27 Април, 2016 17:53 1 813 0

ЮНЕСКО: Палмира е запазила автентичността си

  • палмира-
  • съхранение-
  • история-
  • юнеско
ЮНЕСКО: Палмира е запазила автентичността си - 1
Снимка: АР/БТА

Палмира е съхранила своя интегритет и автентичност, независимо на голямото количество разрушени знакови обекти. Заключението е на експерти на ЮНЕСКО, върнали се от оглед в Сирия. „ЮНЕСКО ще работи с всички партньори за предприемането на извънредни мерки относно резервата”, пише в комюникето на експертите, които посетиха древния сирийски град в периода 24-26 април. Подборният отчет ще бъде направен през юли по време на заседанието на Комитета за световно наследство, което ще се проведе в Истанбул.

По-рано стана ясно, че 80% от Палмира е оцеляла. Терористите от „Ислямска държава” са разрушили храма Белла и Баал Шамина, Триумфалната арка и колони в долината на гробниците. Също така са пострадали сградите на Цитаделата на Салах ад Дина и Националния музей. Според експерти, сградите могат да бъдат възстановени на 70%-80%.

Палмира се намираше под контрола на ислямистите от средата на месец май 2015 г. до 27 март 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА