • 15 Симо Симов

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Barry Manilow":

    @14 Barry, Ще ти го кажа по друг начин. Играят срещу тренда! А ти като знаеш много, я ми разтълкувай тази новина:
    "Водещи европейски банки заявиха, че по-скоро биха продавали активи, отколкото да набират скъп нов капитал в случай, че се наложи да посрещнат задължителните изисквания за капиталова адекватност, обсъждани в Европейския съюз (ЕС).

    Това би довело до още по-сериозно свиване на кредитирането за отслабващата европейска икономика, пише Financial Times.
    Този радикален подход, предложен от две от големите френски банки - BNP Paribas и Société Générale, ще бъде възприет и от банки в Италия, Испания и Германия, посочват банкери."
    Ако успееш , тогава ще ми говориш за теории които аз изобщо не съм споменавал.
  • 16 Симо Симов

    1 0 Отговор
    Как ще се отрази на цените на НИ?!
  • 17 Мими Богданова

    2 0 Отговор
    Госпожи и господа ,
    Факт е че аз пиша тези явни глупости ,притисната от желание за бързо и спекулативнво забогатяване!
    Истината е друга -Иде нова кризаааааа!
    За Бога братя ,не ми вервайте !
  • 18 Калин Калинов

    0 0 Отговор
    Помежду другото да попитам : В коя банка работиш- СИМО СИМОВ та пишеш такива коментари в защита на интересите на банките. За твое сведение ипотеката е смяна на собственост. заради това нямаме законово задължение да покриваме загубите на чужд собственик. елементарно е. Ако не е ипотечен кредита а потребителски могат да имат претенция банките. За ипотека не.
    А това което Ви споделиям е от личен опит. Важното е да не се подведете да подпишете допълнителни искания на банката.