Last news in Fakti

30 Март, 2016 10:15 2 972 0

Създадоха „жилище на бъдещето” (ВИДЕО)

  • жилище-
  • енергийна ефективност-
  • швейцария

В покрайнините на Цюрих започна строителството на първата в света напълно самостоятелна от гл.т. на енергийна ефективност жилищна сграда. Равнището на изхвърляните емисии въглероден диоксид от битови абонати дълго време се обсъжда от местни специалисти. Независимо от нарастващия брой население, се отчита намаляване на изхвърления CO2 в периода 2000 г.-2013 г.

Как се е получило това? На първо място причината е, че хората все повече мислят как да опазват околната среда. Другият фактор е внедряване на „зелени” технологии в ежедневието на средностатистическия швейцарец. Така например, в Брюне, който се намира в близост до Цюрих, още тази есен се планира да бъде завършено изграждането на уникална енергийноефективна къща.

Слънчевите панели, които се използват за акумулиране на електроенергия, която да се ползва в ежедневието, отдавна вече се приема като нещо нормално. Но сегашният проект изпреварва с няколко крачки всички досега съществуващи подобни имоти на планетата.

Швейцарското „жилище на бъдещето” ще стане първото в света, което ще си осигурява напълно самостоятелно необходимата му топло- и електрическа енергия, като за целта ще използва само слънчевата светлина. Няма да е необходимо имотът да бъде включван в общата електрическа мрежа на града. Цялата повърхност на сградата ще бъде покрита със слънчеви панели, а архитектурата на постройката е направена така, че в максимална степен да понижи загубата на енергия. След като къщата бъде готова, 1 час слънчева светлина ще трябва да осигурява топло- и електроенергия за 24 часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА