Last news in Fakti

11 Февруари, 2016 18:07 24 998 11

Най-честата схема за имотна измама

  • имотна измама-
  • двор-
  • тютюнджиев-
  • нотариус
Най-честата схема за имотна измама - 1
Снимка: М. Богданова ©

При придобиване на собственост върху недвижим имот, е важно купувачът да обърне сериозно внимание върху няколко проблема, които набраха голяма скорост в последно време.

Най-честата измама остава продажбата на недвижим имот от продавач, който не е собственик на продавания имот и представя подправени или фалшиви документи за собственост. „Затова купувачът трябва да провери и да се увери в собствеността на дадения имот, които желае да закупи, предмет на сделката. Забелязва се тенденция в нарастването на този род измами”, коментира за Факти.бг нотариус Стилиян Тютюнджиев.

При сделка с имот, на който документите за собственост датират след 1998 г., проблемът не е толкова голям, защото с въвеждането на електронния достъп до имотния регистър (който е публичен), заинтересованата страна може да провери историята на имота, наличието на тежести/права на трети лица и т.н. директно от своя компютър, както може да провери истинността на предходния акт и историята на имота при съответния нотариус, издал предходните актове.  За периода от 1991 г. до 1998 г. за вписани нотариални актове може да се направи справка от електронен регистър в Службата по вписване, по местонахождение на имота.

Проблемът идва със старите нотариални актове и преписите на такива преди 1991 г. Представят се пред нотариуса на пръв поглед напълно валидни нотариални актове и преписи. Електронният достъп до имотния регистър обхваща периода на сделки с недвижими имоти от 1998 г. до сега. „Следователно, ако клиентът иска да купи дворно място в гр. София, на което документите датират преди 1998 г. или преди 1991 г., например от 1973 г., трябва да изиска от нотариуса, който е избрал по сделката да провери-направи справка, да свери/сравни представения му „стар” нотариален акт с екземпляра подвързан в томовете съхранявани в Службата по вписване, по местонахождение на недвижимия имот. Също да направи справка и в азбучния указател, воден от Службата по вписване, по местонахождение на недвижимия имот, от която да се установи дали прехвърлителят наистина е участвал по въпросната сделка, от която черпи правата си. По този начин със сигурност може да се установи дали представения от продавача документ за собственост е истински и не е фалшив. Ако се установи някакво разминаване с представения от мнимия собственик документ за собственост с подвързания екземпляр в Службата по вписванията, сделката купувачът трябва да се откаже от сделката”, обяснява нотариус Тютюнджиев.

В София са в оборот десетки запустели дворни места, за които са направени фалшиви нотариални актове и те циркулират в оборота. Купувачът трябва да изисква цялостна проверка на цялата история на имота, когато продавачът се легитимира със стар нотариален акт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Да,това е правилния път за придобиване на недвижим имот!
  • 2 Veselin Stanoev

    3 0 Отговор
    Ако купувачът внимава повече и си направи всички проверки за тежести няма да има проблем.Мошенниците разчитат на на незнанието на хората.Ако купувачът работи с брокер,то брокерът е длъжен да направи тези проверки.
  • 3 Стефан

    1 1 Отговор
    @Veselin Stanoev - ами брокерът е длъжен, ама не го прави.
  • 4 Veselin Stanoev

    1 0 Отговор
    Тези брокери,които не изваждат такива проверки за тежести трябва да бъдат съдени за прикриване на важна информация.Все пак работим за интересите на клиента.
  • 5 Иван

    5 1 Отговор
    Брокерите са безполезни! Те само гледат как да отмъкнат на хората парите а реално не вършат нищо.

    Коментиран от #6

  • 6 Veselin Stanoev

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Иване,пии си хапчетата и си почивай.Това ти препоръчвам.
  • 7 Джими

    4 1 Отговор
    Иван е прав.Тези брокери само ламтят за пари и реално не вършат почти нищо друго освен да ви заведат до жилището..
  • 8 Коста

    1 0 Отговор
    Брокерите са безполезни, ама явно само в България. :) Проблемите в сектора са липсата на регулация, реална браншова организация, а и това че всеки може да бъде брокер. Имах късметът да работя с много коректни брокери, но е факт че има доста плява.
  • 9 Ренета Стоянова

    0 0 Отговор
    "Представят се пред нотариуса на пръв поглед напълно валидни нотариални актове и ПРЕПИСИ."

    Като например този "препис": http://softisbg.com/dannies_blog/Prilozhenie_5_prepis_ot_reshenie_n_7000_osz_d_mitropolija_s_komentari_ot_rennie.pdf
    Извадка от съдебни решения за такива “преписи”: http://softisbg.com/dannies_blog/2016/03/---70001994.html
  • 10 Ренета Стоянова

    1 0 Отговор
    Линкът към "преписа" в предния ми постинг не се отваря. Публикувам го пак: http://softisbg.com/dannies_blog/Prilozhenie_5_prepis_ot_reshenie_n_7000_osz_d_mitropolija_s_komentari_ot_rennie.pdf

    Ако и сега не работи, "преписът" може да се види от линка в т. 5 ор приложенията към обжалването, публикувано на адрес: http://softisbg.com/dannies_blog/2016/03/24062015----.html

    Аз съм дъщерята на пострадалата 83-годишна жена от Варна. Плевенският нотариус, който се е "уверил", че майка ми е собственик на около 50 дка ниви в Плевенско от "препис" без нито един подпис, се казва Иван Асенов Иванов №007.
  • 11 Петър Стайков

    1 0 Отговор
    Ако купувачът прави всички тези проверки, както съветва нотариус Стлиян Тютюнджиев, то тогава защо трябва да се плаща и огромна нотариална такса ?! Вижте статия в линка по-долу.

    Нотариусите в България са паразити на хранилка, а голяма част от тях са и пълни некадърници - има нотариуси, които не знаят, че завещанието е документ без срок на давност; други нтариуси, които не знаят, че общински земи не могат да се придобиват по давност; трети, които просто отговарят "не знам" без изобщо да се притесняват; и т.н.

    https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5645235