Last news in Fakti

5 Февруари, 2016 10:07 9 978 4

Бум на незаконна покупка на имоти от чужденци в Куба

  • куба-
  • жилища-
  • сделки

От 1959 г. покупката на недвижими имоти от чужденци в Куба е официално забранена. Въпреки това брокерите успяват да заобиколят закона и да реализират подобни сделки. „Може ли да оформите документите по покупката на името на моя кубински приятел”, пита журналист местен брокер и получава положителен отговор: „Да. Всичко е наред. Така правят много.” казва управителят на агенцията като рекламира на потенциалния клиент луксозен апартамент с три спални и градина на покрива. Имотът е разположен в сърцето на Хавана и струва под 70 000 USD. Цената е значително по-ниска в сравнение с други латиноамерикански столици. В работническите квартали на кубинската столица могат да се купят жилища и под 15 000 USD, а в селските райони на още по-ниска цена.

Продажбата на частни лица (кубинци) беше разрешена от властите през 2012 г. с цел привличане на повече инвестиции и повишаване на икономическия ръст. Правителството не публикува данни относно ценовата динамика на пазара на недвижими имоти, но брокери твърдят, че около Хавана поради високото търсене от страна на чужденци, цените стремглаво растат.

Повечето нелегални купувачи са кубински емигранти, които прехвърлят пари по сметки на свои роднини и приятели на острова и регистрират собствеността на тяхно име. Някои от клиентите са американци, които в резултат на лекото затопляне на отношенията между Куба и САЩ се надяват на изменение на законите на острова. Ако това се случи, то цените на имотите ще се повишат още и ще могат да спечелят от продажбата им.

Специалисти предупреждават, че оформянето на документите по покупко-продажба на чуждо лице е голям риск. Няма никаква гаранция, че „собственикът” ще се придържа към уговорката с реалния собственик – този, който е платил.

Повечето кубински са получили жилище или от държавата, или от роднини, на които властите са го подарили. Имотите се наследяват. По думите на кубинците, никой не плаща за наем. След 30-тата си годишнина много от хората живеят все още с родителите си, защото не могат да си позволят собствен дом, а властите вече не предоставят безплатни жилища, тъй като запасът им е минимален.

Проблемът с чужденците е добре да се реши и поради факта, че в Куба се наблюдава туристически бум. През 2015 г. страната е посетена от 3.5 млн. туристи, което е със 17% повече в сравнение с 2014 г. Властите се надяват този процент да нараства още, като основно разчитат на високия интерес от страна на американци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опсмопсус

    7 3 Отговор
    Паднат ли братя Кастро, Куба ще бъде разграбена като България!
    Американците ще я превърнат в острова на забавленията и кубинците ще са слугите, както и е било преди революцията!
  • 2 мамамия

    6 2 Отговор
    А сега какви са кубинците??? Живеят като в 19 век, потънали в мизерия.... сега са слугите на света !!

    Коментиран от #3

  • 3 въййй

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "мамамия":

    А България в кой век се върна от много демокрация?
  • 4 Рамбо

    0 0 Отговор
    България е у 23 век, с ъпир такъв.