9 Март, 2016 13:31 6 567 31

Двойно повече продадени имоти в София

  • цени-
  • жилища-
  • софия
Двойно повече продадени имоти в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Двойно повече жилища са продадени в София през първите два месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата. „Тенденцията се дължи основно на увеличението на продажбите на жилища ново строителство, които за тази година са около 50% от общия брой продажби в София. За сравнение, новото строителство съставляваше едва около 15% от продажбите в София в началото на 2015 г.", така Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

От компанията също така отчитат и интерес при покупките „на зелено”. Такъв в началото на миналата година е липсвал: „докато миналата година по това време са се купували основно жилища в завършени сгради с Акт 16 или в доста напреднал етап на строителство, то през тази година 80% от реализираните продажби са в комплекси, които са "на зелено" или в много ранен етап на строителството”.

Подобен пример е комплекс Vitosha View, който беше пуснат в продажба в края на 2015 г. и само за 3 месеца са разпродадени 70% от наличните жилища в първа и втора фаза на комплекса – от 115 жилища налични към момента са 40.

Цените на имотите ново строителство започват от 800 EUR/кв.м. и надхвърлят 2000 EUR/кв.м. Интересът е към всички сегменти. Придобиват се имоти на цени между 50 000 EUR и 150 000 EUR, но и такива на стойност над 200 000 EUR. Профилът на купувачите е млади семейства и хора над 40-годишна възраст със стабилен бизнес и доходи. Те купуват не само за собствено ползване, но и с цел инвестиция. Нерядко клиентите са българи, които живеят в други градове на страната или чужбина. Акцентът е върху 2-стайните апартаменти, но висок интерес има и към 3- и многостайни имоти. „При комплексите на зелено като Vitosha View купувачите имат възможност да обединяват апартаменти с цел формиране на по-голямо жилище според техните нужди и тази възможност предизвиква доста голям интерес”, допълват от Bulgarian Properties.

„Очакванията ни са подемът в жилищния пазар (и при ново, и при старо строителство) в София да продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените в София с около 7%”, прогнозира Стойкова.

Причината за завишения интерес към новото строителство ще е продиктуван от факта, че то в по-голяма степен отговаря на нуждите на купувачите. Тези имоти са по-модерни, по-добре проектирани, изградени с качествени материали и не на последно място – предлагат се на добри цени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешници

    2 0 Отговор
    От статията не разбрах колко са продадените имоти миналата и тази година.Вероятно за периода миналата година от БГ пропъртис са продали 2 имота,а тази 4 или пък 3 на 6!?!Голяма търговия,голямо нещо.Като топъл хляб се харчат тия имоти :)
  • 2 гост

    0 3 Отговор
    Щом имаш възвръщаемост на инвестицията от 4-5%, разумните хора инвестират в имоти, вместо парите да горят по сметки с лихва под 1%. Инвестицията в имот е сигурна от гледна точна на това, че винаги остава нещо, макар и да трябва да се ремонтира, но генерално имота се запазва, както и възвръщаемостта на вложените пари- специално за София продажба на добър имот може да се осъществи лесно и бързо, без загуби, но това не важи за провинцията.
    Нормално е да се повишават, хората трупат в банките, банките се поиграват със смешни лихви, а хората започват да търсят къде да ги инвестират при по-добри условия.

    Коментиран от #3

  • 3 ще поскъпнат

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    не повече от 15 - 20 %

    но се Купува много ,

    но както казваш - това е Сигурна инвестиция

    Коментиран от #9

  • 4 гост

    1 0 Отговор
    Брей,брей!!! А Столична община дали е съгласна с цените,на които се изповядват сделките според брокерите?
  • 5 arbo

    2 0 Отговор
    До 2 и 3, относно сигурността имам 5-6 до 10 бележки:

    4-5% възвръщаемост хипотетично, а реално дали??? Включваш ли повреди, ремонти, захабяване след всеки наемател, включваш ли 10% върху печалбата данък, включваш ли некоректен наемател завлякъл те със сметка или наемна вноска???;
    Инвестиция? каква инвестиция е инвестицията в застаряващ, изчезващ, омутряващ Булгаристан??? След 20 години тоя имот на кой можеш да го продадеш??? На Бай Ром, на бежанец, на мъртвец, на кой?
    На следващо място - отвратително качество на строителството, никаква инфраструктура, никакви междублокови пространства.....
    АЙДЕ ПО-ЛЕКО С ПРОПАГАНДАТА ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА КОПТОРИ!

    Коментиран от #23

  • 6 555

    2 0 Отговор
    Mаркетингови блъфове за новото строителство- реалната цена на мижавите апартаментчета е поне с 30 процента по-висока, да не говорим, че ги строят на полето.Добра инвестиция са жилищата в Центъра и старо строителство които са реновирани.
  • 7 Професионалист

    4 0 Отговор
    Ще Ви помоля да не се упражнявате тук на тема инвестиции - запазете си тези разговори за кварталните кафенета... Новият балон на цените ще се спука съвсем скоро, особено в България, където няма никакви икономически показатели за ръст на покупателната способност на населението. И конкретно към госпожа Стойкова, как така успяхте да продадете 70% от проект за когото дори нямате разрешение за строеж???
  • 8 аз

    0 0 Отговор
    Балона се надува, надувайте момчета, ще стане на парчета...

    Един лесен въпрос: колко струва един имот при: 100% печалба на строителя, 100% печалба на инвеститора, 100% печалба на банката. И кой е балъка?
  • 9 да, ама не

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от " ще поскъпнат":

    Поправка - купуваше се много. Основно заради КТБ и намалянето на лихвите по депозитите... но това е моментно, не е икономически фактор за ръст на цените. Утрезвяването ще е жестоко и ще боли много. Брокерите (с лъци и измами) може да замажат положението още половин година, ама после..................
  • 10 МИМИ

    0 0 Отговор
    Ще се надуват цените докато София е България....и наемите също!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Иван

    1 0 Отговор
    В България нещата са много прости. Фалираха КТБ, банките отчитат 3-4 пъти по-големи печалби за последната година, тъй като свалиха лихвите от 5% на 1% по депозитите, а по ипотечните и други ги свалиха около 1,5%. Всички хора бързат да си инвестират парите в имоти, а когато има търсене, нормално да има и поскъпване, но докога ще е така ?
  • 13 ггдхф

    2 0 Отговор
    стига с тея платени статии. мине, не мине и айде народе на жилищата. януари се продадоха два, февруари три имота = е ти 50% увеличение на пазарните продажби
  • 14 Сетих се

    2 0 Отговор
    Винаги съм мислил че сградите са за живеене,за производство(работа),за складове,но не.Те са инвестиция.Ярък пример за добра такава инвестиция е сграда ново строителство от 2007 г. 80% от апартаментите са продадени ,но никой не живее в тях!!!Останалите 20% се рекламират като "Спокойно и тихо място" и как няма да е така,след като няма съседи,а най-близкия главен път е поне на километър.Интересен е момента в който съдия изпълнител се мъчи да продаде тази отлична инвестиция на цени с 50% под обявените от брокери и не му се отдава.В същото време банките се чудят как ще минат стрес тестовете,защото те са собственици на поне 30-40% от тези невероятни инвестиции.
  • 15 Сетих се

    1 0 Отговор
    Като написах долния пост и се замислих - Ако в една такава чудесна инвестиция има централно отопление,колко ще им са сметките на месец на неживеещите там!?!Което пък дава отговор на въпроса защо новото строителство няма парно.
  • 16 петър

    0 0 Отговор
    за живеене може ако си над 45 години и се установиш за последно на месторабота. за инвестиция ако имаш 200 000 евро собствени и отделиш 70 000 за недвижим имот.важи само за софия.
  • 17 гост

    1 0 Отговор
    брокитата пак се размечтаха :)))
  • 18 arbo

    0 0 Отговор
    майката му е къща с дворче на 10-20 км. от града!!! Примерно в Банкя - там една нова къща е 120-150 хил. евро, а тарикатите се опитват да ми набутват коптор с 3-4 стаи в Лозенец за същите пари?!? Една колежка скоро ми се оплакваше, че в Лозенец комшията и четял субтитрите на телевизора, щото бил 50 инча!
  • 19 Лорда

    0 0 Отговор
    На всички драскачи мога да кажа едно "Това което е над нашите възможности е под нашето достойнство".
  • 20 Патриот

    0 0 Отговор
    Голям ръст...голямо нещо...
    И все за София....други градове в България няма, нали?

    Коментиран от #21

  • 21 само в София поскъпват

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Патриот":

    има София и българия....
    свиквайте ;)

    Коментиран от #22

  • 22 Патриот

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "само в София поскъпват":

    Защо да свикваме....?
    Има ли просперираща държава да е само един град и нищо друго?
  • 23 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "arbo":

    Моят коментар не бе пропаганда за покупка на имот. Аз споделих личен опит и мое лично предпочитание.
    И да, възвръщаемост от 4-5% е реално, сега ако ти натрошат и изгорят мебелите е друго, но затова си има предплата, договори и неустойки. Колкото по-малко наематели се сменят, толкова по-добре, затова пък и наема трябва да е достъпен за семейства, както и имота да е подходящ за такива.
    Затова трябва да се предложи имот, който има удобства, намира се на добра локация, изложение, състояние, обзавеждане и др.
  • 24 гост2

    0 1 Отговор
    Колкото и зле да е пазара, добрия имот си е добър и си има своята цена. Не говорим за пропаднали квартали, мухлясали панелни жилища с изглед към строителна кариера, не. Хората търсят и ще търсят жилища, които са добри, ако вие предлагате такова и не се лакомите за голяма печалба, то ще намерите купувачи.
    С какво един панел в столицата е различен от един панел в провицията, само с това, че столичния е 4,5 пъти по-скъп. И горе-долу всичко се води по тази формула: наеми, доходи и т.н. Само добавената стойност или печалбата е по-висока, но въпреки това всеки бяга в София, вместо да се опита да постигне и развие дейност в провинцията, където може да живее по-евтино, по-лесно и според мен по-спокойно.
  • 25 Сетих се

    0 0 Отговор
    Аз да попитам - колко от тук писалите са купили или продали имот през последните 10 год.примерно.Нека кажат къде,кога и за колко.Цените меко казано са надути и реалните сделки са поне 30% под оферираната от брокерите цена.Изключения правят само офиси,бизнес имоти и апартаменти от много скъпия клас.Но след като мола в Бургас оценен на 40 млн.евро няма кой да го вземе за 30 млн.лева значи и там нещата не са както им се иска на брокерчетата.
  • 26 сашо

    0 0 Отговор
    само в софия и то в 3-4 квартала, всичко останало е пълно набутване.провинцията въобще не е за коментар
  • 27 arbo

    0 0 Отговор
    До 23 - на моменти даже си изразяваш противоречиви аргументи - хем висока доходност, хем трябвало наема да е достъпен...!
    До 25 - последните 10 години съм продал 2 апартамента и съм купил 3, както съм купил и после продал 1 магазин! В момента давам 2 апартамента под наем!!! разрешете да се изкажа от личен опит??? Истина е, че няма никаква доходност от банките, ама с наематели са такива ядове и такова тичане - кви ли не мизерии се нагледах Г-н Гост 23
  • 28 arbo

    1 0 Отговор
    А ТЕЗИ СТАТИИ СА СИ АБСОЛЮТНО ПЛАТЕНА ПРОПАГАНДА ОТ СТРОИТЕЛИ БРОКЕРИ, ДА СИ ПЪЛНЯТ ГУШАТА!!!!
  • 29 пореден гост

    0 0 Отговор
    А вие кво искате, да ви подарят жилище и да си клатите краката после на "Бали" пък някой всеки месец да ви превежда хиляди евра за да продължавате да си ги клатите до безкрай... Всеки се поти за мизерен ЛЕВ, независимо от идеята....

    Коментиран от #30

  • 30 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "пореден гост":

    какво искаме ли? искам нормална цена на кв метър за кочината която ме заобикаля, искам нормална лихва ако тегля кредит, искам разни брокери да не ми повишават цената с измислени от г.за си комисионни, и Кой си пък ти че питаш?
  • 31 кефисенаслънцето

    0 0 Отговор
    Статията ми напомня за текста на Ъпсурт във Втора цедка -
    "аре да пуснем нек`ва песен у Испания. Нося я на оня, вика - нема я въртя, братле, за мене това е неква скрита реклама на NesCaffe. Па смени текста, бе!
    Нема ме разберете."

    Който хване аналогията - да се чувства поздравен, кой не хване - да живее в мечти!